© BELGA

Nederlander is 160.000 euro drugswinst van Houthalense plantage kwijt

Een 46-jarige Nederlander heeft donderdag in Hasselt bij verstek 20 maanden cel gekregen voor de uitbouw van een cannabisplantage met 1.440 planten in Houthalen-Helchteren. De rechter verklaarde ook een bedrag van net geen 160.000 euro verbeurd dat de man zou overgehouden hebben aan zijn handeltje vanuit de Lillosteenweg 28.

geho

De feiten speelden zich tussen maart 2016 en februari 2017 af. Na een tip ging de politie ter plaatse en zag onder meer hoe de ramen op de bovenverdieping afgeschermd waren met een donkere folie en dat de rolluiken op de benedenverdieping omlaag waren. Ook ging er een alarmbel rinkelen omdat de man, met woonplaats in Lanaken, in Nederland al bekend was voor de teelt van cannabis. Daarnaast nam een onderzoek van Infrax over het aftappen van elektriciteit de laatste twijfel weg.

De dader huurde de woning voor 1.500 euro per maand en had er grote werken uitgevoerd om zijn plantage in onder te brengen. Zo waren er meerdere gaten geboord voor de aanbreng van afvoerbuizen en voerde hij grote verbouwingen uit. De speurders troffen er weliswaar geen planten aan, maar wel restanten zoals teeltaarde en bloempotten die duidelijk maakten dat er wel degelijk een plantage was geweest.

Volgens het parket waren er twee kweekruimtes die in totaal goed waren voor 90 m² aan kweekruimte met 16 planten per m². Op die manier en rekeninghoudend met een gelukte oogst becijferden de speurders een opbrengst van 159.552 euro. Naast de verbeurdverklaring en celstraf kreeg de wietkweker nog 8.000 euro boete opgelegd. Aan Fluvius – vroeger Infrax – moet hij 1.240 euro schadevergoeding betalen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer