© EPA-EFE

Ook Europees voert Vlaams Belang het hoogste woord ten koste van traditionele partijen

N-VA blijft in het Europees Parlement de grootste, mede door het uitstekende resultaat van huidige minister-president Geert Bourgeois. Kris Peeters (CD&V) scoort voorlopig minder dan zijn voorganger Marianne Thyssen.

Christoph Meeussen

Net zoals voor de Kamer en het Vlaams Parlement dalen de traditionele partijen. Op Europees niveau is CD&V het grootste slachtoffer, met een daling van 5,5%. De grootste plus is ook hier voor Vlaams Belang, dat er twee zetels bijkrijgt. Langs Franstalige kant is de grootste groei er voor de PTB (+9%) en Ecolo (+8,1%). Sterkste daler is de MR, die 7,7% inlevert.

(Lees verder onder de grafiek)

Opvallend is alvast het sterke resultaat van Bourgeois. Die haalt bijna 300.000 stemmen, ruim 50.000 meer dan zijn voorganger Johan Van Overtveldt. Bourgeois wordt op de hielen gezeten door Guy Verhofstadt en Kris Peeters, die bij het het ter perse gaan op zo’n 220.000 stemmen stond, een pak minder dan Marianne Thyssen in 2014, toen goed voor 340.000 stemmen.

Een algemeen Europees resultaat is er nog niet, al is volgens ramingen wel zo dat maar liefst 51% van de kiezers in 27 Europese lidstaten is gaan stemmen, de grootste opkomst in twintig jaar. Daarbij wel een aantal opvallende verschuivingen.

De christendemocratische Europese Volkspartij blijft de grootste formatie in het Europees Parlement, maar de partij moet tientallen zetels inleveren en zou niet meer samen met de sociaaldemocraten een meerderheid kunnen halen, zo blijkt uit allerhande exitpolls en projecties.

Alliantie met Macron

Op de derde plaats komt de liberale ALDE, dat in alliantie gaat met LREM van de Franse president Emmanuel Macron. In eigen land lijkt Macron het overigens af te moeten leggen tegen de lijst van het Rassemblement national van Marine Le Pen, die Macron hoopte voor te blijven.

Verrassend op een voorlopige vierde plaats staan de groenen, die dankzij een spectaculair resultaat in Duitsland van 52 naar 71 zetels zouden kunnen springen.

Brexit

In Groot-Brittannië zou de Brexit Party van Nigel Farage meer dan 30 procent van de stemmen wegkapen bij de Europese verkiezingen, zo blijkt uit een prognose. De conservatieven van afscheidnemend premier Theresa May zouden dan weer de helft van hun zetels moeten inleveren.

Zoals verwacht heeft het onvermogen van de Britse conservatieven om het land uit de Europese Unie te loodsen een grote impact gehad op het kiesgedrag. De Tories zouden slechts 12,4 procent halen. Ze zouden genoegen moeten nemen met 10 zetels, een verlies van negen zetels.

Farage

Grote winnaar is eurohater Nigel Farage, die met zijn Brexit Party 31,6 procent van de stemmen zou wegkapen en zo beslag zou leggen op 24 van de 73 Britse zetels in het Europees Parlement.

Maar ook pro-Europese partijen scoren goed. Met 18,9 procent van de stemmen en 15 zetels zouden de Liberal Democrats nagenoeg even groot worden als Labour, dat 19,1 procent van de stemmen en 14 zetels zou halen. Ook de groenen en de Schotse nationalisten staan op een lichte winst.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER