Jongen (12) uit twee meter diepe put bevrijd op strand Nieuwpoort: “Ze hebben die niet zelf gegraven”

Nieuwpoort -

Een 12-jarige jongen uit Gingelom is woensdagavond op het strand van Nieuwpoort bedolven geraakt in een twee meter diepe put. De brandweer kwam ter plaatse om de jongen te bevrijden. Hij hield gelukkig niets over aan het hachelijke avontuur.

Jelle Houwen, Roel Damiaans

De leerlingen van het vijfde en zesde studiejaar van basisschool De Groeiboog in Mielen (Gingelom) zijn deze week op zeeklassen in Nieuwpoort. “Woensdagavond rond 21 uur hebben ze een groepswandeling gemaakt op het strand”, zegt directeur Wendy Croes. “Daar zagen de kinderen vier grote putten. Die waren al aanwezig en zijn niet door onze kinderen gegraven zoals wordt beweerd in eerdere nieuwsberichten. Een groepje jongens is naar de putten gaan kijken. Toen een van de leerlingen op de rand stond, zakte het zand onder hem weg. Hij gleed in de put en raakte zo gekneld tot aan zijn knieën. De leerkracht die de groep begeleidde heeft eerst geprobeerd om de jongen zelf uit te graven, maar dat lukte niet. Vrij snel is toen beslist om de hulpdiensten te verwittigen.”

Twaalf minuten graven

“We zijn zo snel mogelijk ter plaatse gereden”, zegt Richard Vandenabeele van brandweerpost Nieuwpoort. “De put zelf lag vlakbij de Zeedijk, aan de strandcabines. We konden er gelukkig snel bij. Bij onze aankomst konden we de jongen zelfs niet zien. Ik schat dat hij 1 meter 60 groot was maar de put zelf was twee meter diep. Gelukkig is die maar gedeeltelijk ingestort en zat de jongen vooral vast met zijn benen tot aan zijn middel. Zo kon hij toch vrij ademen. We zijn meteen met acht man beginnen graven. Met schoppen en emmers en voorzichtig met onze handen rond zijn benen. Na twaalf minuten was hij bevrijd.” (Lees verder onder de foto’s)

De brandweer begon snel te graven.© KC

De brandweer was snel ter plaatse.© KC

Gesprek met jongeren

De jongen was flink geëmotioneerd maar bleef uiteindelijk ongedeerd. Medische hulpdiensten hoefden niet ter plaatse te komen. “We zijn met de groep nadien wel nog een gesprek aangegaan”, vervolgt de brandweerkapitein. “Vooral om hen op hun gemak te stellen want ze waren toch vrij geëmotioneerd. Dergelijk diepe putten graven is gevaarlijk.” De put werd terug gedicht waarna de groep terug kon keren naar hun hotel. Ook de politie Westkust kwam ter plaatse voor de nodige vaststellingen maar het invallen van de put was louter een ongeluk.

LEES OOK. Kustreddingsdienst herlanceert campagne nadat jongen (12) uit diepe put op strand bevrijd wordt: “Hoe kan dit blijven gebeuren?”

“We zijn opgelucht dat dit goed is afgelopen,” zegt directeur Croes. “Ik wil de brandweercommandant nog eens extra bedanken omdat hij de tijd heeft genomen om alle kinderen gerust te stellen. Ik denk dat onze leerlingen een les voor het leven hebben geleerd. Vanaf nu kennen ze het gevaar van diepe putten op het strand. We hebben de ouders van de jongen woensdagavond meteen op de hoogte gebracht. Omdat het nieuws begon te circuleren werden donderdagochtend ook de ouders van alle andere kinderen ingelicht over het incident.”

Het incident gebeurde vlakbij de zeedijk.© KC

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen