© ATV

Vacature voor rangers bij Zoo Antwerpen en Planckendael

Mechelen/Antwerpen -

Zoo Antwerpen en Planckendael zijn op zoek naar rangers. Vrijwilligers die een oogje in het zeil willen houden tussen de dieren en tegelijkertijd de mensen willen informeren over de beestjes waarbij ze in de buurt staan.

Bieke Lathouwers

“In Planckendael zijn er al een tijdje rangers aan de slag. Zij werken in de doorloopperken van de maki’s en de goudkopleeuwaapjes. In Antwerpen willen we hen voortaan inzetten in de Mensapenvallei en in de Buffelsavanne”, weet woordvoerder Amanda Wielemans.

“Zitten vriendelijkheid, enthousiasme, vlot praten en een handje helpen in jouw natuur? Dan hebben wij een geweldige plek als vrijwilliger voor jou. Wij zijn op zoek naar dynamische vrijwilligers om ons rangerteam te versterken”, zegt de vacature.

En de woordvoerder kan dat enthousiasme beamen. “Onze rangers kijken mee, geven uitleg, beantwoorden vragen en waken op een vriendelijke manier over het welzijn van de dieren”, verduidelijkt Amanda Wielemans. “Ze wijzen de bezoekers erop dat de dieren niet aangeraakt of gevoederd mogen worden en zorgen er bijvoorbeeld ook voor dat mensen niet met eten in hun handen in het perk van de maki’s stappen. Ook buggy’s zijn daar verboden omdat daarin vaak nog restjes van koeken of fruit liggen.”

LEES OOK. Rangers aan het werk in Planckendael

De rangers helpen de bezoekers in het perk vaak ook zoeken naar wie waar zit en ze geven geregeld een woordje uitleg bij de dieren en wat er bijvoorbeeld allemaal op het menu staat. Alle info daarover krijgen de vrijwilligers vooraf van het Zoo-team.

Vier uur per dag

De rangers werken maximaal vier uur per dag en worden vooral ingeschakeld tijdens weekends, feestdagen en schoolvakanties. Ze kunnen zelf aanduiden welke dagen ze wel of niet beschikbaar zijn. Kris Lamon uit Mechelen is een van de rangers in Planckendael. Dat doet ze twee keer per week, een keer bij de maki’s, een keer bij de goudkopleeuwaapjes.

“Van een gewoon saai bureau ben ik na mijn pensioen verhuisd naar het mooiste bureau dat je je kan indenken”, lacht ze. “Tussen de bomen, tussen de dieren, bij de mensen. We hebben contact met de bezoekers, met kindjes, met de verzorgers en ook met de dieren. Je staat hier telkens vier uur en op stille momenten, als er eens even geen bezoekers zijn, is er soms ook wel interactie met de dieren.”

https://zooantwerpen.be/rangers

https://www.zooplanckendael.be/rangers

Een ringstaartmaki op wandel. Kijken mag, aanraken niet.© Joren De Weerdt

Ranger en dier, even samen poseren.© Joren De Weerdt

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Zoo Antwerpen