Gennez (sp.a) waarschuwt voor plaatsgebrek in scholen: “Investeringen van Crevits zijn ruim onvoldoende”

Vlaams Parlementslid Caroline Gennez (sp.a) wil dat de Vlaamse regering meer geld vrijmaakt voor extra plaatsen in scholen. “Met het bedrag dat de komende drie jaar wordt voorzien voor heel Vlaanderen, krijg je amper het probleem in de stad Antwerpen opgelost”, aldus Gennez.

jas

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) investeert voor 2019, 2020 en 2021 ruim 150 miljoen euro in extra plaatsen in Vlaamse scholen. De investeringen gaan hoofdzakelijk naar het secundair onderwijs, omdat het tekort daar de komende jaren het grootste is. De provincie Antwerpen zou tegen 2024 afstevenen op een tekort van 7.139 plaatsen in het lager onderwijs en 18.275 plaatsen in het secundair onderwijs. Die investeringen worden vandaag besproken in de Commissie voor Onderwijs.

Caroline Gennez, die in mei voor Antwerpen de Vlaamse sp.a-lijst zal trekken, trekt alvast aan de alarmbel. “Met 41,5 miljoen euro subsidie voor het secundair onderwijs zijn de huidige inspanningen voor de provincie Antwerpen ruim onvoldoende om dat tekort op te vangen”, aldus Gennez. “Minister Crevits zorgt voor grote onzekerheid bij ouders die de komende jaren een plek moeten zoeken voor hun zoon of dochter op een school in de buurt.”

Voor de stad Antwerpen, waar zowel voor het basis- als het secundair onderwijs 11.000 extra plaatsen nodig zijn, is 33 miljoen uitgetrokken. “Een peulschil als we zien wat echt nodig is. Met dat geld worden slechts ongeveer 2.400 plaatsen gecreëerd”, zegt Gennez. “Met het bedrag dat de komende drie jaar wordt voorzien voor gans Vlaanderen krijg je amper het aantal plaatsen in de stad Antwerpen opgevuld.”

Niet in één keer

Minister Crevits erkent dat er meer middelen nodig zijn na 2021. “Het capaciteitstekort kunnen we niet in één keer oplossen”, zegt Crevits. “Maar ik ben wel de eerste Vlaamse minister van Onderwijs die een langetermijnplanning heeft ingevoerd. We hebben de toekomstige capaciteitsnoden objectief en wetenschappelijk in kaart laten brengen op basis van de driejaarlijkse capaciteitsmonitor. Op basis van die objectieve data worden de middelen toegekend. Zo kunnen scholen een goede planning maken van de uitbreidingswerken aan hun schoolgebouwen maken. Bovendien zullen de vroeger toegekende capaciteitsmiddelen snel resulteren in effectieve nieuwe plaatsen op school. Voor de stad Antwerpen gaat dit om 164 miljoen euro tussen 2010 en 2018.”