Direct naar artikelinhoud
WK schaken

Wereldkampioen schaken Magnus Carlsen is onverslaanbaar, zo ondervond zijn tegenstander

Magnus Carlsen (rechts) tijdens de laatste dag van de WK-tweekamp tegen Fabiano Caruana.Beeld Getty Images

Wereldkampioen Magnus Carlsen is niet te verslaan in rapidschaak. Zo ondervond zijn uitdager.

“Dat was een lekkere werkdag.” Met een understatement keek Magnus Carlsen tijdens de persconferentie terug op zijn daverende zege van 3-0 tijdens de rapidpartijen waarmee hij zijn wereldtitel schaken voor de derde keer met succes had verdedigd. Vanuit Amerika was schaaklegende Garry Kasparov een van de eersten die Carlsen feliciteerde. “Weer wereldkampioen. Moedige tegenstand van Fabiano Caruana die Carlsen tot zijn beste spel verleidde, dat hij helaas voor Caruana vandaag liet zien.’

Een dag eerder hadden Kasparov en Vladimir Kramnik de tweekamp op scherp gezet door te beweren dat Carlsen maandag in de laatste klassieke partij zwakte had getoond door snel een veredeld remiseaanbod te doen. Gek was dat besluit niet, omdat Carlsen sterk is in rapidschaak en onverslaanbaar in vluggertjes. Carlsens eerste zet zorgde voor plezier bij de toeschouwers achter het glas, kijkend zoals de voorbijgangers op het schilderij Wiener Cafe: Die Schachspieler

Gesneuvelde pionnen

“De Engelse opening”, fluisterde Martin, een oudere schaker uit Hampstead, tegen zijn stiefzoon. “Carlsen is ongelooflijk goed”, zegt Martin, terwijl de Noor het toreneindspel in de eerste partij naar winst schuift, “maar hij heeft helaas niet het charisma van Kasparov.” 

Opvallend is de houding van de twee spelers. Caruana zit diep geconcentreerd te rekenen, terwijl Carlsen soms naar het publiek staart, achteloos met gesneuvelde pionnen speelt en meer water lijkt te drinken dan Mo Farah tijdens een marathon.

Even later geeft Caruana de derde partij op. Na in totaal 773 zetten en 51 uur blijft Carlsen wereldkampioen, hoewel hij geen van de twaalf klassieke partijen – een te kort formaat volgens hem – heeft gewonnen. Door zijn zege in de rapidpartijen is zijn Elo-rating in dit genre, waar Viswanathan Anand de officiële wereldkampioen is, boven de 2900 gekomen. Na de winst kon hij het niet laten Kasparov en Kramnik te sarren. “Ach, ze hebben recht op een domme mening.”