© Joren De Weerdt

Meeste partijen steunen initiatief van informateur Jan De Haes: "We beginnen met een wit blad"

De N-VA roept lijstduwer en gedeputeerde Jan De Haes uit tot informateur die alle politieke partijen uit Heist-op-den-Berg wil bevragen. De meeste partijen zeggen in te willen gaan op de uitnodiging. Burgemeester Luc Vleugels (CD&V) heeft evenwel vragen bij het manoeuvre. “Eerst zeggen dat ze niet kunnen antwoorden op ons voorstel omdat ze met vakantie zijn en

dan dit”, klinkt het verrast.

Bert Provoost

In Heist-op-den-Berg is er een week na de verkiezingen nog steeds geen nieuw bestuur. “Ik stel vast dat in Heist-op-den-Berg de grootste partij (CD&V, red.) er tot op heden nog niet in gelukt is om een coalitie tot bestuur op de been te brengen. Ook al lijkt een oplossing misschien eenvoudig, toch is in Heist vandaag niet alles wat het lijkt. Het lijkt nu zinvol om een poging te ondernemen om uit deze impasse te geraken. Dat lukt alleen als alle puzzelstukjes eerlijk en oprecht op tafel gelegd worden. Daarom heb ik zondag het initiatief genomen om de partijen opnieuw te consulteren. Alleen zo zullen de mogelijke openingen en hinderpalen opgelijst kunnen worden. Alleen zo zal een gedragen coalitie een eerlijke kans krijgen. Het is mijn ambitie om na deze informateursronde een voorstel te brengen van waaruit inhoudelijke samenwerkingsbesprekingen kunnen worden opgestart”, zegt De Haes.

“Mensen denken dat het simpel is: laat de twee grootsten samengaan en dan is het opgelost. Maar zo werkt het niet. Wie wil wat doordrukken en welke bevoegdheden en mandaten staan daar tegenover? Dat speelt ook mee. Daarom beginnen we nu van voor af aan met een volledig wit blad, zonder voorafnames.”

Doodle staat klaar

De Haes heeft een Doodle (online afsprakenagenda, red.) aangemaakt waarin hij data voorstelt om de partijen afzonderlijk te ontvangen tussen maandag en vrijdag. Of burgemeester Luc Vleugels (CD&V) daar zomaar op zal ingaan, is hoogst onzeker. “Het is zeer voorbarig om nu over een impasse te spreken”, reageert hij. “CD&V heeft N-VA vorige week een voorstel gedaan om samen te besturen, met ook een voorstel tot verdeling van de functies. We wachten nog steeds op een antwoord. We hebben zaterdag nog feedback gevraagd en kregen te horen van Jan Moons (lijsttrekker N-VA, red.) dat hij met vakantie aan zee was en niet kon antwoorden. Ik ben dan ook erg verrast dat ze nu van een impasse spreken en dit manoeuvre doen. Dit komt over alsof ze een samenwerking niet zien zitten. Het informateurschap lijkt me dus eerder een mediatiek spel.”

“Het lijkt op het persbericht dat ze dinsdag verspreidden, waarin ze zeiden dat ze ons hadden uitgenodigd tot een gesprek. In werkelijkheid hadden wij hen al een dag eerder uitgenodigd en hebben ze gewacht met antwoorden om ons dan eerst zelf nog eens uit te nodigen. Ik vind het alleszins een heel rare manier van handelen. Dit is operette, om een ware agenda te verbergen”, vindt de huidige burgemeester.

Ook voor een regenboogcoalitie met CD&V, PRO Heist, Open Vld en Groen zijn al voorstellen gedaan, bevestigt Vleugels. “Maar nog niet iedereen heeft geantwoord. We blijven alle pistes openhouden en zullen de komende dagen verder blijven praten”, klinkt het.

Bereidheid tot gesprek

De andere partijen zeggen alvast dat ze het gesprek met Jan De Haes zullen aangaan. “Ik zal zeker luisteren”, zegt schepen David Geerts (PRO Heist). “Ik heb vorige week mijn nek uitgestoken en heb hard meegewerkt aan een vierpartijencoalitie met CD&V aan het hoofd. Maar dat is niet gelukt, het wantrouwen tussen bepaalde personen zit blijkbaar te diep. Dus ga ik deze week wat meer in mijn tuin werken en mijn werk in het parlement in Brussel inhalen. Het is nu aan anderen. Mijn postje speelt alleszins geen rol. Als anderen vinden dat ik een rol kan spelen, dan zal ik dat doen. Anders is het maar zo. Nu vind ik het vooral jammer voor onze 700 personeelsleden en meer dan 42.000 inwoners dat er deze malaise is.”

Schepen Patrick Feyaerts (Open Vld) is blij met het initiatief. “Na een week is Luc Vleugels nog geen stap vooruit. Ik vind het dus heel goed dat er iemand is die wil helpen om een oplossing te vinden. Op de vierpartijencoalitie met CD&V hebben we inderdaad nog geen antwoord gegeven, omdat we er als bestuur nog niet uit zijn. Ik wil iedereen oproepen om constructief samen te werken om tot een oplossing te komen. En laat ons er niet te lang meer over doen, dat heeft geen zin.”

Ook Groen gaat praten. “Er zijn deze week wel duizend telefoons gebeurd, maar er is duidelijk nog geen oplossing. Dan is het niet slecht dat er een nieuw initiatief komt. Wij staan open voor alle oplossingen die op tafel liggen”, zegt lijsttrekker Bart Van Asten.

“Informateur is een grote titel, maar ik zal zeker gaan”, zegt ook Jan Baestaens van ETA+. “Na 24 jaar oppositie zou ik wel eens in de meerderheid willen zitten. Ik heb zonder grote campagne het meeste stemmen ten zuiden van de N10 gehaald en wil me nu voor al die mensen inzetten.”

Zeven schepenen

CD&V en N-VA hebben beide 10 zetels, PRO Heist 4, Open Vld 3 en Groen 2. Verder zijn er ook nog ETA+ met 2 zetels en Vlaams Belang met 4 zetels. Enkel die laatste partij heeft geen uitnodiging ontvangen. Om een meerderheid te vormen moeten er minstens 18 van de 35 zetels samenwerken. Er zijn in Heist zeven schepenambten en een burgemeesterschap te verdelen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER