© ldn

CD&V kiest voor ervaring en nieuwe gezichten: met deze top zes trekt partij naar de gemeenteraadsverkiezingen

CD&V-Mechelen heeft de eerste zes namen van zijn lijst bekendgemaakt. Het trekt zonder bekende kanonnen of vedetten naar de verkiezingen. “De ervaring zal de verjonging in onze partij ondersteunen”, zegt lijsttrekker Wim Soons (32).

Leo de nijn

CD&V-Mechelen stelde gisteren haar eerste zes kandidaten voor waarmee ze in oktober naar de gemeenteraadsverkiezingen gaat. Volgens lijsttrekker Wim Soons kiest dat de partij voor vernieuwing en wil ze vooral investeren in de toekomst.

Het wordt, voorlopig althans, een lijst waarop op de eerste zes plaatsen een aantal nieuwe namen staan. “We gaan het doen met een lijst die voor de helft uit nieuwe kandidaten bestaat, een top tien die voor de helft uit vrouwen bestaat, en een top vijf waarin drie jongeren kansen krijgen. Dat laatste is uniek voor een beleidspartij in een Vlaamse centrumstad, maar dat is een bewuste keuze. We willen nu al scoren, maar ook een basis leggen voor de volgende verkiezingen in 2024”, zegt Wim Soons.

Sterker staan

CD&V kreeg tijdens de verkiezingen in 2012 12% van de stemmen. Dat leverde de partij 1,5 schepenen op. Schepen van Financiën en Sport Walter Schroons duwt de lijst, uittredend schepen van Preventie Stefaan Deleus staat op de derde plaats. “Beide uittredende schepenen gaan vooral de nieuwe jonge krachten moeten steunen om in 2024 nog veel sterker te staan”, benadrukt voorzitter Thomas Sterckx.

Zoals bekend wordt de lijst getrokken door de nieuwe Mechelaar, Wim Soons, die de voorbije jaren aan zijn inburgering heeft gewerkt. “Het samenbrengen van mensen is mijn ambitie. We hebben met onze twee schepenen zeker mee onze stempel gedrukt op een beter en veiliger Mechelen. Maar ik heb wel de ambitie om meer te wegen op het beleid dan dat vandaag het geval is. Ik denk aan veilige omgevingen aan scholen, levendige buurten en wijken. Mechelen bruist als feeststad. Dat moeten we ook naar de deelgemeenten overbrengen.”

Stadionomroeper

De vernieuwing uit zich vooral bij de jongeren en twee nieuwe vrouwelijke nieuwkomers. De tweede plaats is weggelegd voor de 43-jarige Zohra Hadman uit de wijk Battel. In haar vrije tijd engageert ze zich voor de Mechelse hockeyclub. In de politiek wil ze gaan voor educatie en inburgering.

An Verbruggen (34), een leerkracht bij de basisschool De Ham, prijkt op de vierde plaats. Ze is bij KV Mechelen bekend als stadionomroeper. Zij wil zich vooral voor jeugd en onderwijs inzetten.

De verjonging op de CD&V-lijst gaat verder met Wouter Van Butsel (26), vijfde op de lijst. Wouter is de jongerenvoorzitter van CD&V-Mechelen en wil vooral de jongerenstem in Mechelen doen klinken.

Jamel Ibrahim (46) is de zesde kandidaat. Hij is consultant van beroep en actief binnen de Al Buraq moskee. Jamel wil meer aandacht voor senioren in armoede.

Soons is er van overtuigd dat CD&V beter zal scoren dan zes jaar geleden. “We hebben zeker de intentie om mee te werken aan het beleid in Mechelen. Laat dat duidelijk zijn”, zegt Soons nog.