Vernieuwde Moorkensplein pas tegen einde van het jaar klaar

Volgens de oorspronkelijke timing zou het Moorkensplein begin oktober worden opgeleverd. Maar de werken zijn nog steeds bezig. “De feestelijke opening staat gepland voor het einde van dit jaar”, zegt Eveline Leemans van de dienst Stadsontwikkeling.

elien van wynsberghe

Omdat de bovengrond nog verder moet worden aangelegd, wordt de oplevering uitgesteld. “Op dit ogenblik is men nog volop bezig met het leggen van de kasseien”, zegt Leemans. “Nadien zal het meubilair worden geplaatst. Dat gaat dan over het installeren van fietsenstallingen, vuilnisbakken, banken enzovoort.”

Helemaal op het einde is het de beurt aan de twaalf bomen die het plein erbij krijgt. “Daarvoor moesten we sowieso wachten tot de aanvang van het plantseizoen. Dat gaat van start wanneer het koud genoeg is. Waarschijnlijk zal dat in november zijn.”

Het is dus nog even wachten tot het vernieuwde Moorkensplein feestelijk kan worden geopend. “Een echte aanleiding voor de vertraging is er niet meteen. Het gaat om een complexe ondergrond waar rioleringen en waterleidingen moesten worden veranderd. Dat is uiteindelijk iets trager verlopen dan oorspronkelijk gepland. Maar er wordt goed doorgewerkt. Je ziet het nu echt vooruitgaan”, zegt Leemans.

De ingrijpende werken aan het Moorkensplein gingen in februari van start en werden onderverdeeld in drie fases. Eerst werd de riolering onder de as Sergeyselsstraat-Eliaertsstraat vervangen. Die as is vervolgens compacter aangelegd met bijkomende oversteekplaatsen en verkeersremmers. In een tweede fase volgde de riolering op het plein. In een laatste fase, die ondertussen al een tijdje bezig is, wordt het plein zelf heraangelegd.

Op lange termijn

Binnen enkele jaren zullen dan het administratief centrum op de hoek van het plein en het huidige politiekantoor worden afgebroken. Vorige week nog werd daar het ‘Moorkensplein 19’ geopend. Een plek waar de bibliotheek, Vrijwilligerswerk Antwerpen, de Dienst Vrije tijd en het Huis van het Kind onderdak vonden. En dat tot de verhuis van de politie naar het nieuwe gebouw aan het station van Berchem. Want op de vrijgekomen plek wordt naast een stuk open ruimte ook in nieuwe bebouwing voorzien met plaats voor stedelijke dienstverlening zoals een Huis van het Kind, kinderopvang, cultuur, jeugd en buurtsport.