Luister naar

Excuses minister Blok na omstreden uitspraken

Nieuws
Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok is woensdag in het nauw gekomen door uitspraken over het falen van de staat Suriname, het mislukken van de multiculturele samenleving en zijn geloof dat xenofobie in ‘onze genen zit’.
Natalie Righton redactie vk
donderdag 19 juli 2018 om 03:00
Minister Stef Blok
Minister Stef Blok anp

Den Haag

Zowel zijn eigen VVD als coalitiepartijen namen vrijwel direct afstand van zijn woorden en eisten per brief uitleg. Pas na een paar uur topoverleg volgden voorzichtige excuses van Blok. ‘Ik heb mij in te scherpe bewoordingen uitgelaten. Ik betreur dat ik daarmee aanstoot heb gegeven.’

Steen des aanstoots is een filmpje dat in handen is gekomen van het onderzoeksprogramma Zembla van BNN­VARA. Blok zegt daarin tijdens een besloten bijeenkomst dat hij geen enkel land kent waar ‘etnische groepen vreedzaam met elkaar samenleven’. Als iemand in de zaal oppert dat Suriname wel zo’n land is, moet hij lachen en zegt: ‘Suriname is een failed state. En dat heeft ernstig te maken met de etnische opdeling.’ De minister denkt ook dat het ‘in onze genen zit dat we niet goed in staat zijn om een binding aan te gaan met voor ons onbekende mensen’.

Blok wijkt in zijn ongelukkige toespraak ook af van het kabinetsstandpunt over het spreiden van migranten over Europa. Volgens Blok vallen daar met Oost-Europese landen geen afspraken over te maken en moet daar ook niet op worden aangedrongen, want ‘gekleurde mensen’ hebben daar geen kans op een normaal leven. Blok druist hiermee in tegen het kabinetsbeleid, dat er juist op gericht is Oost-Europese landen te dwingen om meer vluchtelingen op te nemen.

In een reactie stelt Blok inmiddels dat hij voorbeelden heeft gebruikt ‘die in het publieke debat ongelukkig kunnen overkomen’. Hij vindt het achteraf gezien ook onverstandig wat hij heeft gezegd over ­Suriname. Hij benadrukt dat het ­regeerakkoord voor hem leidend is, ook voor migratie-afspraken. Premier Mark Rutte heeft nog niet gereageerd op de uitglijder.

lomp

De knieval kon niet uitblijven nadat woensdag een groot deel van politiek Den Haag in rap tempo zijn handen van Blok had afgetrokken. ‘De uitspraken, weliswaar gedaan in een besloten setting, zijn lomp’, zei partijgenoot en VVD-buitenlandwoordvoerder Han ten Broeke. D66 oordeelde nog harder en noemde de uitspraken ‘onbegrijpelijk’. Samen met coalitiepartijen CDA en de ChristenUnie eisten de partijen uitleg van de minister.

Slechts één partij was blij met Bloks woorden: de PVV. Geert Wilders wilde van de premier weten waarom het kabinet een beleid voert dat ‘volstrekt haaks’ staat op de woorden van Blok.

opmerkelijke inschattingsfout

Het is opmerkelijk dat juist Blok deze politieke inschattingsfout maakt. Bij zijn aantreden in februari was de ­opluchting groot omdat het kabinet na het vroegtijdige vertrek van minister Halbe Zijlstra weer een nuchtere, ­stabiele vertegenwoordiger op het ­internationale toneel zou krijgen. De ‘zeer ervaren’ Blok had volgens de minister-president ‘eerder laten zien dat hij betrouwbaar en solide’ is en ‘dingen erdoor krijgt, met breed draagvlak’, aldus Rutte.

Tijdens de formatie werd in de wandelgangen zelfs gefluisterd dat er meer ‘Stef Blokjes’ in Rutte III zouden moeten zitten. Want volgens Haagse politici was hij de ‘ideale minister’ die politieke risico’s schuwt. Bij de VVD hoopten ze dat Blok het onlangs in verlegenheid gebrachte ministerie van Buitenlandse Zaken weer in rustiger vaarwater zou brengen.

Maar de recente uitspraken van Blok zijn allesbehalve diplomatiek en vallen niet goed in het buitenland – in het bijzonder niet in Suriname, waar regeringspartij NDP hem ervan beschuldigt dat hij ‘totaal niets weet’ over het land. De uiterst rechtse en harde kant die van Blok te zien is in het filmpje is bij insiders wel bekend van zijn rol als campagneleider in 2010, toen hij Rutte aan zijn eerste verkiezingsoverwinning hielp. Reden voor sommige Kamerleden om te vermoeden dat hier geen sprake was van een faux-pas van de VVD’er, maar van een opzetje om weer eens een onversneden rechts geluid te laten horen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij wil in zijn nieuwe functie bijdragen aan de publieke zaak.

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij naar Raad van State. 'Terugkeer naar mijn eerste liefde'

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij gaat aan de slag bij de Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering. Het kabinet benoemt hem tot 'staatsraad': een adviesfunctie bij dit 'Hoge College van Staat'.

Robbert Dijkgraaf, demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en Dilan Yesilgöz, demissionair minister van Justitie en Veiligheid, voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer over antisemitisme.

Waarom een debat over antisemitisme een positieve manier van symboolpolitiek is

De Kamerbrief met antwoorden van Dilan Yesilgöz over nareis op nareis toont dat de VVD-leider gelogen heeft. Een politieke doodzonde, zegt politiek commentator Sjirk Kuijper in de Politieke Podcast.

Minister-president Mark Rutte tijdens een persconferentie met president Recep Tayyip Erdogan van Turkije. De ontmoeting staat in het teken van de oorlog in Oekraine.

Rutte naar Turkije voor 'sollicitatiegesprek' met Erdogan: benoeming tot Navo-chef dichterbij

De reis van demissionair premier Mark Rutte naar Ankara om president Erdogan te paaien is onderdeel van een ‘uitgekiende strategie’ die de weg moet banen naar zijn benoeming als secretaris-generaal van de NAVO.

Gerd Leers: 'Als je in de coalitie een partij hebt die de hele dag bezig is om gelijk te krijgen, is zo’n kabinet geen lang leven beschoren.’

Gerd Leers kent alle foefjes van Wilders: 'Hij zei altijd: 'Je weet toch hoe de politiek werkt?''

Gerd Leers kreeg geregeld de volle laag van Geert Wilders. Hij moest er als migratieminister mee dealen en dat beviel hem slecht. Hij waarschuwt andere formerende partijen alvast: met de PVV-leider gaan zij het nog lastig krijgen.

PVV-Kamervoorzitter Martin Bosma is al jaren een verklaard fan van de koning. 'Hij doet het geweldig.'

De bekering van Helder en de knieval van Bosma: hoe Willem-Alexander met grappen de PVV ontwapende

Het PVV-wetsvoorstel om de koning uit de regering te wippen, ligt werkloos op de plank. De indiener, Lilian Helder, is bekeerd tot het monarchisme van BBB. En Martin Bosma vindt de koning 'een verdomd aardige kerel'.

VVD-leider Dilan Yesilgoz sprak over duizenden nareizigers per jaar. In de praktijk gaat het om een fractie daarvan.

'Nareis op nareis op nareis': vijf vragen over de politieke leugens van VVD-leider Dilan Yesilgöz

De ‘duizenden vluchtelingen’ die volgens Yesilgöz via nareis op nareis naar Nederland komen bestaan niet blijkt uit Kamervragen die zij zélf heeft beantwoord. Welke politieke gevolgen heeft de leugen van Yesilgöz?