Meteen veel volk aan de ingang van de kerk H. Man Job om een kaarsje te branden en de expo te bezoeken.© Elke Lamens

Expo in en over parochiekerk Heilige Man Job lokt ruim driehonderd geïnteresseerden

Sint-Job -

Het is traditie dat de parochiekerk Heilige Man Job in de Kerklei de deuren voor het publiek opent tijdens de meimarkt. Zo’n driehonderd geïnteresseerden brandden een kaarsje en bezochten er de expo over en in de kerk.

“We houden elk jaar een tentoonstelling en dit keer gaat het over de kerk zelf. Hiervoor werkten we met de heemkundige kring Het Goor samen”, legt Mariepaul van Nunen van de pastorale eenheid Elia uit.

Aan de parochiekerk is dan ook een hele geschiedenis verbonden. In 1417 gestart als kapel, werd er sinds 1511 een kerk aangebouwd. Pas op 1 september 1535 werd die officieel gewijd. De kerk werd meermaals vernield zowel van binnen als van buiten, tijdens de Beeldenstorm in 1566, de Tachtigjarige oorlog, de Tweede Wereldoorlog, maar ook weer heropgebouwd en uitgebreid in de jaren 1800.

Grote pancartes schetsen het verhaal van de kerk H. Man Job.© Elke Lamens

Er kwam in 1871 zelfs een tweede kerk naast, in opdracht van barones Mathilde de Caters. Na de verwoesting in de Tweede Wereldoorlog is die nooit meer heropgebouwd. De parochiekerk wel.

Dat er toch wel wat interesse was in de kerk en er heel wat kaarsjes werden aangestoken, verbaast het parochieteam niet. “Onder meer door de huidige oorlogen zien we terug meer mensen in de kerk. Ze vinden het toch belangrijk om een kaarsje te branden”, klinkt het. (ella)

Foto’s uit de doos, met dank aan heemkring Het Goor.© Elke Lamens

Begankenis van de meimarkt naar de kerk.© Elke Lamens

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners