Dertien (13!) gemeenten samen in één politiezone? “Sneller en goedkoper”

© pma

Zitten alle gemeenten uit de Vlaamse Ardennen binnenkort in dezelfde politiezonde? Wel als het aan Maarkedals burgemeester Joris Nachtergaele en Vlaams volksvertegenwoordiger Matthias Diependaele (beiden N-VA) ligt. Vandaag zijn er nog vier zones. “Een schaalvergroting met vele voordelen”, klinkt het, maar toch is niet iedereen fan.

Peter Malaise

Enige tijd geleden lanceerde Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon een onderzoeksopdracht om na te gaan of politiezones bereid zijn om te fusioneren met aangrenzende politiezones. De gemeenten Kluisbergen, Kruishoutem, Oudenaarde, Wortegem-Petegem en Zingem horen momenteel tot de politiezone Vlaamse Ardennen, terwijl Brakel, Horebeke, Maarkedal en Zwalm tot de zone Brakel behoren. Herzele, Sint-Lievens-Houtem en Zottegem vormen dan weer een aparte politiezone. Ronse vormt op zichzelf een zone. N-VA ziet wel iets in een fusie van deze vier zones tot een zone ‘Vlaamse Ardennen’. “Die zone zou zon 522,4 vierkante kilometer beslagen en instaan voor net geen 170.000 inwoners”, klinkt het bij Maarkedals burgemeester Joris Nachtergaele en Vlaams volksvertegenwoordiger Matthias Diependaele.

300 agenten

“In de Vlaamse Ardennen zouden we komen tot een zone met een begroting van ruim 30 miljoen euro en meer dan 300 politiemensen. Door gemeenschappelijke aankopen, en infrastructuur kunnen de kosten naar beneden. Een dergelijke schaalvergroting heeft een pak positieve effecten die direct zichtbaar en voelbaar zullen zijn. Denken we maar aan betere aanrijtijden en snellere interventies. In het weekend is in onze zone Brakel maar één patrouille op de baan. Als die bezig is met een interventie in Zwalm, dan duurt het minstens 20 minuten alvorens die ter plaatse zijn. Dat is onaanvaardbaar. In de grote zone zouden er zeker zes tot zeven patrouilles zijn. Dat er in Ronse faciliteiten zijn speelt geen rol, de brandweer zit al in de grote zone en de agenten van Ronse komen ook ter versterking nu al naar Maarkedal.”

Maar niet iedereen is vragende partij. “De vraag naar grotere zones komt van de gouverneur” zegt de burgemeester Luc Dupont (CD&V) van Ronse.

“Geen grip op eigen politie”

“Ik denk dat dit het voorwerp zal uitmaken van de regeringsonderhandelingen in 2019. Er zijn nadelen”, klinkt het. “Hoe groter, hoe meer administratie. Een college van dertien gemeenten, daarmee verlies je als gemeente of stad zelf de grip op je eigen politie. Het is ook geen garantie dat alles plots beter zal werken. Ik zie hoe moeilijk het geworden is met de brandweerzone.”