Luister naar

Opinie. Overdosissen met Oxycodon stijgen. Zet cannabis in als pijnbestrijder

Nieuws
Het aantal overdosissen met de opioïde pijnstiller oxycodon is vorig jaar sterk gestegen, meldde het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) vorige week. Een reden te meer om medicinale cannabis als pijnbestrijder in te zetten.
Bert Ummelen onlinemagazine over complexe ouderenzorg
zaterdag 23 maart 2019 om 03:00
Opinie. Overdosissen met Oxycodon stijgen. Zet cannabis in als pijnbestrijder
Opinie. Overdosissen met Oxycodon stijgen. Zet cannabis in als pijnbestrijder anp / Lex van Lieshout

Het NVIC telde 424 gevallen; in 2017 waren dat er nog 280. Minister Bruins (Volksgezondheid) schrok er zo van dat hij meteen een taakgroep heeft ingesteld. Kort tevoren had hij de Kamer nog verzekerd dat wij geen ‘Amerikaanse toestanden’ te vrezen hadden. Amerika zucht al langer onder wat daar een opioïdencrisis is gaan heten (zie ook Nederlands Dagblad van 16 maart)

Verslavingsproblematiek wordt meestal met jongeren geassocieerd. Dat beeld is door de populariteit van opioïde pijnstillers gekanteld. Tussen 1996 en 2011 vernegenvoudigde in de VS het aantal aan ouderen afgegeven opioïde-recepten. Geriaters waarschuwen dat gebruik juist voor deze groep bijzondere risico’s meebrengt. Niet voor niets.

In de afgelopen twintig jaar is in Amerika ziekenhuisopname als gevolg van overmatig gebruik van opioïden door ouderen vervijfvoudigd. Hoe Amerika in deze crisis terecht is gekomen, is al vaak beschreven.

De Zwarte Piet komt toe aan Big Pharma, en in ’t bijzonder Purdue Pharma, dat in 1996 de pijnstiller OxyContin (bij ons oxycodon) lanceerde met een breed opgezette marketingcampagne waarvan de belangrijkste boodschap was: niet verslavend. Daarop zijn artsen, lang beducht voor opiaten, het middel steeds laagdrempeliger gaan voorschrijven. Illustratief is dat het morfine, lang de eerste keuze voor zware pijnstilling, heeft verdrongen. Dokters lijken daarbij niet altijd in de gaten te hebben dat oxycodon een veel krachtiger werking heeft dan morfine en daarbij sterk verslavend is.

VS

De opioïdencrisis heeft in de VS nieuw voedsel gegeven aan de discussie over de therapeutische mogelijkheden van medicinale cannabis. Ook die kwestie komt onze kant op. Wetenschappelijk bewijs voor de pijnstillende werking van cannabis is tot dusver dun.

Wel zijn er sterke aanwijzingen voor invloed op zenuwpijn. Enkele studies toonden uitkomsten die niet onderdoen voor wat opioïden presteren. Een troef van de pleitbezorgers is dat in Amerikaanse staten waar medicinale marihuana is gelegaliseerd het gebruik van opioïde pijnstillers is afgenomen. Patiënten met chronische pijn switchen.

Een recente Canadese studie lijkt een verklaring te bieden: cannabis heeft geen effect op het sensorische mechanisme ‘pijn’, maar verandert wel de subjectieve ervaring ervan. Wie pijn lijdt, is uit op verlichting, niet zozeer op wetenschappelijk bewijs van hoe die werkt. Het zou reden kunnen zijn voor een minder afhoudende opstelling.

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) houdt in zijn nieuwe Standaard-Pijn de deur tot op een kier gesloten. Alleen patiënten in de palliatieve fase zouden ervoor in aanmerking moeten komen, en dan pas als ‘gangbare behandeling’ onvoldoende resultaat heeft. Volgens het NHG moet de ‘opioïdenepidemie’ worden tegengegaan door een terughoudend voorschrijfbeleid. Dat klinkt simpeler dan het is. Natuurlijk is de kritiek op de farmaceuten terecht, maar bedacht mag worden dat ze een cultureel fenomeen exploiteren. In haar hoogmoed heeft de geneeskunde pijn uit het leven geschrapt. ‘Pijn hoeft niet meer.’ Patiënten hebben het in hun oren geknoopt.

Is het vrees de duivel uit te drijven met Beëlzebub die het NHG tot zijn strenge standpunt brengt? Ook cannabis kent immers een verslavingsproblematiek.

Jellinek

Volgens verslavingsinstelling Jellinek ontwikkelt 9 procent van de fervente gebruikers een ‘vorm van afhankelijkheid’. Daarbij gaat het echter maar zelden om ‘lichamelijke afhankelijkheid’. Bovendien kan medicinale cannabis effectief zijn in doseringen die geen ‘bewustzijnsveranderende werking’ hebben. Of speelt bij de artsenorganisatie een ingebakken argwaan tegenover ‘de natuur als genezer’?

Medicinale cannabis verdient als alternatief voor opioïden, gezien de ernstige problemen rond het gebruik daarvan, een warmer onthaal. Op z’n minst zou er meer onderzoek moeten komen naar werkzaamheid en toepassingsmogelijkheden. Die horen ook hun plek te krijgen in de medische opleiding. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe de angst van een christen verdreven kan worden en hoe jij daar een rol in kan spelen

Zondag barstte een patiënt in huilen uit na de dienst, omdat ik hem als protestants pastor geen communie kon geven, schrijft Kelly Keasberry. Ze nam de snikkende man in haar armen, waarop er iets wonderlijks gebeurde.

Nederland neemt met zo'n 5000 militairen deel aan de NAVO-oefening Steadfast, waar in totaal 90.000 militairen uit 32 landen aan meedoen. Hier vindt een oversteek van de IJssel plaats.

Dienstplicht alleen voor jongeren? Stel de héle maatschappij in dienst van Defensie

Een oorlogseconomie klinkt eng, maar het gebrek aan zo’n economie is veel zorgelijker, betoogt militair Herwin Meerveld. Hij vindt dat je de dienstplicht veel breder moet zien.

NSC wil dat de overheid regelt dat werkgevers medewerkers aanspreken op welke dag ze naar kantoor komen, om zo de verkeersdrukte te spreiden.

Voorschriften, regels en wetten maken mensen en ondernemingen kapot, zegt Frank van den heuvel

Wanneer stopt de drang bij de overheid naar registratie, regels en controle? Ondernemers zijn volgens Frank van den Heuvel woest en wanhopig. Dit is de reden dat mensen klaar zijn met ‘Den Haag’.

We maken de mooie hoofdstukken van het leven tot kostbare herinneringen.

Liefdevol ontvlechten bij een echtscheiding is mogelijk: erken elkaars menselijkheid

Midden in de storm van een echtscheiding is het mogelijk samen te kiezen voor een proces van liefdevol ontvlechten, stelt voorganger en therapeut Martin de Jong.

Theo Basoski: 'In de beleving van veel jongeren ligt er een heel groot accent op het ene moment van openbare geloofsbelijdenis. Dat werkt onnodig drempelverhogend.'

Het kerkelijke gebruik van de openbare geloofsbelijdenis heeft in deze tijd ook keerzijde

Mooi dat jonge mensen belijdenis van hun geloof afleggen. Maar het gebruik van openbare geloofsbelijdenis, zoals die in veel protestantse kerken bekend is, heeft ook nadelen, stelt studentenpastor Theo Basoski.

CU-leider Mirjam Bikker en minister Carola Schouten van Armoedebestrijding op uitslagenavond van de laatste Tweede Kamerverkiezingen.

ChristenUnie peilt de geest van de tijd onvoldoende: kiezer ziet niet waar de partij verschil kan maken

Zijn er thema’s waarvan de Nederlander zegt ‘dat is typisch de ChristenUnie’? Nee, stellen drie partijgangers uit zuid-Nederland. Zij analyseren de tegenvallende verkiezingsuitslag.