Direct naar artikelinhoud
Brexit

Theresa May neemt op 7 juni ontslag: de strijd om de opvolging kan beginnen

Een emotionele Theresa May.Beeld REUTERS

De Britse premier Theresa May heeft haar vertrek als partijvoorzitter en premier aangekondigd. Op vrijdag 7 juni beginnen de verkiezingen voor haar opvolging. Ze zal wel als ontslagnemend premier het kabinet blijven leiden tot de opvolger is gekozen.

“Ik geloof dat het de moeite was om door te zetten met de de brexit”, zei May. “Maar het is nu duidelijk dat het in het belang van het land is dat een nieuwe premier die inspanningen leidt.”

“Het is, en het zal altijd met veel spijt zijn dat ik er niet in geslaagd ben om de brexit uit te voeren. Het is nu aan mijn opvolger om een manier te vinden om het resultaat van het referendum te eren.”

Herlees de livechat

Uw vragen over het ontslag van May beantwoord door onze expert: ‘Schotland zal de druk opvoeren’

May stond onder grote druk van haar conservatieve achterban om op te stappen. Haar positie was onhoudbaar geworden nadat haar brexitakkoord met de EU door het Lagerhuis, het Britse parlement, drie keer werd verworpen. Recente pogingen om een compromis te bereiken met de Labour-oppositie mislukten ook. Deze week wou May haar plan nog eens voorleggen aan het parlement, maar dat werd door haar partij verworpen. Het vertrek van haar fractieleider, Andrea Leadsom, betekende de doodsteek.

De vraag is nu wie haar zal opvolgen en wat dit zal betekenen voor het brexitakkoord dat zij met de EU afsloot. 

Binnen haar partij lopen verschillende kandidaten zich warm voor haar opvolging. Topfavoriet is Boris Johnson. De voormalige buitenlandminister en ex-burgemeester van Londen was door May op een zijspoor gezet maar broedt op revanche. “We zullen de EU verlaten op 31 oktober”, liet Johnson in een eerste reactie optekenen. “Deal of geen deal. De juiste manier om een goede deal te verkrijgen, is ons voorbereiden op geen deal.”

Andere kanshebbers zijn huidig buitenlandminister Jeremy Hunt en milieuminister Michael Gove, maar ook ontslagnemend minister Andrea Leadsom, tot woensdag bevoegd voor de relaties met het parlement, gewezen brexitminister Dominic Raab, minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid en minister van Werk Amber Rudd worden genoemd.

Video: May wordt emotioneel tijdens afscheidsspeech

Door haar vertrek wordt de toekomst van het brexitakkoord dat May onderhandelde met de EU erg onzeker. Haar opvolger heeft nog tijd tot 31 oktober om een compromis te vinden. Dat is de uiterste datum die met de EU werd afgesproken. Als er tegen dan geen overeenkomst wordt gevonden, onder de politici in Londen en mét de nieuwe EU-verkozenen, dreigt alsnog een harde brexit zonder akkoord.

Nieuwe verkiezingen?

Labour- en oppositieleider Jeremy Corbyn roept meteen op tot nieuwe verkiezingen, maar de kans is gering dat een nieuwe premier die gok zal wagen nu de Conservatieven in de peilingen voor de Europese verkiezingenmassaal kiezers verliezen aan de Brexit-partij van Nigel Farage.

Nieuwe verkiezingen?
Beeld AFP