© Bart Van den Langenbergh

In een jaar tijd van vervallen schuur naar theehuisje midden in de natuur

De vzw Talander opende zondag midden in het domeinbos De Hoge Vijvers in Arendonk de gloednieuwe Wouwershoeve. Het centrum voor volwassenen met een mentale handicap installeerde in de verbouwde schuur een theehuis waar wandelaars en fietsers welkom zijn.

BART VAN DEN LANGENBERGH

Diep verscholen in de bossen en het groen in het gebied De Hoge Vijvers op De Lusthoven in Arendonk prijkt de volledig vernieuwde Wouwershoeve van de vzw ­Talander. De vroegere vervallen schuur is in een jaar tijd opgeknapt en omgetoverd tot een uitvalsbasis voor natuur- en ­cultuurbeleving. In de hoeve heeft Talander een gloednieuw theehuisje geïnstalleerd. Bezoekers, zoals wandelaars en fietsers kunnen daar halt houden voor allerlei dranken. Daarvoor gebruiken ze onder andere biologische producten uit eigen tuin en streekproducten.

De bewoners van Talander staan mee in voor de uitbating van het theehuisje. Bert De Rop, sinds 2000 ook een bewoner van Talander, is een van de drijvende krachten. “In de namiddag sta ik hier, wat ik heel graag doe”, legt hij uit. “Je komt er steeds andere mensen tegen. Als er een groep wandelaars of fietsers binnenstapt, moeten we onze aandacht er wel bijhouden. Maar de mensen vinden onze taartjes en onze zelfgemaakte thee heel lekker.”

400.000 euro

Zondagochtend vond de officiële opening van de Wouwershoeve plaats, een project dat in totaal zo’n 400.000 euro heeft gekost. De initiatiefnemers konden rekenen op 100.000 euro van het plattelandsfonds Leader provincie Antwerpen. “De Wouwershoeve is een volwaardige plattelandspoort op het kruispunt van zorg, natuur en cultuur”, vertelt gedeputeerde Peter Bellens (CD&V) van de provincie. “Het is een ideale stilteplek geworden waar je tot bezinning kan komen of op ontdekkingstocht in de natuurrijke omgeving kan vertrekken. Met de Wouwershoeve zetten de bewoners van Talander zelf ook een stapje in de wereld. De mensen laten hen deel uitmaken van de maatschappij.”

Eenvoud en rust

Door de ligging in de nabijheid van Talander kunnen de bewoners zelfstandig naar de hoeve en de nabijgelegen tuin komen. “Dit is een plek waar onze mensen zichtbaar worden. De Wouwershoeve is ook een plaats waar eenvoud en rust centraal staan”, schetst Jos Sierens, directeur van Talander. “Het volgende project is de afwerking van het gastenverblijf.”

In 2014 werd de Talanderwandeling in het uitgestrekte gebied nog verkozen tot wandeling van het jaar. Het theehuisje in de Wouwershoeve is van maart tot en met oktober open van zondag tot en met donderdag, van 14u tot 17u. Van november tot en met februari is het theehuisje alleen op zondag van 14u tot 17u open.

www.talander.be