Direct naar artikelinhoud
Voetbal

VAR steelt de show in Gent

Onder luid protest van beide kanten gaat scheidsrechter Jonathan Lardot de beelden van de video-assistent raadplegen.Beeld BELGA

Betere stand-up comedy was het, wat de Video Assistent Referee gisteravond in Gent uit zijn mouw schudde. Hij zag één penalty wel en één niet, en hij herriep een doelpunt zonder duidelijk bewijs. Standard stapte als grote winnaar uit het casino, ook omdat Gent in de slotfase vanop elf meter miste.

Ivan De Witte had de weerkaart niet gelezen. De voorzitter riep vrijdag in een videoboodschap op de site van de club de fans op om tegen Standard "de sfeer zoals tegen Club Brugge te creëren". Dat was toen op een zonnige zondag.

Gisterenavond zaten de mensen nat van de regen en verkleumd van de kou dicht tegen elkaar aan geleund. Dan ga je niet zo snel een keer draaien in het rond, stampen met de voeten, en zwaaien met de armen. Dan hoop je vooral deze ochtend niet wakker te worden met bronchitis.

Onherkenbaar Standard

Yves Vanderhaeghe, die liet het allemaal niet aan zijn hart komen. Jasje open, dasje los, en als een bezetene ging hij van start. Op speed langs de zijlijn, leek het wel. Vanderhaeghe is één en al passie - voor een speler moet zoiets wel aanstekelijk zijn.

Het enige gevaar van de bezoekers voor de koffie was een kopstoot van Laifis na een vrijschop

En AA Gent was goed, de eerste twintig minuten. Gigot verdiende een strafschop, Janga werd onterecht afgevlagd voor buitenspel toen hij in de rug van de Luikse defensie was gedoken.

Standard was voor de rust onherkenbaar. Met name Edmilson en (in mindere mate) Carcela. Zo'n kille regendans is niets voor artiesten, natuurlijk. Het enige gevaar van de bezoekers voor de koffie was een kopstoot van Laifis na een vrijschop, Kalinic stak er een handje tussen.

Op basis van iets meer grinta en passie konden we wel leven met de voorsprong van Gent. Prima actie van Simon op rechts, dito cross, en Janga knikte aan de eerste paal binnen. Cavanda was gezien in zijn rug. Janga is niet uit hetzelfde hout gesneden als Depoitre, Louwagie zal er Euromillions niet mee winnen, maar je hebt er als tegenstander wel je handen mee vol. Hij geeft niet af, Janga bezit een voorbeeldige wedstrijdmentaliteit.

Sá Pinto schudt zijn ploeg wakker

Zo mak Standard en zijn artiesten waren voor de rust, zo scherp waren de Rouches erna. Erop en erover, nu wel met Carcela en Edmilson in een hoofdrol. Weer kun je niet om de vaststelling heen dat monsieur Sá Pinto de machine toch telkens weer kan aanzwengelen. Het is een verdomde overlever, daar kun je alleen maar respect voor hebben.

De tweede helft ontaardde in dolkomische taferelen 'dankzij' de tussenkomsten van de VAR

Kalinic redde eerst nog met een wereldsave een schot van Carlinhos, wat later ging hij niet vrijuit bij de gelijkmaker van Cimirot, het pasje was van Carcela. Zestig tellen later lag de bal er weer in. In de chaos vlamde Edmilson de 1-2 tegen de netten. Junior komt als je hem roept.

Prima, gezellige start van de tweede helft, die daarna ontaardde in dolkomische taferelen 'dankzij' de tussenkomsten van de VAR. Eerst werd een tweede doelpunt van Janga afgekeurd, na een vermeende voorafgaande duwfout. Dat leek ons geen 'clear error' van Lardot. De eerdere penaltyfout op Gigot was dat bijvoorbeeld veel meer.

De enige onomstreden beslissing die de VAR nam, was Lardot wijzen op een handsbal van Koutroubis in zijn eigen strafschopgebied. Jaremtsjoek miste jammerlijk de elfmeter, of Ochoa redde, zo u wil.

Play-off I mag evenwel geen arbitrale klucht worden waarbij alleman overgeleverd is aan de willekeur van die mensen in het busje. Is het niet tijd dat Pro League-voorzitter Pierre François uit zijn ivoren toren afzakt en met scheidsrechtersbaas Verbist nog eens helder 'het systeem' uitklaart? De VAR staat vandaag gelijk met chaos. In volle titelstrijd is eenduidigheid nu wel welkom.

Moraal van een bewogen avond: Standard is in volle strijd voor plek twee, AA Gent moet Hein laten gaan. Dat hebben de Buffalo's deels aan zichzelf te wijten maar ook aan de Video Assistant Referee...