Meryame Kitir teleurgesteld over afscheid als Vooruit-minister: “Nooit kans gekregen om uitleg te geven”

© luc daelemans

In een interview op Radio 1 heeft Kamerlid Meryame Kitir teruggeblikt op haar afscheid als minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedelijk Beleid. Kitir trad in oktober 2022 terug als lid van de regering-De Croo vanwege strubbelingen op haar kabinet. “Ik heb op geen enkel moment de kans gekregen om uitleg te geven”, zegt Kitir nu.

mts
Bron: VRT NWS

Meryame Kitir gaf een interview aan Radio 1 naar aanleiding van 1 mei. Een belangrijke dag voor haar, aangezien ze zichzelf nog steeds als een socialiste beschouwt, vertelt ze. Toch verlengde ze haar lidmaatschap van Vooruit niet en raakte vorige week bekend dat ze officieel geen lid meer is van de partij. Nog tot aan de verkiezingen zetelt ze als onafhankelijke in de Kamer, daarna stapt ze uit de politiek.

Kitir zegt fier te zijn op het parcours dat ze heeft afgelegd, van fabrieksarbeider bij Ford Genk tot minister. “Ik heb kansen gekregen van mijn partij, en ik heb die kansen ook gegrepen. Dat had ik niet kunnen doen zonder de mensen die in mij geloofd hebben”, zegt ze.

In oktober 2022 werd Kitir evenwel aan de kant geschoven als minister nadat was bekendgeraakt dat er problemen zouden geweest zijn op haar kabinet. Een onderzoek in opdracht van de partij wees uit dat het onmogelijk was om de relaties te herstellen. Kitir, die kort daarvoor haar taken had neergelegd wegens “mentale problemen”, kon dat onderzoek zelf nooit inkijken en zou ook niet gehoord zijn. In maart 2023 keerde ze terug naar de Kamer, maar worstelde zichtbaar met de manier waarop de partij haar aan de kant had geschoven. Begin juli vorig jaar maakte ze bekend na de verkiezingen volledig te stoppen met politiek.

“Ik ben teleurgesteld in het afscheid”, blikt ze terug op Radio 1. “Ik vond dat het op andere manier had kunnen lopen en ik heb lang tijd nodig gehad om het een plaats te geven. Ik heb op geen enkel moment de kans gekregen om mijn uitleg te doen, om me te verdedigen, en om inzage te krijgen in het rapport dat de partij had besteld. Journalisten mochten het rapport inkijken, maar ik niet. Ik had het graag zelf kunnen inkijken om eruit te leren, want als er iemand zelfkritisch is, ben ik het wel.”

Tegelijkertijd vindt Kitir het goed dat er nieuwe mensen de politiek ingaan en was ze naar eigen zeggen nooit van plan om tot haar pensioen in de politiek te blijven. “Het is goed om het hoofdstuk af te sluiten. Ik wil mijn expertise nu graag elders inzetten. Ik sta te popelen om op zoek te gaan naar nieuwe job. Ik hoop op iets sociaal maatschappelijk. Zodra je uit de politiek stapt, merk je dat er daarbuiten nog een heel grote wereld is.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen