Direct naar artikelinhoud

Brand in wafelfabriek Vorst: rook licht toxisch, treinverkeer in Brussel-Zuid zwaar verstoord

Brand in wafelfabriek Vorst: rook licht toxisch, treinverkeer in Brussel-Zuid zwaar verstoord
Beeld Mark Baert

De brand die is uitgebroken in wafelfabriek Milcamps in Vorst, is onder controle. Dat meldt de Brusselse brandweer. Omwonenden krijgen de raad ramen en deuren te sluiten. Een school en enkele bedrijven zijn geëvacueerd. Het treinverkeer vanuit het station Brussel-Zuid is zwaar verstoord. Het provinciaal rampenplan zou ook van kracht zijn. 

Bij de brand vielen geen gewonden maar de rook die door het vuur veroorzaakt is, is wel licht toxisch. Het is vooral de dakbedekking van de fabriek die voor de grote rookontwikkeling zorgt, aldus de brandweer. Er worden evacuaties gepland maar in welke zone rond de fabriek die zullen plaatsvinden, is nog niet duidelijk.

Treinverkeer verstoord

Omstreeks 15.15 uur meldt de NMBS dat het treinverkeer hernomen wordt. Maar de ramen van de treinen moeten gesloten blijven en de ventilatie uitgeschakeld. Kort voor 15 uur was gemeld dat het treinverkeer vanuit Brussel Zuid onderbroken werd en dat de treinen op de lijnen naar Charleroi, Halle en Bergen niet reden, terwijl de treinen naar Gent enkel reden op de zogenaamde trage lijn, via Aalst. Het verkeer op die lijnen kan dus hernemen, mist de nodige voorzorgsmaatregelen. De treinen stoppen niet in de stations Vorst-Zuid en Vorst-Oost. Volgens VTM NIEUWS verwachten Infrabel en de NMBS nog gevolgvertragingen en een impact op de avondspits. Ook bij de MIVB zijn er problemen door de brand, onder meer met bus 50 en met tramlijnen 82 en 97.

Het vuur in de fabriek Milcamps in de Lusambostraat werd rond 12.45 uur opgemerkt. De brandweer rukte meteen uit met verschillende ploegen. "De rook, die mogelijk giftig is, wordt door de wind in de richting van Sint-Gillis gedreven", zegt Marc-Jean Ghyssels (PS), burgemeester van Vorst. 

Treinverkeer verstoord
Beeld Mark Baert

De schade aan de fabriek is enorm. "Het gebouw is volledig verloren", zegt Pierre Meys, woordvoerder van de Brusselse brandweer. Die bestrijdt het vuur momenteel met een vijftigtal brandweerlui. "Er zijn geen slachtoffers. De fabriek was al geëvacueerd voordat de brandweer arriveerde." 

Koelsysteem

Volgens de eerste berichten zou de brand ontstaan zijn aan het koelsysteem voor de ovens, maar de juiste oorzaak is nog niet bekend.

De politie Brussel Zuid heeft verschillende patrouilles ter plaatse gestuurd en heeft een veiligheidsperimeter ingesteld. De vijftig personeelsleden van de fabriek werden meteen geëvacueerd en zijn ongedeerd. Een tweehonderdtal leerlingen uit een naburige school en werknemers van vlakbij gelegen bedrijven zijn geëvacueerd. Ook automobilisten die voorbijrijden, doen er goed aan hun ramen gesloten te houden en de ventilatie uit te schakelen.

Volgens Infrabel is het provinciaal rampenplan van kracht. En het treinverkeer vanuit Brussel-Zuid is zwaar verstoord, onder meer richting Nijvel, Charleroi, Halle en Gent.

Koelsysteem
Beeld Andy De Decker
Koelsysteem
Beeld Andy De Decker