Psychiater, Saudische vluchteling en islamcriticus: wie is de dader van de aanslag op de kerstmarkt in Maagdenburg?

De man die vrijdagavond inreed op de kerstmarkt in Maagdenburg was een 50-jarige psychiater, afkomstig uit Saudi-Arabië. “Ik ben een ex-moslim”, zo omschreef hij zichzelf. Hoewel hij destijds zelf asiel kreeg in Duitsland, toonde hij een enorme ontevredenheid over de Duitse omgang met vluchtelingen uit Saudi-Arabië.

“Na 25 jaren in dit vak denk je dat niets je nog kan verrassen. Maar een 50-jarige Saudische ex-moslim die in Oost-Duitsland leeft, die van AfD houdt en Duitsland voor zijn tolerantie tegenover Islamisten wil bestraffen, dat had ik niet zien aankomen.”

Ook de Duitse terreurexpert Peter R. Neumann is vrijdagavond van zijn spreekwoordelijke stoel gevallen na de aanslag in Maagdenburg, in de Duitse deelstaat Sachsen-Anhalt. Wat er vrijdagavond is gebeurd, roept immers vele vragen op.

In amper 3 minuten richtte Taleb al-Abdulmohsen daar een enorme ravage aan door met een donkere, gehuurde BMW-SUV in te rijden op de lokale kerstmarkt. Waar Duitsers gezellig hun laatste kerstinkopen deden, van een glaasje glühwein stonden te nippen of een braadworst naar binnen werkten, reed hij met hoge snelheid op hen in. Hij heeft zeker 5 doden en 200 gewonden op zijn geweten. 

Maar wat bezielde deze man? Het Duitse gerecht blijft voorlopig relatief op de vlakte. “Het ziet ernaar uit dat de daad werd gepleegd uit ontevredenheid over de omgang met Saudi-Arabische vluchtelingen in Duitsland, maar wat er dieper achter zit, moet het onderzoek uitwijzen”, zo zei procureur Horst Walter Nopens daags na de aanslag op een persconferentie. Minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser beschreef de verdachte vandaag als “islamofoob”.

Vluchteling keert zich tegen Duitsland

Wat weten we wel al zeker? Dat de man Taleb al-Abdulmohsen heet, geboren is op 5 november 1974 en oorspronkelijk uit Saudi-Arabië komt. In 2006 is hij naar Duitsland gekomen.

In zijn geboorteland studeerde al-Abdulmohsen geneeskunde; in Duitsland specialiseerde hij zich in psychiatrie. Sinds 2020 werkte hij in een psychiatrisch ziekenhuis in Bernburg, op zo’n 50 kilometer van Maagdenburg, waar hij ook woonde.

Het ziekenhuis liet intussen via Instagram weten dat al-Abdulmohsen sinds eind oktober met ziekteverlof was.

Toen hij (pas) in 2016 asiel aanvroeg, werd hij erkend als vluchteling. In een interview met de krant Frankfurter Algemeine Zeitung, in juni 2019, zei de man dat hij asiel had aangevraagd omdat hij bedreigd werd nadat hij islamkritiek had achtergelaten op een internetforum.

Toen zijn asielaanvraag goedgekeurd werd in 2016, begon hij op Twitter, nu X, in eigen naam islamkritiek te posten. 

Talrijke aantijgingen

Drie minuten nadat hij de aanslag op de kerstmarkt had gepleegd, verscheen er gisteren nog een bericht op zijn X-account. Daarin beschuldigde hij Duitsland ervan islamcritici te vervolgen.

Dat zou ook bij hem gebeurd zijn, maar dat werd vandaag niet bevestigd door het Duitse gerecht. Duitse media melden dat er eerder vanuit Saudi-Arabië meerdere waarschuwingen over Taleb Al-Abdulmohsen zouden zijn gekomen naar Duitsland, maar ook dat werd niet bevestigd. 

Z’n account op X staat nog online en geeft een inkijk in de gedachtekronkels van 'Dr Taleb Jawad'. Bovenaan zijn profiel staat een JT-15, een automatisch wapen. En in zijn profieltekst schrijft hij dat Duitsland vrouwelijke asielzoekers uit Saudi-Arabië zoekt om hun levens te vernietigen en dat Duitsland Europa wil islamiseren. 

Diezelfde aantijgingen lees je ook terug in z’n vele twitterberichten en in een interview dat hij op 12 december nog gaf aan RAIR Foundation USA, een rechts webplatform. Op X betuigde hij ook zijn steun aan de radicaal-rechtse, Duitse partij AfD en aan Tesla-topman Elon Musk, die eerder deze week zelf nog zijn steun uitsprak voor AfD.

Conflict met vluchtelingenorganisatie

Taleb Al-Abdulmohsen runt ook een website en een Telegramkanaal. Op die website geeft hij tips aan Saudi’s die willen vluchten en elders asiel willen aanvragen. “Mijn advies: zoek geen asiel in Duitsland”, zo staat in grote letters bovenaan te lezen. Vorig jaar stond daar nog voor: “Er staat iets groots te gebeuren in Duitsland.”

In juli 2019, kort na z’n eerder genoemde interview met de Frankfurter Algemeine Zeitung, sprak de man ook nog met de Britse omroep BBC. In een korte reportage legde hij toen uit wat de opzet was van z’n website. 

Op zijn website en op X schreef de man ook over zijn juridische conflict met een Duitse vluchtelingenhulporganisatie, Säkulare Flüchtlingshilfe. Hij verdenkt hen ervan vluchtelingen tegen te werken. In een reactie op de aanslag distantieert de organisatie zich van de aanslagpleger.

Veroordeling

Al-Abdulmohsen kwam in het verleden al meerdere keren in aanraking met het gerecht. Zo werd hij in 2013 veroordeeld voor het dreigen met een aanslag die "wereldwijd de aandacht zou trekken". Ook in de jaren daarna uitte hij meermaals bedreigingen tegenover de Duitse autoriteiten.

Het Duitse Bureau voor Migratie en Vluchtelingen (BAMF) zei dat er in 2023 een tip was binnengekomen over de man via sociale media. Volgens het bureau werd de tip serieus genomen en overgemaakt naar de juiste onderzoeksdiensten.

Er wordt nu onderzocht of de waarschuwingen correct zijn behandeld. Onder meer de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser, de bazen van de inlichtingendiensten en het hoofd van de migratiedienst zullen zich daarover binnenkort moeten verantwoorden tijdens een speciale zitting in het Duitse parlement.

Meest gelezen