Direct naar artikelinhoud
Voetbalschandaal

"Als KV Mechelen degradeert, is het wellicht game over"

Wordt de wedstrijd KV Mechelen - OH Leuven voorlopig de laatste van het stamnummer 25 op profniveau?Beeld BELGA

Welke scenario's liggen er op tafel voor KV Mechelen? Alles hangt af van de aansprakelijkheid van de club. "In het geval van degradatie zou het wel eens game over kunnen zijn", denkt sporteconoom Trudo Dejonghe (KU Leuven).

1. Wat is er juist gebeurd?

Een van de spilfiguren in het onderzoek naar fraude en matchfixing is Dejan Veljkovic, 'spelersmakelaar aan huis' bij KV Mechelen. Afgelopen voetbalseizoen (2017-2018), toen Mechelen tegen de degradatie vocht, fixte hij twee wedstrijden. Het federaal parket stelde donderdag dat Veljkovic "in samenspraak met vier bestuursleden van KV Mechelen" handelde. Twee KVM-bestuurders, manager Olivier Somers en financieel directeur Thierry Steemans, zijn intussen aangehouden.

Gaat de bond het 'aandurven' om de supporters Arco-gewijs mee de dieperik in te sleuren?

2. Wat zegt het bondsreglement hierover?

Artikel B2006 laat er weinig twijfel over de definitie van 'competitievervalsing' bestaan: elke poging of daad om een wedstrijd of competitie te beïnvloeden of vervalsen, valt daaronder, alsook elke vorm van medewerking. Er geldt bovendien een actieve meldingsplicht.

De vraag is dan ook niet of het gaat om competitievervalsing, wel of de aansprakelijkheid bij de club ligt. Dat oordeel is zeer bepalend voor de gevolgen (zie vraag 3). "En daar ligt net een grote interpretatieruimte voor het Bondsparket: hoe definieer je bestuurlijke aansprakelijkheid?", zegt sportethicus Bram Constandt (UGent), die onderzoek voert rond matchfixing.

Constandt ziet een verzachtende context: via de vzw Mechelen Support hebben de supporters een belang van 7 procent in de club, goed voor een investering van 376.000 euro. "Zij hebben bovendien de club gered (in het seizoen 2002-2003, MM) en sommige van die mensen hebben daarvoor diep in hun spaarbuidel getast." Gaat de bond het dus 'aandurven' om die mensen Arco-gewijs mee de dieperik in te sleuren? Een onderzoekscommissie zal daarover moeten oordelen, maar die is nog niet aangesteld.

In het seizoen 2002-2003 deed Mark Uytterhoeven een oproep aan de supporters om de club financieel te redden.Beeld Tim Dirven

3. Welke scenario's zijn er voor KVM?

In het beste geval wordt KV Mechelen – momenteel tweede in 'eerste klasse B' – een aantal punten afgenomen en dobbert de competitie verder. Maar als de aansprakelijkheid van de club vaststaat, is artikel B2008 duidelijk: degradatie naar een lagere klasse. In dit geval 'eerste amateur'. Dat Mechelen na de wedstrijden in kwestie al degradeerde, is niet van tel.

Constandt denkt dat zo'n sanctie een grote invloed kan hebben op de lopende competitie: "Gezien de schaal van de zaak zal het einde van het seizoen niet worden afgewacht." Wellicht moet KV Mechelen dan voor de rest van het seizoen inactief blijven, en worden de eerder gespeelde wedstrijden van Mechelen teruggedraaid. Daarnaast volgt een boete van 15.500 euro en een puntenhandicap voor het volgende seizoen van 6 tot 24 punten.

Het kan evenwel erger: indien bewezen is dat de inbreuk gepleegd werd met medeweten of instemming van de meerderheid van de bestuursleden, kan de club van de bondslijsten geschrapt worden. KV Mechelen telt dertien bestuursleden, waarvan er vier in opspraak zijn. Dat verdict lonkt dus, voorlopig, niet.

4. Wat betekent degradatie voor Mechelen?

"In dat geval zou het wel eens game over kunnen zijn", denkt sporteconoom Trudo Dejonghe (KU Leuven). KV Mechelen maakte de laatste twee jaren meer dan 1 miljoen euro winst en heeft met ruim 10.000 abonnees een stevige achterban, maar investeringen in een nieuwe tribune deden de schulden stijgen tot 16 miljoen euro eind 2017. "Hun businessplan gaat wellicht uit van een snelle terugkeer. Maar als ze degraderen, en bovendien hun supportersinkomsten van dit seizoen verliezen, gaan er minstens drie jaar verloren."

'Dat zie je nu al bij Cercle Brugge, Eupen en Moeskroen. Als het parket daar dieper graaft, ligt de volgende bom klaar'
Sporteconoom Trudo Dejonghe, KU Leuven

Dan kan Mechelen het stamnummer 25 verliezen en fuseren met een andere club. Of hopen op een reddingsoperatie van de bank. "Want een bank wil zo'n grote leningen liefst terugzien", zegt Dejonghe. Eén ding is duidelijk voor hem: overgenomen worden door een rijke Aziaat is niet de weg naar een duurzaam project. "Dat zie je nu al bij Cercle Brugge, Eupen en Moeskroen. Als het parket daar dieper graaft, ligt de volgende bom klaar."