Luister naar

Nederlandse scholieren staken vandaag weer voor het klimaat

Nieuws
Nederlandse scholieren staken vandaag weer voor het klimaat. Zij willen dat de politiek meer maatregelen neemt om de opwarming van de aarde te remmen.
Petra Noordhuis Petra Noordhuis
vrijdag 24 mei 2019 om 09:21

Utrecht

De spijbeldag is georganiseerd door Youth for Climate, een klimaatorganisatie die eerder stakingen organiseerde in Amsterdam en Den Haag.

De klimaatmars in Utrecht begint om 12.00 uur in Park Nieuweroord, vlak bij het centraal station. In een uur lopen de scholieren door het centrum naar het Wilhelminapark. Hier staat een podium waar onder anderen leden van Youth for Climate de scholieren toespreken. Teachers for Climate, een groep docenten die de klimaatstakingen steunt, biedt een open brief aan, waarin ze namens meer dan driehonderd Nederlandse docenten openlijk hun steun betuigen aan klimaatspijbelaars.

Hoeveel scholieren meelopen, is niet bekend. Ook in Groningen gaan scholieren de straat op voor het klimaat. Zij verzamelen om 13.00 uur op de Grote Markt. Verder zijn er vanochtend stakingen in Zeist, Deventer en Den Haag.

De Nederlandse scholierenstakingen zijn onderdeel van een internationale stakingsdag. Scholieren uit 107 landen staken op 1263 verschillende plaatsen voor een beter klimaat. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Maarten van Ooijen demissionair Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport komt deze zomer met een wetsvoorstel voor de invoering van een eigen bijdrage in de jeugdzorg.

Kabinet maakt plannen voor invoering van 'stevige eigen bijdrage' in de jeugdzorg

Volgens demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) is de enige manier om een extra bezuiniging in de jeugdzorg te voorkomen de invoering van een eigen bijdrage. Deze zomer komt hij met een wetsvoorstel.

Steven van Weyenberg voorafgaand aan de presentatie van de Voorjaarsnota 2024.

Kabinet verricht in Voorjaarsnota hoofdzakelijk reparatiewerk. 'Terughoudendheid past bij nieuw beleid'

Het demissionaire kabinet gebruikt de lentebegroting voor het wegwerken van achterstallig onderhoud. Voor asielzoekers, de gedupeerden van de toeslagenaffaire en de Groninger aardbevingen worden er miljarden euro’s extra uitgetrokken.

'Een boze meneer duwde mij onlangs bij het instappen tegen de treinwand aan', vertelt hoofdconducteur Lucienne van Eijsden.

Wat doe je als reiziger bij een onveilige situatie in de trein? 'Zorg dat je een goede getuige bent'

Het aantal geweldsincidenten in de trein neemt toe. ‘Naast dat het ontzettend stom voelt, is het ook beangstigend’, zegt hoofdconducteur Jan de Jonge. Wat kun je als treinreiziger doen als er iets in jouw coupé gebeurt?

Gestrande reizigers komen aan in Eindhoven nadat ze lang in Israël vastzaten na de aanval van Hamas op 7 oktober.

Ben ik nog verzekerd op vakantie in Israël? Vier vragen over het nieuwe rode reisadvies

Buitenlandse Zaken veranderde het reisadvies voor heel Israël en de Palestijnse gebieden van oranje naar rood. Reis niet naar Israël is het devies. Waar moet je rekening mee houden als je nu richting Israël reist?

Prins Bernhard (m) ontmoet de zojuist bevrijde vrouwen in Grijpskerk.

De Duitsers wilden niet dat deze vrouwen werden bevrijd. Dus deden ze dit met hen, tot voorbij Grijpskerk

Aan het eind van de oorlog zaten er in kamp Westerbork meer dan honderd vrouwelijke verzetsstrijders gevangen. Vlak voor de komst van de bevrijders namen de Duitsers hen mee, de nacht in.

Eddy Boevink tijdens een eerdere reis naar Israël, op de Olijfberg in Jeruzalem.

Eddy zou maandag naar Israël vliegen met 14 kilo stroopwafels. Nu is zijn vlucht geannuleerd

Hij zou maandag naar Israël vliegen voor vrijwilligerswerk. Het rode reisadvies stopt hem niet. Eddy Boevink wacht geduldig op de eerstvolgende vlucht. ‘Het is God die het verlangen naar Israël in mijn hart heeft gelegd.’