De kuikens op het Koxplein stellen het goed.© Maarten Mortier

Update slechtvalkjes: kuiken overleden op Koxplein, maar uniek fenomeen met ‘puber’ uit vorig nest wekt internationale belangstelling

Borgerhout/Antwerpen/Hoboken/Wilrijk -

Wat werd gevreesd, is uitgekomen. Eén van de vier slechtvalkjes op het Koxplein is gestorven. Er is ook goed nieuws: de overige kuikens stellen het goed. In Borgerhout krijgen de ouders zelfs bijzondere hulp bij het grootbrengen van hun kuikens.

Laurens Van Aert

Eind april werden er in de toren van de Heilige Familie en Sint-Corneliuskerk op het Koxplein vier slechtvalkjes geboren. Op het eerste gezicht leken de vogels gezond, al maakte specialist Maarten Mortier zich zorgen over een kuiken met groeiachterstand. Die zorgen bleken gegrond, want het kuiken is gestorven. “Het vogeltje werd tijdens het voederen verdrongen door zijn grotere broers en zussen. Dat is hem fataal geworden”, stelt Mortier.

LEES OOK. Vier slechtvalkjes geboren in kerktoren op Koxplein, ook goed nieuws uit andere Antwerpse nesten

“De andere kuikens stellen het prima. Afgelopen weekend hebben we ze geringd en ontdekten we hun geslacht: twee vrouwtjes en een mannetje”, vertelt de specialist. “We constateerden dat de moeder het overleden kuiken heeft gevoederd aan de drie andere vogeltjes. Toch een relatief bijzonder gegeven voor slechtvalken.”

Moeder slechtvalk komt aangevlogen met een prooi.© Maarten Mortier

En dat is nog niet alles. “De ouders krijgen bij het voederen van hun kuikens hulp van een kuiken uit het nest van vorig jaar. Dat is werkelijk uniek, zoiets gebeurt zelden tot nooit”, weet Mortier. “Het bijzondere fenomeen wekt dan ook heel wat internationale interesse. Zo werd ik gebeld door een Engelse autoriteit met de vraag of zij onze camerabeelden mogen gebruiken in de toekomst.”

Eerste vlucht

In de overige Antwerpse nesten gaat het goed met de kuikens. “Anderhalve week geleden zijn de kuikens van het nest aan het Loodswezen geringd”, aldus Mortier. “Het drietal is al flink gegroeid en verliest stilaan zijn donsharen. We verwachten dat zij binnen anderhalve week zullen uitvliegen.”

“Aanstaande donderdag passeren we langs het nest op het Kiel om te ringen. Zij stellen het goed. De kuikens die geboren werden in Hoboken, zijn – bij gebrek aan camera’s – moeilijker te volgen. Maar toen ik er afgelopen weekend passeerde, kwamen de ouders aangevlogen met eten. Dat wil wellicht zeggen dat alles er goed zit. We volgen de ontwikkelingen nauwlettend op.”

De kuikens werden afgelopen weekend geringd in Borgerhout.© Maarten Mortier

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Dieren