Foto: Belga

Parket wil Rousseau (Vooruit) niet vervolgen na "positief eindverslag", hij moet tóch voor rechter komen na dagvaarding van Brusselse Roma-vzw  

Het parket van Oost-Vlaanderen wil Conner Rousseau (Vooruit) niet vervolgen voor zijn racistische uitspraken over de Roma-gemeenschap. "Er is een positief eindverslag, hij heeft voldaan aan alle maatregelen en voorwaarden." Toch moet Rousseau alsnog voor de rechter komen, omdat een Brusselse Roma-vzw hem rechtstreeks dagvaardt. 

We keren even terug naar het begin: op 2 september doet Rousseau, op dat moment nog voorzitter bij Vooruit, racistische uitspraken in een café in Sint-Niklaas. Het parket van Oost-Vlaanderen opent daarop een onderzoek naar zijn uitspraken. 

In november oordeelde het parket dat Rousseau wel degelijk racistische en xenofobe uitspraken had gedaan, maar vond een proces niet nodig. In de plaats daarvan werd een procedure opgestart, waarbij Rousseau aan enkele voorwaarden moest voldoen. Het parket benadrukt dat er twee mogelijkheden zijn bij de procedure: een luik bemiddeling, en een luik maatregelen. In dit dossier werd er gekozen voor het luik maatregelen. 

Zo moest hij een bezoek brengen aan de Kazerne Dossin in Mechelen, moest er communicatie zijn met de Roma-gemeenschap en moest hij sessies volgen bij een therapeut over de impact van woorden en taalgebruik. Rousseau contacteerde verschillende Roma-organisaties om in gesprek te gaan. Een justitie-assistent houdt toezicht op de maatregelen en maakt daarover vervolgens een rapport op. 

Hij heeft voldaan aan alle maatregelen en voorwaarden. Het gevolg is dat de strafvordering vervalt

Bernadette Baeyens - Parket Oost-Vlaanderen

"Gisteren hebben wij een positief eindverslag gekregen, hij heeft voldaan aan alle maatregelen en voorwaarden. Het gevolg is dat de strafvordering vervalt", licht parketmagistraat Bernadette Baeyens toe. Concreet betekent dat dat het parket hem niet wil vervolgen en dat er voor het parket geen proces moet komen.

Rechtstreekse dagvaarding

Maar, Rousseau zal tóch voor de rechter moeten komen. Dat komt omdat de Brusselse vzw Kham Rousseau nu rechtstreeks gedagvaard heeft. Die organisatie had in oktober al een klacht ingediend tegen Rousseau, wegens aanzetten tot discriminatie, haat en geweld. 

Wat is een rechtstreekse dagvaarding?

Een misdrijf komt in principe pas voor een strafrechtbank nadat het parket zijn onderzoek heeft afgerond en besluit om de verdachte te vervolgen.

Maar als je slachtoffer bent van een wanbedrijf of overtreding (geen misdaad), heb je ook de mogelijkheid om zelf actie te ondernemen door de mogelijke dader rechtstreeks te dagvaarden. Dat is een recht dat elke burger heeft. 

Dat geeft je niet alleen de mogelijkheid om een vergoeding te eisen, maar ook om de strafrechtelijke vervolging van de verdachte op te starten.

De Brusselse vzw zei in het begin dat ze pas betrokken wilde zijn bij gesprekken als ze inzage kreeg in het strafdossier. Dat zegt de advocaat van de vzw, Abderrahim Lahlali. "Het standpunt van mijn cliënt is heel duidelijk. Je kan pas deelnemen in gesprekken als je kennis hebt van de juiste context en de zaken die hebben plaatsgevonden."

"Initieel heeft het parket ons een gedeeltelijke toestemming gegeven voor inzage in het strafdossier. Nadien heeft het parket plots het geweer van schouder veranderd. Dit is voor mijn cliënt onbegrijpelijk."

Lahlali zegt dat de vzw Kham dus nooit heeft samengezeten met Rousseau. "Het is voor de duidelijkheid niet de schuld van Rousseau dat mijn cliënt het dossier niet heeft kunnen inkijken, maar dat neemt niet weg dat de vzw het gevoel heeft dat het leed van de gemeenschap niet erkend wordt."

Daarom heeft de vzw de Vooruit-politicus nu rechtstreeks gedagvaard voor de rechtbank van Dendermonde. Rousseau moet op 10 juni voor de rechter verschijnen, een dag na de verkiezingen. De rechter zal dan bekijken of hij nog vervolgd kan worden - en waarvoor - en of er verder een proces komt. Het parket zal ook aanwezig zijn, omdat het voor een correctionele rechtbank plaatsvindt. "Maar voor ons is het duidelijk dat de strafvordering vervallen is", zegt Baeyens. 

"Traject afgerond"

Rousseau reageert verbaasd op de dagvaarding. "Ik heb wél al samengezeten met de vzw Kham. Het is een pertinente leugen dat dat niet gebeurd zou zijn. Ik ben de vzw ook blijven uitnodigen, ook toen ze het gesprek annuleerde." De Vooruit-politicus bezorgde onze redactie een document waaruit moet blijken dat Rousseau en de vertegenwoordiger van de vzw, Biser Akelov, inderdaad samen hebben gezeten.

Lahlali reageert daarop dat de bijeenkomst waar Rousseau het over heeft geen bemiddelingsgesprek was in deze zaak, maar een gesprek over beleidsmaatregelen.

"Iedereen heeft het recht om juridische stappen te blijven ondernemen en boos te zijn, dus ik respecteer dat", gaat Rousseau verder. "Maar voor mij is het onduidelijk wat de bedoeling is."

Ik ben ook op eigen initiatief nog altijd in goed gesprek met de Roma-gemeenschap in Sint-Niklaas

Conner Rousseau, voormalig Vooruit-voorzitter

De politicus zegt zelf het traject wél afgerond te hebben. "Ik heb me geëxcuseerd. Ik heb ontslag genomen als voorzitter en uit het parlement. Ik neem mijzelf nog elke dag kwalijk wat er is gebeurd. En intussen heb ik alles gedaan wat ik moest doen. Het parket heeft een positief eindrapport opgesteld dat bewijst dat ik alle afspraken ben nagekomen."

"Ik ben ook op eigen initiatief nog altijd in goed gesprek met de Roma-gemeenschap in Sint-Niklaas, die mijn excuses heeft aanvaard. Dat verloopt allemaal zeer goed."

Timing

Het valt Rousseau op dat de dagvaarding 3 weken voor de verkiezingen in de bus valt. Dat de politicus op de dag na de verkiezingen verwacht wordt op de rechtbank, is toevallig. Maar de timing van de dagvaarding is dat inderdaad niet.

Op dit moment is Rousseau geen parlementslid. Mocht hij op 9 juni verkozen worden, zou hij opnieuw parlementair onschendbaar zijn. Hij zou dan niet meer rechtstreeks gedagvaard kunnen worden. "Mijn cliënt is daar natuurlijk van op de hoogte", zegt Lahlali. "Ik heb de keuze niet voor hen gemaakt, maar die keuze is perfect te verdedigen."

Bekijk: Politiek journalist Bart Verhulst: "Lijkt geen toeval dat Rousseau nu gedagvaard wordt"

Videospeler inladen...

Steun Vooruit-voorzitter

Op sociale media betuigt de huidige Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere haar steun aan Rousseau. "Het is genoeg geweest. Conner heeft zijn excuses aangeboden, ontslag genomen en heeft een heel traject doorlopen met een positief eindrapport. Dit heeft niets meer met die avond in september te maken. Dit is puur en alleen reputatieschade toebrengen."

Meest gelezen