De obelisk werd een half jaar geleden verwijderd omdat hij was beginnen te wankelen.
Foto: VRT

Herstelde koperen obelisk teruggeplaatst op stadhuis in Antwerpen

De voorgevel van het stadhuis op de Grote Markt in Antwerpen is opnieuw compleet. Eén van de koperen obelisken die een half jaar geleden werd verwijderd omdat die onstabiel was, staat terug op zijn plaats. De zuil werd hersteld in een restauratieatelier. 

Begin november begon één van de koperen obelisken op het stadhuis te wankelen door felle rukwinden tijdens storm Ciarán. De brandweer maakte de obelisk met touwen vast aan het dak en sloot uit voorzorg een deel van de Grote Markt af. Enkele dagen later werd de licht beschadigde obelisk verwijderd voor onderzoek en herstelling. 

In het atelier ontdekten de restaurateurs dat er wat speling zat op de onderdelen van de zuil, waardoor die tijdens de hevige winden heen en weer was beginnen te bewegen. Volgens de stad is er nooit een risico geweest dat die zou omwaaien of omvallen, omdat de zuil verankerd is in een hardstenen sokkel. Twee soldeernaden die waren gescheurd, zijn nu hersteld. In het atelier zijn ook de andere soldeernaden verstevigd. 

Foto: VRT

Vanmorgen werd de herstelde obelisk met een telescoopkraan teruggezet op de gevel van het stadhuis. Ook de tweede obelisk zal in de loop van de dag worden verstevigd. 

Op het stadhuis stonden oorspronkelijk stenen obelisken. In de 17e eeuw werden die vervangen door koperen exemplaren, maar het is niet zeker of de obelisken van nu nog altijd uit die periode komen. In 2022 werd een totaalrestauratie uitgevoerd van het stadhuis, inclusief de voorgevel. Ook de obelisken werden toen gedemonteerd en hersteld. 

Meest gelezen