Direct naar artikelinhoud
daklozen

Tientallen gezinnen met kinderen slapen op straat

Archiefbeeld.Beeld photo_news

In Brussel zijn er negen dagen na de officiële openening van de winteropvang nog altijd geen plaatsen voorzien voor gezinnen met kinderen, klaagt Platform Kinderen op de Vlucht vandaag aan. "Het is onaanvaardbaar dat er elke nacht tientallen gezinnen met kinderen op straat moeten slapen", stelt coördinatrice Tine Vermeiren.

Vorige week woensdag stelde het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bij de start van de winteropvang 300 plaatsen open in een gebouw in de Poincarélaan, maar die zijn enkel bedoeld voor alleenstaande vrouwen en mannen. Samusocial moet gezinnen met kinderen noodgedwongen weigeren.

De federale overheid zou een centrum openen in Haren met 300 plaatsen, en Samusocial opent maandag nog een tweede centrum met 300 plaatsen in een gebouw in de Koningsstraat. Maar over het lot van gezinnen is nog altijd niets met zekerheid geweten, klinkt het. "De winteropvang wordt jaarlijks georganiseerd. Hoe is het mogelijk dat we tot vandaag geen duidelijkheid hebben over wanneer eindelijk plaatsen voor gezinnen met kinderen zullen geopend worden?", vraag Vermeiren zich af.

'Hoe is het mogelijk dat we tot vandaag geen duidelijkheid hebben over wanneer eindelijk plaatsen voor gezinnen met kinderen zullen geopend worden?'
Tine Vermeiren (Platform Kinderen op de Vlucht)

Het Platform Kinderen op de Vlucht eist dat de bevoegde overheden deze plaatsen zonder uitstel openen, zodat geen enkel kind nog op straat moet slapen. "Het is onaanvaardbaar dat de bevoegde regionale en federale overheden er niet in slagen om de jaarlijkse winteropvang correct en voldoende te plannen, wat ertoe leidt dat kwetsbare groepen zoals gezinnen met kinderen uit de boot vallen", klinkt het.

Vervroegd open

Ministers Pascal Smet (sp.a) en Céline Fremault (cdH) zijn binnen het Verenigd College van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie bevoegd voor Bijstand aan Personen, waaronder het daklozenbeleid valt.

Smets woordvoerder Mathias Dobbels benadrukt dat het tweede centrum van de Brusselse regering in de Kroonstraat vervroegd opengaat. "Het tweede centrum ging normaal open op 15 december, maar dat wordt nu vervroegd naar komende maandag. Die beslissing werd gisteren (donderdag red.) genomen en momenteel zijn we operationeel bezig het centrum klaar te maken. De bedoeling is dat mensen die op straat moeten slapen allemaal een plaats zullen krijgen, met inbegrip van de gezinnen."

Hij roept tegelijk de federale overheid op om haar centrum in Haren snel te openen. Dat zou eerst op 15 november opengaan, samen met dat van de Brusselse regering in de Poincarélaan, maar de opening werd uitgesteld.