Proces tegen ‘Rijksburgers’ van Heinrich Reuss begint: wilden Duitse regime met geweld omverwerpen

De ‘Rijksburgers’ rond de Duitse vastgoedmakelaar Heinrich XIII prins Reuss komen maandag voor de rechtbank.© AP

De ‘Rijksburgers’ rond de Duitse vastgoedmakelaar Heinrich XIII prins Reuss komen maandag voor de rechtbank in Stuttgart. Ze wilden een nieuwe orde inrichten, een nieuw Duitsland, door het regime omver te werpen.

Bron: BELGA

In december 2022 vielen politieagenten woningen binnen in verschillende Duitse deelstaten en in het buitenland. Vermoedelijke ‘Rijksburgers’ rond prins Reuss zouden een gewelddadige staatsgreep in Duitsland hebben gepland. Ze wilden de bestaande staatsorde met geweld uitroeien en vervangen door hun eigen regeringsvorm, waarvan de hoofdlijnen al waren uitgewerkt. De ‘Rijksburgers’ erkennen de Bondsrepubliek en haar wetten niet.

De groep zou toegang hebben gehad tot een enorm wapenarsenaal en doden hebben geaccepteerd tijdens de coupplannen. Heinrich XIII prins Reuss zou het staatshoofd worden. Birgit Malsack-Winkemann, een voormalige Berlijnse rechter en voormalig lid van de Bondsdag voor de rechts-populistische AfD, zou verantwoordelijk worden voor justitie. Een soldaat van de Duitse speciale eenheden is ook een van de beschuldigden. Er zijn aanklachten tegen 27 verdachten.

Verdeeld over drie processen

Het eerste proces tegen de groep begint maandag in Stuttgart. In de streng beveiligde rechtszaal van de rechtbank in Stammheim, waar de leden van de extreemlinkse terreurgroep Rote Armee Fraktion (RAF) ooit terechtstonden, zal opnieuw gerechtelijke geschiedenis worden geschreven. “Dit is een van de grootste rechtszaken op het gebied van staatsveiligheid in de geschiedenis van de Bondsrepubliek”, zegt de voorzitter van het gerechtshof, Andreas Singer.

LEES OOK. Vrijgegeven documenten werpen nieuw licht op veredelde staatsgreep in Duitsland: dit was het plan van de ‘prins’ en zijn aanhangers (+)

De zaak rond prins Reuss is zo groot dat één rechtbank niet volstaat. “We willen geen showproces houden in een turnzaal, het gaat om de individuen”, aldus de voorzitter. Daarom worden de verdachten verdeeld over drie processen. In Stuttgart gaat het om de zogenaamde militaire arm, in Frankfurt staan de vermoedelijke leiders vanaf 21 mei terecht en in München de overige vermoedelijke leden vanaf 18 juni.

Complex

De procedures worden waarschijnlijk complex. Verdachten in het ene proces kunnen worden opgeroepen als getuigen in andere processen. Elke rechtbank moet zijn eigen bewijs verzamelen en tot een eigen oordeel komen. In principe zijn tegenstrijdige uitspraken uiteindelijk ook mogelijk, zegt Singer, hoewel waarnemers dat onwaarschijnlijk achten.

Op het proces in Stuttgart zijn er 9 beklaagden, 5 rechters, 2 extra rechters als plaatsvervangers en 22 advocaten voor de verdediging. De beklaagden zitten achter dik glas en kunnen via een microfoon met hun advocaten spreken. Volgens de voorzitter van het gerechtshof telt het onderzoeksdossier 400.000 bladzijden, verdeeld over 700 mappen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen