Direct naar artikelinhoud
Ruimtevaart

VS willen binnen vijf jaar een vrouw op de maan

(Illustratiefoto)Beeld iStock

De VS willen binnen de vijf jaar weer astronauten op de maan te zetten, met als eerste een vrouw. Dat heeft de Amerikaanse vicepresident Mike Pence gezegd tijdens een toespraak in Huntsville, in de Amerikaanse staat Alabama.

"Op order van de president is de officiële politiek van deze regering en van de Verenigde Staten van Amerika binnen vijf jaar weer Amerikaanse astronauten naar de maan te laten gaan", zei Pence. "De eerste vrouw en de volgende man op de maan zullen Amerikaanse astronauten zijn, gelanceerd door Amerikaanse raketten vanop Amerikaans grondgebied.”

Tussen midden 1969 en eind 1972 zijn er twaalf mensen op de maan geweest, allen Amerikaanse mannen. Dit gebeurde in het kader van het Apollo-programma. De eerste mens die voet zette op de natuurlijke satelliet van de aarde was op 21 juli 1969 Neil Armstrong.

Vertraging

Aanvankelijk was het de bedoeling tegen 2028 weer naar het de maan te gaan. Maar Trump raakte gefrustreerd door vertragingen en overschrijdingen van het budget dat het ruimtevaartbureau NASA heeft om zijn nieuwe superdraagraket SLS te bouwden. De vlucht werd daarom onlangs naar 2021 verschoven.

Pence beschimpte tijdens zijn toespraak de NASA als een “inerte bureaucratie” en riep op tot een “nieuwe ingesteldheid”.

Hij dreigde ermee toekomstige missies aan private draagraketten toe te vertrouwen indien NASA niet op tijd klaar is. “Indien private raketten de enige mogelijkheid zijn om binnen vijf jaar weer Amerikanen naar de maan te brengen, dan zullen het private raketten zijn.”