© rr

Ouders doen emotionele oproep na dood van zoon (18): “Tieners, denk twee keer na voor je meedoet aan wurgspelletjes”

Het parket is een onderzoek gestart naar het overlijden van de 18-jarige Ruben Buntinx uit Zonhoven. Hij werd zaterdag dood gevonden in zijn douche. Omdat zijn gsm op hem gericht stond, denken zijn ouders dat hij zich heeft laten verleiden tot ‘wurgspelletjes’, een allesbehalve onschuldige uitdaging onder tieners. Net daarom brengen zij nu het verhaal naar buiten. “Doe dit nooit. Ook niet één keer. Als we iemand kunnen overtuigen het niet te doen, is de zinloze daad van Ruben toch nog een beetje zinvol.”

Thomas JANSEN/Nancy VANDEBROEK

Het wurgspel, ook wel ‘jeu le foulard’ genoemd, kwam een vijftal jaar geleden in de actualiteit. Erg jonge tieners staken elkaar aan om zo lang mogelijk hun halsslagader of luchtpijp af te sluiten, tot ze het bewustzijn verliezen. Onschuldig was het allesbehalve: vooral in Frankrijk en Wallonië vielen meerdere, vaak piepjonge, dodelijke slachtoffers. In Nederland viel recent nog een zestienjarig slachtoffer te betreuren.

Tot zaterdag hadden Luc Buntinx en Sylvie Karpez uit Zonhoven nog nooit van het wurgspel gehoord. Tot hun zoon Ruben (18) hen de betekenis ervan ongewild keihard in het gezicht sloeg. “Toen ik thuis kwam, vond ik Ruben onder de douche”, zegt mama Sylvie. “Hij had iets rond zijn nek en zag er grauw uit. Ik dacht meteen aan een slechte grap, maar toen ik hem wou dooreenschudden, besefte ik wat er echt aan de hand was. Ik ben meteen naar beneden gelopen om de ziekenwagen te bellen, maar alle hulp kwam te laat.”

Het parket en labo komt meteen ter plaatse. Opvallend is dat Ruben zijn gsm in de douche gezet had, met de camera op hem gericht. Ook zijn iPad lag in de badkamer. “Hij is om half twaalf naar boven gegaan, heeft het warm water opgezet, vermoedelijk om zich nadien te douchen, maar zo ver is hij nooit geraakt”, zegt papa Luc. “Was hij met iemand aan het videochatten? Werd hij gedwongen? Dat zal het onderzoek moeten uitwijzen. We zitten nog met zoveel vragen, maar met de antwoorden zullen we helaas onze zoon niet terugkrijgen.”

Kerstmarkt

© rr

Een wanhoopsdaad is volgens de ouders uitgesloten. “Ruben was een heel open jongen”, zegt Sylvie. “Vrijdag smeekte hij me nog om naar de kerstmarkt te gaan, wat we ook gedaan hebben. Heel eventjes maar, maar hij heeft me nadien toch een dikke knuffel gegeven. Hij wou dolgraag zijn rijbewijs halen, droomde er al van om volgend jaar mechanica te gaan studeren aan de hogeschool en had sinds anderhalf jaar een goede vriendin. Hij dronk niet, rookte niet, gebruikte nooit drugs, … Als hij daarmee geëxperimenteerd had, hadden we het misschien nog kunnen merken. Maar zoiets als wurgspelletjes, dat weet je gewoon niet.”

“Elke tiener experimenteert wel eens”, vult papa Luc aan. “En dat moet ook, zo leren ze hun grenzen verleggen. Maar Ruben is gewoon heel even heel erg stom geweest. Misschien maar enkele seconden, maar het heeft hem zijn leven gekost.”

Energie

Voor het gezin is het een tweede enorme klap in iets meer dan een jaar. Op 5 september vorig jaar viel Luc tijdens werkzaamheden in zijn huis zes meter naar beneden, op een betonnen vloer. Een lange revalidatie zorgde voor een gedeeltelijk herstel, maar Luc zit wel nog steeds in een rolstoel. “In die periode zei een dokter mij dat je maar één pakje energie hebt, en dat je zelf elke dag moet kiezen hoe je dat wil inzetten: positief of negatief”, zegt Sylvie. “Die zin heb ik altijd onthouden, en dat willen we ook nu doen. Daarom brengen we dit verhaal nu ook naar buiten. We willen andere jongeren waarschuwen: doe dit nooit! Ook niet één keertje. Die boodschap willen we nu uitdragen, en eventueel zelfs in scholen gaan verkondigen. Als er door dit verhaal één jongere is die stopt met dat verschrikkelijke spelletje, dan is de zinloze daad van onze zoon toch niet helemaal voor niets geweest.”

Computer Crime Unit

Het parket van Hasselt is ondertussen een onderzoek gestart naar het overlijden. “Op dit ogenblik wordt nog verder onderzoek gevoerd op gsm en iPad”, zegt de parketwoordvoerder. “De gegevens worden uitgelezen om na te gaan of er via het internet beelden zijn gemaakt en verzonden. Dat wordt gedaan door de Computer Crime Unit (CCU) van de federale gerechtelijke politie. De resultaten van dat onderzoek worden voor verdere interpretatie overgemaakt aan de politie.”

Examens

Ruben was een leerling elektromechanica in het zesde jaar van het Don Bosco Technisch Instituut in Houthalen-Helchteren. Daar had hij maandag aan zijn laatste reeks kerstexamens moeten beginnen. De school zette alles in het werk om zijn medeleerlingen zo goed mogelijk op te vangen. “Zondag hebben we met een klein team al zijn klasgenoten al telefonisch gecontacteerd”, zegt algemeen directeur Eric Bogaerts. “We proberen deze week voor hen examenvrij te maken, maar we blijven hen wel structuur aanbieden, zodat ze niet in een zwart gat vallen. Ook de achtergrond van zijn overlijden hebben we verduidelijkt, zonder gedetailleerd te worden. We hebben alle leerlingen gewezen op de gevaren van zogenoemde ‘challenges’ en wie met vragen zit, kan daar bij leerkrachten mee terecht. We hopen dat iedereen - leerlingen, leerkrachten en directie - binnen onze school nu veel steun vindt bij elkaar.”

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be