Luister naar

Dividendtaks is geen hamburger

Nieuws
Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib begon vrijdag het debat met een vermaning. Dat had effect, de toon van de Kamerleden was aanzienlijk rustiger. Toch was er weer genoeg opvallends. De oppositie probeert premier Rutte nog één keer te vermurwen over de dividendbelasting. Het blijft bij proberen, want de premier blijft moeiteloos overeind. ‘Het gaat niet om populariteit.’
Gerard Beverdam Sjoerd Mouissie
zaterdag 22 september 2018 om 03:00
Dividendtaks is geen hamburger
Dividendtaks is geen hamburger anp / Bart Maat

Den Haag

Of het nu door het drama in Oss kwam, of door de vermaning van Kamervoorzitter Khadija Arib over de toon van het debat: het blijft inhoudelijk op de tweede dag van de Algemene Beschouwingen. Geen harde verwijten of persoonlijke aanvallen.

Toch probeert de oppositie de premier nog één keer te vermurwen over de afschaffing van de dividendbelasting. PvdA-leider Lodewijk Asscher wacht niet lang: ‘Zijn deze coalitie en deze premier bereid meer geld uit te geven aan de mensen in plaats van aan de multinationals?’ Asscher wil de stelling dat de dividendbelasting een grote rol speelt bij de keuze voor waar bedrijven zich vestigen, onderbouwd zien.

Als Rutte vervolgens antwoordt ‘dat elke belastingmaatregel nooit voor 100 procent is te onderbouwen’, raakt Asscher geïrriteerd. ‘We gaan meteen een Ruttiaans rookgordijn in.’ Maar wat hij en andere fractievoorzitters ook proberen, nieuwe inzichten levert het debat niet op. Rutte houdt vol dat de maatregel nodig is ‘om bedrijven hier te laten blijven of naar Nederland te trekken’. Toezeggingen over alternatieven of aanpassingen wil Rutte niet doen; eerst moet het plan maar door de Tweede Kamer worden behandeld. SGP’er Kees van der Staaij geeft wel alvast een waarschuwing. ‘Voor ons gevoel zijn de argumenten dunner geworden en de maatregel zélf duurder.’ GroenLinks-leider Jesse Klaver doet namens de hele oppositie, inclusief de SGP, het voorstel alternatieven te onderzoeken.

proefballon

Woensdag viel VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff op, met een voorstel criminaliteit in bepaalde probleemwijken dubbel zwaar te bestraffen. Vrijdag loopt die proefballon razendsnel leeg. Rutte, nota bene Dijkhoffs partijgenoot, kan hem niet meer bieden dan dat het kabinet ‘gaat kijken’ of achterhaald kan worden wat in het buitenland het beste werkt. Maar anders straffen in sommige wijken ‘gaat ingewikkeld worden’, aldus Rutte. ’s Avonds probeert Dijkhoff zijn gezicht te redden, en concludeert dat veel fracties zijn zorgen over problemen in sommige wijken delen.

Sommige oppositieleiders spelen in op het geringe vertrouwen: het kabinet kan wel zéggen dat de koopkracht met 1,5 procent stijgt, maar wie gelooft het? Rutte verdedigt echter de berekeningen van het Centraal Planbureau, ‘een onafhankelijk instituut met groot aanzien’. Tegelijk zegt hij: ‘Het kabinet doet geen koopkrachtbelóftes. Maar het zijn geen cijfers die wij verzinnen.’

PvdA-leider Asscher noemt de premier aan het eind van de dag ‘een routineuze Rutte die langs de rand van arrogantie scheert’. Asscher wil het beleid bijsturen: minder geld naar multinationals, meer naar gewone mensen. Hij ziet een coalitie die elkaar vasthoudt, ‘en met 76 zetels doormarcheert in de mars van aandelenbeurzen’. Maar Rutte presenteert zich graag als de staatsman. Voor meer koopkracht is gezorgd, maar hij heeft ook andere verantwoordelijkheden. ‘Wat zou er dan gebeuren, als een paar van de grootste ondernemingen zouden besluiten weg te gaan? Zou het dan niet terecht zijn dat de Nederlandse bevolking zegt: jullie hebben je eigen populariteit belangrijker gemaakt? Voorzitter, besturen is niet altijd leuk.’ Het protest tegen afschaffing van de dividendbelasting gaat door, maar hier moet de oppositie het voorlopig mee doen. <

Den Haag

Arib

Voorzitter: Het commentaar uit de samenleving op de toon van het debat van afgelopen woensdag zal niemand hier in de zaal ontgaan. Ik heb veel mails en brieven van burgers uit het hele land gekregen. Mensen ergeren zich ontzettend aan het taalgebruik en de manier waarop wij met elkaar omgaan.

Arib / Van der Staaij

Voorzitter: De heer Bisschop.

Rutte: Van der Staaij, denk ik.

Voorzitter: O, goeiemorgen, meneer Van der Staaij.

Van der Staaij (SGP): Goedemorgen, mevrouw de voorzitter. Ik kan me voorstellen dat, gelet op mijn eerste termijn over Salomo, er ook wat associaties met bisschoppen bovenkomen.

(gelach in de Kamer)

Van der Staaij: Ik moet wel zeggen dat uw vermaning van vanmorgen om goed taalgebruik te hanteren hier wel haar effecten heeft gehad. Het gaat er keurig aan toe ...

Voorzitter: Tot nu toe.

Van der Staaij: ... dus ik zal mijn best doen om mijzelf ook te onthouden van grof taalgebruik.

(nog meer gelach)

Rutte

Rutte over de dividendbelasting: Ik zei het net al: als we deze maatregel zouden schrappen, zou de populariteit van deze coalitie de komende twee uur enorm groeien. Maar dat zou tijdelijk zijn, net als het effect van een hamburger. Want na een tijdje blijkt wat er echt gebeurt met iemand en met dit land en dan zouden mensen terecht heel boos worden.

Asscher / Rutte

Asscher (PvdA) over bezuinigingen op leerbanen voor mbo’ers: De gepassioneerde verdediging van de dividendbelasting staat in schril contrast tot deze “ja, je hebt gelijk, dat gaat een paar duizend kinderen hun toekomst beperken, maar ja, we moesten geld vinden, pompiedompiedom”. Dit is echt een aanfluiting voor de jongeren waar het over gaat.

Rutte: Over die subsidieregeling praktijk-leren: dat is zeker niet pompiedompiedom. Ik sta hier geen liedje te zingen en zeg niet: ach, regel maar. Ik denk dat u daar een punt heeft, dus ik wacht de voorstellen van de heer Asscher op dat punt af.

Klaver / Rutte

Klaver (GroenLinks): Vanochtend moest ik een kleuter naar een schoolreisje brengen en die was minder aan het drammen dan de premier op dit moment hier doet. Drammen dat de dividendbelasting door moet gaan.

Voorzitter: We hebben net een afspraak over het taalgebruik gemaakt, meneer Klaver.

Rutte: Dat komt door de uitstekende opvoeding bij de familie Klaver en die mooie pyjama’s.

(Klaver zette vorig jaar een foto van zichzelf op Instagram, waarop hij een eikeltjespyjama aan had)

Pechtold / Klaver / Rutte

Rutte: Het langzamerhand verdwijnen van hele eilanden in de Stille Oceaan is natuurlijk een heel serieus probleem. Het is onze inzet in de VN.

Pechtold: Daar ben ik ontzettend blij mee, want klimaat is niet alleen Nederland. Het is zelfs niet alleen Koninkrijk. Het zijn ook de Tua-eilanden, of Tui-eilanden geloof ik.

Klaver: Tuvalu.

Pechtold: Tuvalu! Ja, ja, maar Tui is een ...

Rutte: TUI is een reisorganisatie.

Pechtold: De Tuvalu ...

Klaver: De Tuvalu eilanden waar je met TUI naartoe kan vliegen!

(Premier Rutte heeft intussen de slappe lach)

Pechtold: Ja, ja, ja. En de domeinnaam ‘.tv’ is ooit voor 50 miljoen dollar verkocht door die eilanden en daar zijn ze geloof ik samen met Foppe de Haan nog steeds trots op. Een van die eilanden, het eiland Nui, was ooit in 1821 het nieuw Nederlands eiland dat door de H.M. Pollux en de Reigersbergen werd ontdekt voor de Koning. (Richting Klaver:) Zo, nou jij weer! <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Conny Helder (Volksgezondheid): ‘Goede zorg tegen een lagere prijs, ik ben daar niet op voorhand voor om dat in te dammen.’

Kamer wil private partijen uit zorg weren, maar de minister ziet nog altijd meer voor- dan nadelen

Ondanks aanhoudende oproepen van de Kamer om private investeerders in de zorg aan banden te leggen, wil demissionair minister Conny Helder niets van een verbod weten. Volgens haar heeft de zorg juist baat bij privaat geld.

Hoogleraar Beatrice de Graaf licht in 2021 het rapport-Joustra over adoptie toe in de Tweede Kamer.

Adoptie van kinderen verbindt SGP en D66 op wonderlijke wijze. Toch beweegt de politiek richting afbouw

Adoptie van kinderen uit andere landen is een gevoelig thema, omdat het aan diepe wensen raakt. Tussen SGP en D66 bestaat er op dit thema zelfs een wonderlijke verbondenheid. Toch wil een Kamermeerderheid ermee stoppen.

'Ongepast': meer had VVD-leider Dilan Yesilgöz niet op te merken over het feit dat Geert Wilders haar fractiegenoot, Kamerlid en staatssecretaris Eric van der Burg een 'eng mannetje' noemde dat 'moet opkrassen'.

'Dat Yesilgöz niet voor Van der Burg gaat staan, tekent de onmacht van deze formatie'

VVD-leider Dilan Yesilgöz die niet pal staat voor haar fractiegenoot Eric van der Burg, en die niet in de bres springt voor het beleid van haar staatssecretaris: dat mag wel het nieuwe dieptepunt van de formatie heten.

Annie Schreijer-Pierik: ‘Ik was blij toen Henri Bontenbal de nieuwe partijleider werd.’

Annie Schreijer bleef met pijn en moeite bij het CDA. 'Uiteindelijk moeten CDA, BBB en NSC weer fuseren'

CDA-Europarlementariër én stemmenkanon Annie Schreijer-Pierik neemt afscheid. Haar voormalig assistent droeg ze aan als BBB-lijsttrekker; zelf bleef ze met pijn en moeite bij het CDA. ‘Ik ben christelijk, geen heilige.’

Rosanne Hertzberger: ‘Vanwege dat stukje natuur ter grootte van twee achtertuinen kunnen boeren in de wijde omtrek geen nieuwe vergunningen krijgen. Dit beleid is niet uit te leggen.’

PVV, NSC en BBB zoeken naar sluiproutes om boeren te ontzien: 'Door D66-beleid zitten wij in deze onzin'

Ten overstaan van een dertigtal boswachters debatteert de Tweede Kamer woensdag ruim zes uur over het natuur- en stikstofbeleid. De formerende partijen PVV, NSC en BBB blijven zoeken naar sluiproutes om boeren te ontzien.

Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg vindt het een 'uitstekende keuze' dat er geen kabinet-Wilders I komt.

Van der Burg ziet geen snelle oplossingen voor hoge asielinstroom, Wilders wil dat ie opkrast

Terwijl de vier formerende partijen zich het hoofd breken over migratie, ziet staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zich geconfronteerd met een tekort aan opvangplaatsen é?n een overbelaste IND.