Direct naar artikelinhoud
debat migratie

Almaci: "Geen enkele partij pleit voor open grenzen. Waarom die karikatuur?"

Speech Meyrem Almaci. Groen nieuwjaarsreceptie 2018, Antwerpen. / © Eric de Mildt. All rights reserved.Beeld Eric de Mildt

"Links moet kiezen: sociale zekerheid of open grenzen", schreef N-VA-voorzitter Bart De Wever in een opiniestuk voor De Morgen. Links voelt zich niet aangesproken. "Geen enkele partij pleit voor open grenzen. Waarom die karikatuur?", reageert Groen-voorzitter Meyrem Almaci. "Dit is een vals debat met valse tegenstellingen", meent sp.a-voorzitter John Crombez.

Sp.a-voorzitter John Crombez: "Hoop op een echt debat" 

Crombez formuleerde een uitgebreid antwoord op De Wever. "Toen meer dan 2.000 mensen niet alleen uit Brussel, maar ook ver daarbuiten zondagavond spontaan gehoor gaven aan hun menselijk appel, raakte dat blijkbaar ook uw gevoelige snaar", richt hij zich tot De Wever. "Het stelt me alvast gerust om - tussen de lijnen door - te voelen dat ook u een Gutmensch bent. Dat biedt alvast hoop om een écht debat te voeren over de toekomst van onze welvaartsstaat op basis van échte argumenten en échte cijfers. En niet het valse debat met valse tegenstellingen, dat u nu weer probeert aan te wakkeren. Wat dat betreft, stelt u me eigenlijk teleur."

U was zondagavond van uw sokken geblazen door het burgerprotest
Sp.a-voorzitter John Crombez aan zijn N-VA-collega Bart De Wever

Crombez vermoedt dat De Wever onder de indruk is geraakt van het burgerprotest in het Brusselse Maximiliaanpark. Daar verblijven enkele honderden migranten die van daaruit naar Groot-Brittannië willen vertrekken. Een politieactie werd afgelopen zondag verhinderd door actievoerders die een menselijke ketting vormde. De voorbije weken hebben mensen heel wat migranten thuis te slapen gelegd. "U was zondagavond van uw sokken heeft geblazen", stelt de sp.a-voorzitter. 

"Die meer dan 2.000 burgers wilden gewoon mensen helpen. Zonder na te denken, kropen velen gewoon in hun auto om de grenzen waar onze welvaartsstaat botst, even op te vangen. Meer niet. Wees dus gerust en laat er uw slaap niet voor: het is geen complot, en nog minder een ‘linkse migratie-industrie’."

Groen-voorzitter Meyrem Almaci: "Waarom die karikatuur?"

"Geen enkele partij pleit voor open grenzen", zegt Groen-voorzitter Meyrem Almaci. "Waarom dan die karikatuur? Electoraal win je er mee, scoor je likes, maar de maatschappij verliest en het zet mensen tegen elkaar op. De Wever organiseert valse concurrentie tussen vluchtelingen en zieken, armen en gepensioneerden. Progressieven pleiten voor menselijkheid voor mensen op de vlucht voor gruwel én voor gecontroleerde migratie." Ze heeft het over een "valse keuze" en roept de N-VA-voorzitter op te stoppen met die "gevaarlijke demagogie".

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

"In realiteit is onze sociale zekerheid niet in gevaar door migranten in het Maximiliaanpark", zegt ze. "Het is in gevaar door het besparingsbeleid van de regering. Het zijn niet de vluchtelingen die de pensioenen verminderen, duurdere geneesmiddelen of voor hogere facturen zorgen. Dat is de verantwoordelijkheid van N-VA."

Kati Verstrepen, voorzitter van de Liga voor de Mensenrechten: "De Wever steekt alles in één zak"

Verstrepen is als voorzitter van de Liga voor de Mensenrechten niet betrokken bij de burgerinitiatieven in het Maximiliaanpark, maar heeft als advocaat vreemdelingenrecht wel 30 jaar ervaring op de teller met nieuwkomers. Ze voelt zich hoegenaamd niet aangesproken. "De Wever stopt alles in één zak. Wij komen op voor mensenrechten, en die waarden zijn links noch rechts. Het zijn universele waarden die zijn geformuleerd na de Tweede Wereldoorlog. Er zijn toen fundamentele lessen getrokken, die in vraag stellen is gevaarlijk. Ik vraag me trouwens ook af wie of wat die 'gutmenschen' zijn waar De Wever naar verwijst. Bij de Liga zijn we alvast geen naïevelingen. Hij vertrekt van een verkeerde premisse, waardoor zijn conclusies in hetzelfde bedje ziek zijn."

Kati Verstrepen: "Ik nodig De Wever uit om één namiddag mee te lopen in de praktijk."Beeld dm

Dat De Wever het onderscheid maakt tussen mensenrechten en burgerrechten, vindt Verstrepen niet meer dan evident. "Maar het is niet zo dat elke Soedanees naar hier wil komen. Om dat te denken moet je behoorlijk naïef zijn. Bovendien maakt hij twee fundamentele denkfouten. Transitmigranten hebben geen toegang tot onze sociale zekerheid, dus hebben ze ook nauwelijks burgerrechten.

Bovendien zegt hij dat die mensen nooit zullen bijdragen aan onze samenleving. Dat klopt gewoon niet. Als advocaat vreemdelingenrecht heb ik zelf mogen ervaren. Het eerste wat die mensen vragen is hoe ze snel mogelijk kunnen beginnen werken. Trouwens dat achter de migratiecrisis een industrie zou zitten waar advocaten veel geld verdienen, zoals De Wever zegt? Onze erelonen zijn bescheiden, vaak pro deo. Ik nodig hem uit een namiddag mee te lopen in de praktijk."

Marie Lesy, Burgerplaform voor Overnachtingen: “Moreel superieur? Dat is een compliment”

Lesy is een van de burgers die volgens De Wever bijdraagt tot het poreus maken van onze grenzen. Ze engageert zich bij Burgerplaform in het Maximiliaanpark. Ze legt mensen te slapen bij haar thuis, speelt voor chauffeur, onderhoudt de Facebook-pagina. De open brief van De Wever verbaast haar niet. “Natuurlijk denken we ook zelf na over hoe het nu verder moet in het Maximiliaanpark. Deze situatie kan niet verder blijven duren. Maar de realiteit is lang niet zo zwart-wit als De Wever wil laten geloven. Ik geloof helemaal niet in open grenzen. Wel vraag ik aan de regering en Europa om een volwaardig beleid uit te werken. Door razzia’s uit te voeren op de mensen in het Maximiliaanpark op te pakken, doe je niets aan de mensensmokkelaars. Door ons, vrijwilligers, aan te pakken, doe je daar ook niets aan.”

Je kan toch niet aanvaarden dat in Brussel, de hoofdstad van Europa, er dagelijks tot 500 mensen in de kou en regen op straat moeten slapen als honden
Marie Lesy, Burgerplaform voor Overnachtingen

Dat De Wever het heeft over “morele superioriteit” van de actievoeders, vindt Lesy een compliment. “Je kan toch niet aanvaarden dat in Brussel, de hoofdstad van Europa, er dagelijks tot 500 mensen in de kou en regen op straat moeten slapen als honden. En dat die mensen nog eens worden opgejaagd door de politiek. Dat is inderdaad een moreel standpunt. Maar dat zijn mijn waarden en ik ben daar trots op.”

Ze gelooft niet dat er een Brussel een tweede Calais aan het ontstaan is. “Dat klinkt dramatisch en wordt snel gezegd, maar dat klopt niet. Dokters van de Wereld en ons Burgerplatform registreren elke avond het aantal mensen en dat is stabiel: rond de 500. Dat er een aanzuigeffect zou zijn, is feitelijk onjuist.”