Direct naar artikelinhoud
#metoo

Bart Caron (Groen): "Cultuursector stopt seksueel grensoverschrijdend gedrag in de doofpot"

Bart Caron (Groen) zegt zelf de jongste weken ook door slachtoffers te zijn aangesproken.Beeld BELGA

In de cultuursector heerst volgens Vlaams Parlementslid Bart Caron (Groen) een doofpotmentaliteit over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Caron zegt dat hij weet welke leidinggevenden te ver gingen maar vindt het niet aan hem om namen te noemen. Donderdagavond werd ook dEUS-zanger Tom Barman beschuldigd van overschrijdend gedrag.

en

"Ik heb de indruk dat het deksel stevig op de pot gedrukt wordt en dat er veel dingen onderdrukt worden", zei Caron donderdag tijdens de parlementscommissie over seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Volgens Caron is er veel meer aan de hand dan het verhaal van televisiemaker Bart De Pauw. “Alsof er na De Pauw geen problemen meer zouden zijn? Dat is natuurlijk niet zo.” Naar aanleiding van die zaak werd Caron de afgelopen weken aangesproken door slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Die slachtoffers willen anoniem blijven uit vrees voor daders, die ook leidinggevende zijn. “Het zijn geen kleine namen die de ronde doen. Het gaat over mensen aan de top.” Om wie het gaat, wil Caron niet kwijt. “Ik wil niet in de plaats treden van de slachtoffers, en ik wil ook geen rechter spelen. Ik kan alleen oproepen dat mensen naar buiten komen.”

'Ik wil niet in de plaats treden van de slachtoffers, en ik wil ook geen rechter spelen. Ik kan alleen oproepen dat mensen naar buiten komen'
Bart Caron (Groen)

Volgens Caron gaan de verhalen over alle soorten van grensoverschrijdend gedrag, “van aanrakingen tot aanrandingen”. Hij hekelt het feit dat er heel wat van die verhalen zijn, maar dat die nauwelijks naar buiten komen. “In het belang van de slachtoffers doe ik een oproep: als er nog mensen zijn, meld je dan. In de sportsector hebben we via het meldpunt Voice toch heel wat openheid gekregen. Dat zou in de cultuursector ook moeten.”

Ook minister van Cultuur en Media Sven Gatz (Open Vld) vindt het tijd voor een mentaliteitswijziging. "De etterbuil is gebarsten", zei hij in het parlement. Gatz lanceert in het voorjaar een brede bevraging in de cultuur- en mediasector rond het probleem van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Die bevraging moet de omvang van het probleem in de sector in kaart brengen.

Tegen Pasen 2018 wil de Open Vld-minister dan met een concreet actieplan op de proppen komen. Ook gaat Gatz media aansporen om meer te verwijzen naar 1712, het centrale meldpunt voor geweld of misbruik. Aan media die berichten over zelfdoding wordt gevraagd systematisch te verwijzen naar 1813. Een gelijkaardige reflex zou er volgens Gatz best komen voor grensoverschrijdend gedrag.

Tom Barman

Dat het #MeToo-debat voor beroering blijft zorgen, bleek ook uit twee Facebook-posts over Tom Barman. Aanleiding waren Barmans uitspraken woensdagavond in De afspraak, waar hij liet verstaan dat mannen best in eigen boezem zouden kijken.

“De opperseksist vermomt zich nu als moraalridder”, postte Marie Meeusen daarop op Facebook. Meeusen liep Barman vijftien jaar geleden tegen het lijf op café. “'Als gij naar het toilet wilt gaan, zulde mij eerst moete pijpen, maske’, zei Barman mij terwijl hij de toegang tot de toiletten in het Antwerpse Café au lait versperde.” “Ik heb gezegd 'doe niet onnozel' en daarmee was de kous af”, zegt Meeusen aan de telefoon. “Maar als hij verkondigt dat mannen in eigen boezem moeten kijken, dan hij ook.”

'De uitspraken die ze me nu verwijten? Daar herken ik me totaal niet in. Als dat toch is gebeurd, wil ik mij gerust ondubbelzinnig excuseren bij die vrouwen'
Tom Barman

Een andere vrouw vertelde op Facebook hoe Barman haar vriendin had gevolgd en grove opmerkingen maakte, maar aan de telefoon ontkent de vrouw in kwestie het verhaal. “Het voelde niet intimiderend.”

“Toen ik zei dat mannen in eigen boezem moeten kijken, bedoelde ik ook echt mezelf”, reageert Barman aan Het Laatste Nieuws. “Ja, ik heb grove dingen geroepen naar vrouwen. Zeker weten. Ik ben opgegroeid met zussen. Maar de uitspraken die ze me nu verwijten? Daar herken ik me totaal niet in. Als dat toch is gebeurd, wil ik mij gerust ondubbelzinnig excuseren bij die vrouwen. Achter de rest van mijn verhaal blijf ik staan: we lopen in België op veel vlakken voorop, maar bij het reageren op seksisme lopen we achter."