Luister naar

Aan de Ketting: Bijbels en reuzen in Friesland

Nieuws
Medewerkers van het Nederlands ­Dagblad fietsen deze zomer in estafette door Nederland en doen verslag van hun belevenissen.
Eelco Martens
vrijdag 17 augustus 2018 om 21:44
Aan de Ketting: Bijbels en reuzen in Friesland
Aan de Ketting: Bijbels en reuzen in Friesland nd

Om zes uur gaat de wekker. Even vraag ik mij af waar ik aan begonnen ben. Dan herinner ik mij dat het vandaag mijn beurt is om te fietsen voor ‘Aan de ketting’, en enthousiast spring ik uit mijn bed. Kleren aan en gaan! Omdat reizen met het openbaar vervoer in een rolstoel extra tijd kost, word ik vandaag met de auto naar Wolvega gebracht. Onderweg gieren zowel de adrenaline als de zenuwen door mijn lijf. Adrenaline omdat ik ontzettend veel zin heb in dit avontuur, zenuwen omdat ik mij als junior marketeer meer bezighoud met cijferen dan met schrijven.

In Wolvega aangekomen is het een drukte op het station. Ik vraag een voorbijgangster of ze weet waarom het hier zwart staat van de mensen. Zij vertelt mij dat ze naar de Reuzen in Leeuwarden gaan. Ik lach vanbinnen en besluit direct een andere kant op te gaan. Heerenveen lonkt, ik wil terug naar boven. In mijn hoofd bedenk ik het plan om in Dokkum te lunchen.

Al fietsend kom ik op een lange weg die naar Heerenveen moet leiden. Wat is het hier mooi, wat een rust. Juist als ik denk dat ik helemaal alleen ben, duikt er een man op langs de weg. Het blijkt een gepensioneerde politieagent te zijn die werkt aan zijn conditie. Hij groet mij vriendelijk en ik vraag hem hoe hij denkt over het feit dat Leeuwarden-Fryslân culturele hoofdstad is van Europa. ‘Van mij hoeft al die drukte niet. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’, antwoordt hij. Als ik hem vertel dat ik voor het Nederlands Dagblad door Friesland fiets, komt er een glimlach op zijn gezicht. Hij wenst mij succes en ik vervolg mijn tocht.

tijd voor een stop

Wanneer ik Heerenveen binnenrijd, zie ik het gebouw van Royal Jongbloed staan. Omdat de nood hoog is en ik weleens wil weten hoe je een bijbel drukt, is het tijd voor een stop. Henk en Jacob Jan zijn uiterst gastvrij en de koffie is ingeschonken voor ik het weet. De stellage achter hen staat vol met bijbels. Eerlijk is eerlijk, zo veel verschillende bijbels heb ik nog nooit bij elkaar gezien. Henk pakt er een paar uit de kast. Je kunt de trots in zijn ogen lezen wanneer hij de Roodletterbijbel vast heeft. ‘Ik vind het zo mooi dat je hierin goed kunt zien wat God allemaal zegt.’ Het blijkt een idee dat is komen overwaaien uit Amerika: alle rechtstreekse woorden van God zijn afgedrukt in rode letters. We lopen nog een paar bijbels langs. Door zijn enthousiasme zou je ze allemaal mee willen nemen. Dat wordt helaas een beetje te zwaar, aangezien er momenteel 161 verschillende uitvoeringen van de bijbel bij Royal Jongbloed worden uitgegeven.

Voor ik weer verderga, vertelt Henk dat hij zo van zijn werk geniet; het is net of hij in een snoepwinkel werkt. Eenmaal buiten koppel ik mijn fiets weer aan en zet koers richting Akkrum. Er is een strenge wind opgetrokken die mij terug naar Overijssel probeert te blazen, maar ik zet stug door. De route valt me zwaar, even heb ik heimwee naar het Gelders asfalt dat zo glad is als een biljartlaken. De huidige ondergrond doet me denken aan het favoriete drankje van James Bond, ‘shaken not stirred’. Mijn handbike rammelt en de gemiddelde snelheid neemt af van 20 naar 10 kilometer per uur. Onderweg herken ik delen van het Jabikspaad en bij wijze van nostalgie ga ik op zoek naar de bewegwijzering. Al gauw zie ik de bekende gele schelp en verschijnt er een glimlach op mijn gezicht. Ook hier is het weer druk. Ik hoor mensen praten over het voetbal en even vraag ik mij af of er wellicht een lokale derby wordt gespeeld. Mijn snelheid blijft dalen, inmiddels rijd ik stapvoets om het verkeer te kunnen ontwijken. Dan neemt mijn fietstocht een onverwachte wending. Het ene moment zit ik nog op mijn fiets, het volgende moment lig ik met fiets en al op mijn zij. Al snel schaart een groepje omstanders zich om mij heen om te helpen. Als ik weer in mijn rolstoel zit, zie ik dat de fiets onherstelbaar beschadigd is. Hier zal ik de tocht – en de laatste aflevering van deze serie – moeten beëindigen. Gelukkig blijkt de blijvende schade alleen materieel. Een vriendelijk gezin neemt me mee naar huis waar ze mijn wonden verzorgen. Daar vertellen ze me over de reuzen van Akkrum die een brede sloot hebben uitgegraven, waarnaar ze achterom keken en zeiden: ‘ach krom’. Zo komt Akkrum, het eindpunt van ‘Aan de ketting’ 2018 aan zijn naam.

vandaag: Eelco Martens, junior marketeer

traject:

Traject: Wolvega – Heerenveen – Akkrum: 25,5 km

totaal afgelegd: 1857 km

uitspraak van de dag

‘Van mij hoeft al die gekkigheid niet. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.’

nooit geweten

Dat er op dit moment 161 verschillende uitgaven van de bijbel worden uitgegeven door Royal Jongbloed.

lekker fietsweer

Zonnig maar bewolkt met een stevige (tegen) wind

glimlach van de dag:

Herinneringen aan het Jabikspaad

Dit was de laatste aflevering van ‘Aan de ketting’ van deze zomer.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het kunstwerk 'Stille Strijd' in Groningen staat voor het feit dat suïcide de belangrijkste doodsoorzaak is voor jongeren onder de dertig jaar.

Ook Inspectie ziet dat het mis is op Zikos-afdelingen: 'Meer luisteren naar ervaringsdeskundigen in jeugdzorg'

De Zikos-afdelingen van de gesloten jeugdzorg, die onder vuur liggen door een ontluisterend rapport van ervaringsdeskundige Jason Bhugwandass, staan de komende zes maanden onder verscherpt toezicht van de inspectie.

Thom de Graaf, vicepresident van de Raad van State: 'De rechtsstaat is geen afvinklijstje waarvan je kunt zeggen: nu is hij klaar.'

Raad van State denkt niet een 'dubbele pet' op te hebben: 'De rechtspraak hier is volkomen onafhankelijk'

De Raad van State adviseert over wetten en spreekt recht. Dat leidt volgens de parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid tot een ‘dubbele pet’. Voor het eerst reageert vicepresident Thom de Graaf op de aanbeveling om te splitsen.

Naast kerkgebouw Het Lichtpunt (NGK) ligt een moestuin waar gemeenteleden samen voor zorgen. De Maatschappij van Welstand maakt geld vrij voor kerken die willen beginnen met dit soort duurzame projecten willen.

Van deelauto's tot moestuintjes: creatieve plannen om de kerk te vergroenen kunnen geld krijgen

Een deelauto voor kerkleden aanschaffen of een stuk van het kerkplein inruilen voor een moestuin. Kerken die een creatief, duurzaam plan hebben, kunnen daarvoor geld krijgen van vermogensfonds Maatschappij van Welstand.

Dansles bij Switch2Move in Tilburg, met links docent Andrew Greenwood. Twee keer per week kunnen ‘dansers’ met fysieke of psychische uitdagingen hier een les volgen.

Helpt dansen als je parkinson of multiple sclerose hebt? 'Mentaal hebben we er nog meer aan dan fysiek'

Kunnen kunstuitingen heilzaam zijn voor patiënten met ziektes als Parkinson en Alzheimer? Wetenschappelijk onderzoek wijst in die richting en een landelijk initiatief stuurt daarop aan.

Theodor Kockelkoren, inspecteur-generaal van Staatstoezicht op de Mijnen, bij zijn huis in Abcoude. 'Ieder jaar blijft de uitvoering achter bij de planning.'

Definitief dichtdraaien gaskraan belangrijke stap, maar 'versterking huizen is nog een gigantische opgave'

Dinsdagavond stemde de Eerste Kamer in met het definitief sluiten van het Groningse gasveld. Een belangrijke stap, vindt inspecteur-generaal Theodor Kockelkoren van het Staatstoezicht op de Mijnen.

Prins Constantijn, Ira Van Eelen (dochter van kweekvlees-pionier Willem Van Eelen) en Ron Blaauw (chef kok) zijn proefpanel voor de eerste proeverij van gecultiveerd vlees in Europa bij Meatable in Leiden.

Eerste Europese kweek­vlees­proeverij: 'Een heel mooie worst'

Een primeur in Leiden: woensdag mocht er voor het eerst in de Europese Unie kweekvlees worden geproefd. Onder andere sterrenkok Ron Blaauw en prins Constantijn waren uitverkoren. En, smaakt het?