Luister naar

Fraude met een groot deel van de Nederlandse biodiesel

Nieuws
Met een groot deel van de Nederlandse biodiesel is waarschijnlijk gefraudeerd. In 2015 zou het gaan om bijna een derde van het Nederlandse verbruik van biodiesel. De ‘straatwaarde’ daarvan wordt geschat op meer dan 130 miljoen euro. Justitie houdt het erop dat er met de fraude mogelijk ‘vele miljoenen’ zijn verdiend.
Gerard Reijn redactie vk
vrijdag 24 mei 2019 om 10:01
Een deel van de diesel aan de pomp moet binnen de Europese Unie bestaan uit biodiesel. Daarmee blijkt nu te zijn gerommeld.
Een deel van de diesel aan de pomp moet binnen de Europese Unie bestaan uit biodiesel. Daarmee blijkt nu te zijn gerommeld. anp / Remko de Waal

Amsterdam

De fraude maakt het nog moeilijker de Parijse klimaatdoelen te halen. Biodiesel is immers een van de wapens die Europa inzet om de uitstoot van CO2 te verminderen, net als bio-ethanol, dat in benzine wordt bijgemengd. Die bijmengverplichting geldt in de Europese Unie sinds 2009. De fraude scheelt in de jaren 2015 en 2016 rond de 400.000 ton CO2-uitstoot per jaar. Dat is ongeveer 2 procent van de uitstoot door het wegverkeer. Mogelijk moeten de statistieken over de gehaalde doelen om deze reden worden bijgsteld.

afgewerkt frituurvet

Het onderzoek naar de fraude wordt verricht door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Het Openbaar Ministerie maakte eerder deze week bekend dat vier mensen zijn aangehouden. Ook in België en Groot-Brittannië (bij het bedrijf Greenergy) vindt onderzoek plaats.

In Nederland richt het onderzoek zich op één bedrijf, Biodiesel Kampen. Dat maakt biodiesel uit afgewerkt frituurvet. Het bedrijf, dat onbereikbaar is voor vragen, zou ten onrechte een duurzaamheidscertificaat hebben gegeven aan een deel van zijn biodiesel.

De ILT heeft de naam van het verdachte bedrijf niet bekendgemaakt, maar het bedrijf blijkt onlangs zijn certificering te zijn kwijtgeraakt.

Biodiesel Kampen was gecertificeerd bij de Duitse instantie ISCC. Het certificaat was nog geldig tot 8 december van dit jaar. Maar op 8 mei trok ISCC het in.

vier aanhoudingen

Dat was kort nadat in Engeland, België en Nederland vier aanhoudingen waren verricht en invallen waren gedaan bij verdachte bedrijven. ISCC geeft geen toelichting op het doorhalen van het certificaat, en wil niet zeggen of het iets met het fraudeonderzoek te maken heeft. Frans Claassen, secretaris van brancheorganisatie MVO (handelaren in vetten en oliën), bevestigt dat Biodiesel Kampen het verdachte bedrijf in kwestie is.

Minister Van Nieuwenhuizen stuurde deze week een rapportage van de ILT naar de Tweede Kamer. Daaruit blijkt dat de fraude zou zijn gepleegd in 2015 en 2016, en dat nog wordt gekeken of die ook daarna is doorgegaan. De ILT vermoedt dat in 2015 59 procent van de hele verkoop van het verdachte bedrijf ten onrechte het predicaat duurzaam heeft gekregen. In dat jaar was de productie van dat bedrijf gelijk aan 32 procent van het totale Nederlandse verbruik van biodiesel.

Biodiesel is duurder dan gewone diesel, dus zonder een verplichting zou geen oliemaatschappij erover denken om biodiesel bij te mengen. Dankzij de verplichting is er echter veel vraag naar. In Nederland wordt het toezicht uitgeoefend door de Nederlandse Emissieautoriteit NEa. Nederland heeft flink ingezet op biodiesel uit frituurvet, dat van over de hele wereld naar Nederland wordt verscheept.

dubbel tellen

Bij het voldoen aan de bijmengverplichting mag een producent deze frietdiesel dubbel tellen. Van alle biodiesel in Nederland is rond 70 procent gemaakt uit afgewerkt frituurvet. Maar wat kan er nou mis zijn met biodiesel uit frituurvet? Dat, zegt Harry Geritz van de NEa, is niet bekend. ‘Misschien zijn er vervuilde grondstoffen in verwerkt. Het kan ook zijn dat andere grondstoffen, bijvoorbeeld niet-duurzame palmolie, zijn omgekat tot duurzaam afgewerkt frituurvet. In deze markt wordt als ‘duurzaam’ gelabeld afval soms meer waard dan grondstoffen.’

Het is ook denkbaar dat Biodiesel Kampen certificaten twee keer gebruikte: een keer in Nederland en een keer in een buitenland. NEa waarschuwde in 2016 al dat de constructie waarbij biodiesel uit frituurvet dubbel meetelt bij de bijmengverplichting, fraudegevoelig is. <

wat is diesel?

Diesel is gemaakt van fossiele grondstof; het verbranden ervan geeft dus CO2 in de atmosfeer. Als autobrandstof wordt gemaakt van plantaardige of dierlijke grondstoffen, is dat in theorie niet het geval. Sommige biobrandstoffen zijn klimaattechnisch juist beroerder dan gewone diesel. Palmolie is berucht. Sinds 2010 wordt biodiesel bijgemengd in diesel, en bio-ethanol in benzine.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?

De architecten van Bureau B+B houden zich bezig met stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Het Nederlandse landschap vraagt veel: duurzaam, klimaatbestendig én natuurinclusief

In een land dat worstelt met ruimtegebrek en klimaatverandering zijn de uitdagingen voor landschapsarchitecten veel complexer geworden. Bureau B+B legt de lat extra hoog. 'Als het werk af is, is het nog niet af.'

Bedrijfsterrein van chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven.

Kabinet probeert uit alle macht de chipindustrie in Nederland te houden

Het demissionaire kabinet loopt zich het vuur uit de sloffen om de Nederlandse chipindustrie comfort te bieden. ASMI, NXP en paradepaard ASML dreigen namelijk hun koffers te pakken.