Direct naar artikelinhoud
Libië

Rwanda wil tienduizenden migranten opvangen na schokkende beelden 'slavenmarkten'

Afrikaanse vluchtelingen in Libië.Beeld REUTERS

Rwanda wil tienduizenden Afrikaanse migranten opvangen die zijn gestrand in Libië. Het Afrikaanse land heeft dit besluit genomen nadat vorige week schokkende beelden van de Amerikaanse nieuwszender CNN naar buiten waren gekomen waarop mannen op moderne 'slavenmarkten' worden geveild.

Op het  filmpje is te zien hoe op diverse plekken in Libië migranten worden  aangeprezen en van hand gaan voor nog geen 400 dollar - 340 euro. "Heeft iemand een graver nodig? Dit is een graver. Een grote sterke man", zo prijst een veilingmeester zijn 'koopwaar' aan. Wereldwijd is met afgrijzen gereageerd op die beelden. Onder meer Frankrijk en de Afrikaanse Unie eisen dat Libië een onderzoek start naar de misstanden.

'Met het oog op onze eigen geschiedenis, kunnen we niet zwijgen terwijl mensen slecht worden behandeld en geveild als vee'
Rwandese ministerie van Buitenlandse Zaken

Rwanda heeft met de Afrikaanse Unie afspraken gemaakt over de opvang van 30.000 migranten, maar dat aantal kan mogelijk veranderen. "Met het oog op onze eigen geschiedenis, kunnen we niet zwijgen terwijl mensen slecht worden behandeld en geveild als vee", zo meldde het Rwandese ministerie van Buitenlandse Zaken.

Rwanda zegt niet in staat te zijn alle 400.000 migranten die naar schatting in Libië vastzitten, op te vangen maar zo "haar steentje te willen bijdragen". De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR dringt al langer aan op 40.000 extra opvangplaatsen voor kwetsbare migranten uit Libië en Niger. Behalve Frankrijk hebben nog weinig andere landen aangeboden meer migranten op te nemen. 

Smokkel

In Libië zijn inmiddels 44.000 migranten geselecteerd die voor hervestiging in aanmerking komen. Twee weken geleden is de eerste vlucht met 'bevrijde' migranten naar Niamey, de hoofdstad van buurland Niger, gevlogen. De 25 migranten uit Eritrea, Ethiopië en Soedan, waarvan 15 vrouwen en vier kinderen, worden door Frankrijk opgenomen. Ook 46 gestrande migranten in Niger krijgen de asielstatus in Frankrijk.

De internationaal erkende regering van Fayez al-Serraj in Tripoli heeft donderdag aangekondigd onderzoek te doen naar de verhalen over slavenhandel en de daders te berechten. De invloed van Serraj is echter beperkt; milities maken in grote delen van Libië de dienst uit en zijn rivaal generaal Khalifa Haftar wint steeds meer terrein. Hij zou feitelijk al tweederde van het land onder controle te hebben waaronder de strategische oliegebieden in het oosten van het land.

In Libië zijn 44.000 migranten geselecteerd die voor hervestiging in aanmerking komen

Ondanks de voortdurende machtsstrijd in Libië krijgen de VN-organisaties UNHCR en de IOM (Internationale Organisatie voor Migratie) steeds meer voet aan de grond om gestrande migranten te helpen. De IOM heeft dit jaar al meer dan 10.000 migranten uit Libië naar hun thuisland helpen terugkeren, de UNHCR gaat bevrijde migranten nu evacueren naar Niger waar ze mogen blijven totdat een 'derde' land aanbiedt ze bescherming te bieden en te hervestigen. 

De mensensmokkel in Libië lijkt te verminderen sinds Italië en de Europese Unie steun geven aan de Libische kustwacht en in onderhandeling zijn met een aantal gezaghebbende smokkelbendes om hun activiteiten te stoppen. Desondanks werden woensdag nog 1.100 migranten gered van 11 bootjes door de Libische kustwacht. Dit jaar wisten ruim 100.000 migranten de Middellandse Zee over te steken naar Italië, vorig jaar waren dat er 181.000.