Luister naar

ND-lezers: Wat voor ervaring hebt u met lokale partijen?

Nieuws
-
zaterdag 24 maart 2018 om 03:00

Gustaaf Modderman, ambulanceverpleegkundige

Gemeentebelangen is hier in Veendam de grootste. De partij heeft de zorg voor het openbaar groen heel hoog zitten, maar ik zie alleen maar kale grasvelden. Alle bodembedekkers en veel bomen zijn weggehaald in de afgelopen vier jaar.

Hendrik Blokhuis, directeur

Prima! Het geeft een mooie mix naast de landelijke partijen, al moet ik zeggen dat beide zich lokaal relevant opstellen.

Jochem Pleijsier, projectmanager

Positief. Ook toen ik in de gemeenteraad zat. Bij (hoog)bouwprojecten met grote invloed (nieuw, duur gemeentehuis, windmolens, flats etc.) luisterden bestuurders niet echt naar gewone burgers. Dat voelen mensen. Gelukkig is die regenteske cultuur minder geworden; niet het minst door druk van lokale partijen.

Klaas Jan Hoff, akkerbouwer

Ik zie de lokale partijen meer als belangenclubjes voor een fietspad of iets dergelijks. Gedegen politieke ambities zie ik bij christelijke partijen, alhoewel daar ook invloed is vanuit de moderne afgoden; de maakbaarheid, milieufanatisme en ‘de geest van Babel’ die je terugziet in talloze politieke en technologische ontwikkelingen.

Siem Verkade, ondernemingsadviseur

De groei van lokale partijen is er dankzij de teleurstelling in oude machtspartijen. Dat is hun brandstof geweest. In de praktijk zie ik tot op heden: veel beloven, grote woorden, maar weinig daden. Kortom: grootse plannen, maar veelal slechte onderbouwing.

Suze de Wolff, vrijwilliger

Geen ervaring mee. Ik hoop dat de partij die ik gekozen heb voor mijn belangen opkomt. Het is afwachten, want ‘veel beloven en weinig geven, doet een gek in vreugde leven’. Dat klinkt grof, maar is wel waar.

Henk Kooistra

Wat lokale partijen goed doen, is dat ze dicht bij de mensen staan. Het nadeel is, dat ‘lokalen’ een verzamelnaam is voor allerlei, vaak persoonlijke, opvattingen. Bovendien is er geen doorstroming naar hogerop van politiek talent en omgekeerd geen voeding van bovenaf.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Opinie

De lente is een tijd van vernieuwing en daar kunnen wij een voorbeeld aan nemen

De lente is een tijd van transformatie. Laten wij daarin de natuur volgen, en zelf ook transformeren, schrijft de Afghaanse dichter en schrijver Abdul Basir Shafaq.

Bij christelijke organisaties lopen geloof en werk soms op een ongezonde manier door elkaar.

Werken bij christelijke organisatie valt soms tegen: zalvende woorden maar onrecht blijft bestaan

Het Nederlands Dagblad besteedde aandacht aan manipulatie, machtsmisbruik in de evangelische wereld. Maar het probleem speelt ook bij andere christelijke organisaties, schrijft Ineke Evink van vakorganisatie CGMV.

Mark Rutte, Geert Wilders en Sigrid Kaag. We hebben deze drie soorten politici nodig. Sterker, we zijn zélf van dit soort types en gedragen ons er naar.

We zijn saai, moralist en boos. En zo zijn ook onze politici. Daarom kunnen ze lastig samenwerken

Wij Nederlanders lijken op Rutte, Kaag en Wilders. Frank van den Heuvel laat zien hoe het karakter van iedere Nederlander bij een van deze drie politici past.

Stel dat ‘doe dit, tot Mijn gedachtenis’ al begint op het land? Dat is dus niet: onderwerp de grond aan een regime van uitputting, tot Mijn gedachtenis.

Avondmaal en eucharistie beginnen in de grond, waar het krioelt van torren en wormen

Jezus zegt niet: spuit gif op de vrucht en het blad en dood in het voorbijgaan alles er omheen, tot Mijn gedachtenis. Theoloog en boer in opleiding Elsa Eikema stelt prikkelende vragen bij ons avondmaal.

Afbeelding

Hoe het lijntje tussen de Nederlandse Gereformeerde Kerken en Israël hersteld kan worden

De Nederlandse Gereformeerde Kerken knipten het 'officiële lijntje' met Israël door, maar zoeken tegelijkertijd naar een manier om toch verbondenheid te tonen. Lieddichter Ria Borkent doet een voorstel.

Behandeling in de gesloten jeugdzorg heeft geen enkele kans van slagen zolang het aan echte nabijheid van hulpverleners ontbreekt.

Staatssecretaris Van Ooijen en Kamerleden, zet jullie boosheid over gesloten jeugdzorg om in actie

Hoe kan het dat staatssecretaris Van Ooijen (VWS) zegt dat de gesloten jeugdzorg misschien maar wat langer open moet blijven? Maak liever meer vaart om goede alternatieven te vinden, betoogt Margot Ende-van den Broek.