maandag 19 november 2018 - Showbizz en cultuur
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Chris Van Tongelen, Gunther Levi en Davy Gilles komen de verjaardag van hun trio in Hasselt vieren. Tom Palmaers

concert

15 jaar De Romeo’s in Ethias Theater

Aanstaande zaterdag vieren De Romeo’s – Chris Van Tongelen, Davy Gilles en Gunther Levi - in het Ethias Theater hun 15-jarig bestaan. Het wordt geen groot concert zoals Het Zingpaleis want er is ook ruimte voor ballads en nummers die ze nog nooit hebben opgenomen. En ze vleien zich zelfs in een zetel om straffe anekdotes te vertellen uit hun carrière als trio. “Het is echt een theaterprogramma.”

Chris Van Tongelen: “Die vijftien jaar zijn voorbijgevlogen. Ik zie ons nog staan in de musical ‘Romeo En Julia’, Davy als Romeo en ik als Thibalt, zijn rivaal, een musical die we twee jaar hebben gespeeld. Dan leer je mekaar kennen en op zeker ogenblik stelde Davy voor: ‘Als we eens samen zouden zingen?’ Ik vond dat een goed idee maar vond dat we het met drie moesten doen. Zo kwam Gunther in beeld. Wij zaten alle drie in ‘Familie’ en zouden in de zomer eens zien wat het gaf. We mochten de VTM Zomertour doen, samen met de eerste lichting van ‘Idool’ (met o.m. Natalia, Peter Evrard en Wim Soutaer ). We vonden dat heel plezant en hebben elkaar beloofd: ‘We doen door zolang we het plezant vinden. En zie, dat is na vijftien jaar nog altijd zo.’”

Jullie waren niet meteen het veelgevraagde groepje.

Gunther Levi: “Dat we al bekend waren dankzij ‘Familie’ was een voordeel maar anderzijds: mensen denken in hokjes. Zo van: die van ‘Familie’ hebben een groepke opgericht, die acteurs zijn beginnen te zingen. Terwijl het net omgekeerd was. Doorheen de jaren zijn De Romeo’s een merk geworden. De eerste jaren zongen we Engelstalige covers. Tot Davy in 2012 op het lumineuze idee kwam om in het Nederlands te gaan zingen met een eigen nummer: ‘Viva De Romeo’s’. Dat was de doorbraak.”

Davy: “Veel mensen weten dat niet, maar ‘Viva De Romeo’s is eigenlijk een cover van een Duitse schlager. Ik herinner me dat Chris het eerst te plat vond. Het is onze grootste hit geworden, iedereen kent het hoewel het nooit in de hitparade heeft gestaan en bijna nooit op de radio is gedraaid. Daarna zijn we meer eigen nummers gaan maken en is ons repertoire een combinatie geworden van covers en eigen werk. Veel ambiancenummers. De laatste jaren hebben we andere genres uitgeprobeerd, ook ernstige nummers met een verhaal, slows, aangrijpende nummers, zelfs een afscheidslied, ‘Kaarsje In Mijn Hart’, dat door onze tekstschrijver geschreven is naar aanleiding van het overlijden van zijn vader. De variatie van nummers is dus groot. Wij mogen dat.”

Ik heb de hele zomer groenten gegeten uit de tuin van fans Chris Van Tongelen Romeo

Chris Van Tongelen: “We zijn daarin gegroeid. Vroeger kwamen vooral vrouwen naar onze optredens. Nu is dat in evenwicht: de mannen komen nu ook mee.”

Davy: “Ze zien ons niet langer als een bedreiging. We hebben alle drie vrouw en kinderen – Chris weliswaar nu even niet. Ze kennen onze teksten en brengen hun kinderen mee.”

Hoe is het contact met de fans?

Chris: “Dat verloopt vooral via sociale media: Facebook, Instagram. Sommige mensen sturen een mail via de website. We proberen alles zelf te beantwoorden. Onze fans komen uit alle lagen van de bevolking. We kennen een notaris die al jaren fan is. Er is een hartchirurg die ons vraagt om op zijn verjaardag te komen spelen. Laatst kwam er een Hells Angel een foto vragen voor zijn dochtertje. Ik heb de hele zomer groenten gegeten uit de tuin van fans en krijg witte Leonidaspralines.”

Davy: “Ik krijg parfums.”

Gunther: “Ik vraag altijd krasbiljetten.” (lacht)

Hoeveel optredens doen jullie in een jaar?

Chris: “Om en bij de 200. Dat is het maximum. Eén jaar zijn we daar boven gegaan en dat was echt te veel. We hebben soms drie optredens op een dag. Ons record is vijf op één dag. Het buske waarin we ons verplaatsen is beroemd. Maurice, de vader van Davy, is onze chauffeur en onze technicus. Waar we komen, plugt hij ons mengpaneel in op de bestaande installatie. We hebben maar tien minuten nodig om klaar te zijn voor het podium. Jaarlijks leggen we met ons buske zo’n 100.000 kilometer af. We brengen jaarlijks duizenden uren met mekaar door.”

Wat zijn de meest gênante momenten die jullie hebben meegemaakt?

Gunther: “Toen we ons nog met een mobilhome verplaatsten en aan de kust langs de dijk reden, heeft Davy in een dolle bui zijn blote poep richting zee getoond. Ze weten toch niet wie dat is, dacht hij, alleen stond in het groot het Romeo’s-logo op de mobilhome (lacht).”

Davy: “We zijn ooit eens gaan optreden waar Gunther mee was, net terug van een feestje, verkleed als cowboy. Onderweg, dichtbij de Franse grens, ging hij zich omkleden in een tankstation. Daar begon hij te zwaaien met zijn speelgoedrevolver. Komt een man van de security naar buiten, een boom van een kerel. Hij stapte richting onze wagen. Wij dachten: dit gaat ons duur te staan komen. Zegt die man: ‘Ik moest van Gunther vragen wat jullie drinken.’”

Chris: “We hadden ooit een optreden in Limburg waar van alles misliep. Niet onze fout. Ons volgende optreden was Londerzeel en daar vertelden we met een Limburgs accent wat die Limburgers allemaal hadden aangericht. Wat we niet wisten: dat optreden in Londerzeel was voor de Limburgse afdeling van hetzelfde bedrijf. We hebben ons eruit geluld. Gelukkig kon iedereen er achteraf om lachen.”

’15 Jaar De Romeo’s’, Ethias Theater, zaterdag, 20 uur, www.ticketkopen.eu

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws