Direct naar artikelinhoud

Vier Nederlanders aangehouden na dna-match op IS-wapens

De politie heeft drie mannen opgepakt die ervan worden verdacht dat zij wapens hebben geleverd aan leden van een terreurcel van Islamitische Staat in Argenteuil, een voorstad van Parijs. Ze werden gearresteerd nadat hun dna was aangetroffen op wapens die in 2016 werden gevonden in een schuilplaats van IS. Een vierde Nederlandse verdachte in de zaak zat al vast op verdenking van een ander misdrijf.

Franse politie tijdens de actie in 2016 in Argenteuil.Beeld EPA

Het Openbaar Ministerie verdenkt de vier ervan dat zij wapens hebben geleverd aan twee terreurverdachten die nu in Frankrijk vastzitten, Réda Kriket en Anis B. Kriket werd in maart 2016 opgepakt, twee dagen na de aanslagen op de metro en de luchthaven van Brussel waarbij 32 mensen omkwamen. In zijn appartement in Argenteuil trof de Franse politie vijf kalasjnikovs, handvuurwapens, 30 kilo explosieven, ontstekers, valse paspoorten, mobiele telefoons en jihadistische geschriften aan.

De inval in Krikets appartement zette de politie ook op het spoor van een andere jihadist, Anis B., die kort daarna in Rotterdam werd aangehouden. Bij hem werd een grote hoeveelheid munitie aangetroffen. Volgens de Franse politie zouden de twee op het punt hebben gestaan een aanslag te plegen. Anis B. is inmiddels uitgeleverd aan Frankrijk.

Syriëgangers

Kriket en B. zijn volgens de Franse justitie tussen eind 2014 en voorjaar 2015 samen in Syrië geweest. Na hun terugkeer in Europa reisden zij regelmatig heen en weer tussen Frankrijk, België en Nederland. De twee kenden elkaar uit de Brusselse wijk Molenbeek. Daar zouden zij zich hebben laten inspireren door een radicale prediker die ook in contact stond met de jihadisten die betrokken waren bij de aanslagen in Parijs in november 2015 en de aanslagen in Brussel van maart 2016.

De vier Nederlandse verdachten kwamen in het vizier van de politie nadat bij nieuw onderzoek hun dna was gevonden op de binnenkant van de wapens uit Krikets wapenarsenaal. Van één van de verdachten werden sporen aangetroffen op een sporttas die is gebruikt om de wapens te vervoeren. De aangetroffen sporen bleken overeen te komen met dna-monsters uit een Nederlandse databank.

De verdachten uit Nederland worden deze week door de politie verhoord. Bij het doorzoeken van woningen, hotelkamer en cellen is onder meer een shotgun en een pistool gevonden. Het gaat om een 26-jarige Groninger, een 53-jarige man uit Zaanstad en een 30-jarige man zonder vaste verblijfplaats. De vierde man zat al vast in Sassenheim.

Het is nog onduidelijk of de vier wisten dat de kopers van plan waren de geleverde wapens te gebruiken voor een terreuraanslag. Volgens de Franse politie hadden Kriket en B. een arsenaal aangelegd waarmee ze kennelijk een aanslag van aanzienlijke omvang wilden plegen. Welk doel ze op het oog hadden, blijft nog steeds onduidelijk.