Disney legt 44.3 miljard euro op tafel voor concurrent Fox en krijgt zo in de pap van Masterchef en de Simpsons te brokken

© AP

Walt Disney Company gaat de meeste televisie- en filmactiviteiten van 21st Century Fox overnemen, voor 52,4 miljard dollar (44,5 miljard euro). Beide bedrijven bereikten daarover donderdag een akkoord. Voor Disney gaat het om de grootste overname uit zijn geschiedenis. Op die manier zou het concern van Mickey Mouse en Star Wars The Simpsons in handen krijgen

adm

The Disney Company wordt hiermee de “Walmart van Hollywood”, vatte het financiële persagentschap Bloomberg de deal samen.

Het gaat om de activiteiten die mediabaron Rupert Murdoch de afgelopen dertig jaar heeft opgebouwd: van een Hollywood-studio (20th Century Fox) tot Europa’s grootste satellietzender (Sky), het best bekeken kanaal in India (Star India) en een reeks betaaltelevisiezenders zoals National Geographic en FX.

De 86-jarige Murdoch blijft via een spinoff wel de conservatieve nieuwszender Fox News leiden, net als de sportzender FS1.

Disney was al de meest succesvolle studio van Hollywood en wordt nu nog machtiger. Analisten menen dat ook de concurrentie genoodzaakt zal zijn om te gaan samenwerken. Het is trouwens van 2011 geleden, toen Comcast Universal Pictures opslokte, dat er nog zo een grote deal in medialand plaatsvond. Het aantal grote Hollywoodstudio’s daalt hiermee van zes naar vijf.

Kosten drukken en bioscopen onder druk

Door de overname kan Disney niet alleen zijn kosten drukken, maar krijgt het ook meer macht om de filmzalen onder druk te zetten, niet alleen qua aanbod maar ook qua prijszetting. Terwijl de inkomsten van blockbusters als Star Wars nu nog gelijk verdeeld worden over de producent en de bioscopen, zou Disney meer dan zestig procent kunnen eisen, menen analisten.

Vraag is ook wat de fusie zal betekenen voor het filmaanbod: meer films onder zowel het Fox-label als dat van Disney, of minder maar nog grotere producties? In het verleden mikte Disney op minder maar grotere producties, geschikt voor de hele familie. Het concern legde daarbij ook de link met zijn pretparken en merchandising.

Mickey Simpson, Homer Mouse

In de tv-sector krijgt Disney nu de succesreeks “The Simpsons” in handen en kan het realityreeksen als “Masterchef” wereldwijd gaan verdelen. Disney kondigde eerder al aan dat het in 2019 met een eigen online streamingdienst start, die de concurrentie met Netflix moet aangaan. Mogelijk zullen er wel jobs sneuvelen bij de tv-producties.

Disney verwacht dat de overname binnen twaalf tot achttien maanden rond zal zijn, als de concurrentieautoriteiten het licht op groen zetten. Verwacht wordt dat ook de 45-jarige zoon van Murdoch, Fox zal verlaten en bij Disney aan de slag zal gaan. Disney-topman Bob Iger blijft tot 2021 de baas.

© EPA-EFE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen