23 maart 2019 om 03:00
Luister naar

‘Opeens waren ze er, twee cliniclowns.’

Een van onze dochters, ik noem haar voor nu even Roos, heeft een vervelende chronische ziekte. De afgelopen maanden zijn intensief voor haar en ons gezin geweest. Zeker, vooral voor haar: Ziekenhuis in, ziekenhuis uit. Infusen, medicijnen, wachten in wachtkamers en dealen met onzekerheid. Om nog maar te zwijgen over de lichamelijke ongemakken. Wat wordt je wereld (letterlijk) klein in zo’n ­ziekenhuis! Je zou er depressief van worden. Maar Godzijdank is ze het niet geworden. Wat was en wat is ze dapper. We worden geholpen. ‘Door God’, hoor ik u zeggen. Zeker. Maar ­misschien nog iets concreter: door zijn beelddragers: cliniclowns.

Laat mij het u uitleggen.

Opeens, toen alle boekjes wel gelezen waren en ze voor de zoveelste keer haar favoriete ­spelletje op de iPad had gedaan, ze verzuchtte dat het toch wel heel naar was aan het infuus en de dagen erg lang duurden in het ziekenhuiskamertje, waren ze daar opeens … Zomaar vanuit het niets: twee cliniclowns. Precies op het juiste moment. Heel rare cliniclowns die, zonder gêne, bijna een halfuur lang alleen en speciaal voor Roos alles uit de kast trokken om haar te laten lachen. Dat deden ze door op de kop te gaan staan, nepscheetjes te laten, rond te draaien en tegen het ziekenhuisbed aan te twerken. Roos kwam niet meer bij. Zo blij als een kind! Ik ook, maar ik liet dat niet te veel ­merken. Ik had namelijk het idee dat ze af en toe ook in mijn richting dreigden te twerken. ­Gelukkig bleek dat toch niet het geval te zijn. Het blijven clowns, hè. De angst ervoor was groter dan de werkelijke dreiging. Maar dat terzijde. Terug naar Roos. De blijdschap die ik zag bij haar in dat halfuurtje is met geen pen te beschrijven. U had erbij moeten zijn. Die rare snuiters waren voor Roos even geen cliniclowns, maar engelen. Precies op het juiste ­moment waren ze er. ­Ineens ook, zonder ­aankondiging. Om haar te beschermen tegen somberheid, tegen de ­muren die op haar ­afkwamen. Om haar af te leiden van de pijn van de naalden en haar te helpen de tijd door te komen. Zo plotseling als ze er waren, zo plotseling vertrokken ze ook weer. Naar een volgend kamertje. En naar nog een. En naar nog een. En naar nog een. Om ­ieder patiëntje op de kinderafdeling een gelukzalig gevoel te geven. Want dat is het gevoel dat achterbleef, bij Roos en bij papa. Tot op de dag van vandaag lachen we om dat ene halve uurtje. We ervoeren iets van het Koninkrijk van God en zijn ­gerechtigheid. Liefde, vrede en blijdschap. Ik had het er pas over met een ­theoloog. Hij zei: ‘Er is geen Koninkrijk zonder de Koning.’ (Let u vooral op de hoofdletters.) Geen idee of de ­cliniclowns onderdanen zijn van de Koning. Dat is ook helemaal niet aan mij.

Wat Roos en mij betreft: wandelende sporen van het Koninkrijk, die clowns!

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Jan-Willem Wits

Er zijn nauwelijks theologen die kunnen tippen aan Augustinus

De boeken en preken van Augustinus zijn nog steeds modern, vindt Jan-Willem Wits. ‘Met het lezen van Augustinus kun je een leven lang volstaan.’

beeld nd

Zorgen voor de hele aarde is in je eentje te groot. Vraag jezelf af: voor welk stukje aarde wil ik zorgen?

Zorgen voor de hele aarde is in je eentje te groot, realiseert Alexander Bosma zich. Maar je kunt wel voor een stukje aarde zorgen. Bedenk eens: welk stukje zou dat kunnen zijn?

Afbeelding

Kan Nederland wel zonder nationaal gevoel en emotie? Nee, koester dus de schaarse nationale rituelen

Acda en De Munnik zongen het al: 'Je kunt hier nooit eens even rustig op je voetstuk staan.' Hoe gaan we om met onze helden? Is 'vaderlandse geschiedenis' belangrijk? Ja!

d

Wat doe je als (schoon)ouders je claimen? 'Voor mij gaan ze een grens over, het is ons huis'

Ze komen samen, een jong stel: ze zijn zeven jaar getrouwd en hebben een kleintje van drie. ‘We hebben het samen fijn’, zegt zij. Het probleem zit ‘m dan ook niet in hun huwelijk. Maar in hun schoonfamilie. Aan beide kanten.

Lysanne van de Kamp werkt bij Micha Nederland en ontwerpt oogsttuinen.

Het cijfer was helaas het enige dat telde bij de lessen geschiedenis

Draait leren echt nog steeds om het behalen van een bepaalde norm? Lysanne van de Kamp vindt het jammer dat de geschiedenissenlessen op school enkel om het cijfer gingen.

Wim Dekker is lector informele netwerken en laatmoderniteit aan de Christelijke Hogeschool Ede.

Er wordt 17 miljard euro verdiend aan mensen met schulden. Kwijtschelden is waarschijnlijk goedkoper

De problematische schuldenlast in Nederland is 3 miljard. Sociaal werkers, deurwaarders, ambtenaren, advocaten en administrateurs hebben daar hun werk van gemaakt. Kosten: 17 miljard. Wim Dekker pleit voor een jubeljaar.

Het is echt niet vreemd dat Renze Klamer zich ook zonder geloof gelukkig voelt

Renze Klamer vindt het vervelend als mensen tegen hem zeggen: 'We bidden voor je.' Wat kerkverlaters vervelend vinden, is niet maatgevend, stelt Reina Wiskerke. Toch begrijpt ze de allergie van Klamer.

Anita Zeldenrust is ouder van een gezinshuis voor kinderen die (soms tijdelijk) niet thuis kunnen wonen.

Ik dwing me met mijn vliegangst naar de stewardess te kijken. Als zij lacht zal het vast goed zijn

Als ik me er op zou voorstaan dat ik niet meer vlieg zou dat bewondering kunnen oproepen, maar zo'n offer is dat dus niet voor mij. Ik vind vliegen namelijk verschrikkelijk, schrijft Anita Zeldenrust in het vliegtuig.

Afbeelding

Hoe de angst van een christen verdreven kan worden en hoe jij daar een rol in kan spelen

Zondag barstte een patiënt in huilen uit na de dienst, omdat ik hem als protestants pastor geen communie kon geven, schrijft Kelly Keasberry. Ze nam de snikkende man in haar armen, waarop er iets wonderlijks gebeurde.