Glühweintjes drinken tot middernacht? Buurtbewoner gooit roet in het eten

Na tussenkomst van de rechter moet de muziek op de kerstmarkt in De Haan verplicht om 22 uur uit. “Ik begrijp beide partijen en we zullen ze volgend jaar betrekken in ons overleg”, reageert burgemeester Peter Breemersch (Bewust 12).

Dieter De Milde en Tim Lescrauwaet

Geen jingle bells of andere kerstdeuntjes meer na 22 uur in De Haan. Dat besloot de rechter nadat een ondernemer uit de buurt een rechtszaak heeft aangespannen tegen de organiserende handelaars van de kerstmarkt en de bijbehorende ijspiste. Op de kerstmarkt, die er nog tot 7 januari staat, kregen de organisatoren dit jaar de toestemming van het stadsbestuur om tot 1 uur ’s nachts muziek te spelen, maar dat bleek dus in de omgeving absoluut niet in goede aarde te vallen.

Opvallend: vanaf 2 januari mogen de boxen wel weer tot na middernacht schallen, omdat de eiser dan zijn vakantie inzet.

“Begrijp bekommernissen”

Burgemeester Breemersch (Bewust 12) reageert enigszins geschrokken op de heisa. “Vorig jaar lieten we muziek toe tot 22 uur, maar maakten we op speciale avonden, zoals onder andere de opening, een uitzondering tot 1 uur. Daar kwamen geen klachten uit voort en alles verliep eigenlijk vrij vlot. Daarom dachten we dit jaar de teugels wat te vieren en elke avond muziek toe te laten tot dat latere uur.”

“We willen iedereen graag voldoende kansen geven om iets te organiseren in onze gemeente, al begrijp ik de bekommernissen van de buurtbewoners over hun nachtrust uiteraard ook. Daarom besloten we om de decibelmeter niet hoger te laten gaan dan 90 eenheden, vergelijkbaar met het geluid dat je hoort als je op restaurant zit te eten.”

“Verhuizing is mogelijk”

Al bleek ook dat te hoog gemikt, want op rechterlijk bevel moet de muziek dus om 22 uur uit. Wat volgend jaar brengt, is nog even afwachten. “We zullen sowieso eerst een overleg inplannen met alle betrokken partijen”, zegt Breemersch. “We bekijken dan of we tot een oplossing kunnen komen waar iedereen zich in kan vinden.”

Of de kerstmarkt dan mogelijk verhuist van locatie? “Dat is een optie, al is er op die nieuwe plaats dan misschien opnieuw iemand die zich niet kan vinden in de verhuizing.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen