Wolf

Komt er een Limburgse wolvenfamilie in Duitsland? Welp van August en Noëlla op de dool in Europa

Wolvin Noëlla.© anb/inbo

Een wolvenwelp van August en Noëlla heeft haar DNA achtergelaten op een dood schaap in Duitsland, zo’n 160 kilometer van haar geboorteplaats. Het is niet duidelijk of ze in Duitsland blijft. “Nu moet ze vooral proberen niet aangereden te worden in haar zoektocht naar een territorium.”

Yumi Demeyere

Voor de mens is het 38 uur wandelen van Limburg naar Borken, een plaats in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Maar voor een wolf is het peanuts, “die legt per nacht gemakkelijk 80 kilometer af”, zegt Jan Loos van vzw Welkom Wolf. “Op een drafje halen ze ongeveer 15 kilometer per uur.” Het is dus niet zo gek dat een Limburgse welp van Noëlla en August 167 kilometer heeft afgelegd richting onze oosterburen.

De wolvin is bijna welp af: op 1 mei wordt ze een jaar en is ze een “jaarling”, duidt Loos. Ze luistert (wellicht niet) naar de naam GW3650f. Voor een echte naam is het nog te vroeg, zegt Loos, die krijgen ze pas als ze fratsen uithalen of gesetteld zijn. “Op dit punt kan ze evengoed morgen doodgereden worden.” Want het is nog niet duidelijk of de welp in Duitsland blijft of de zwerftocht verderzet.

De Rijn overzwemmen

GW3650f werd geboren in mei 2023, als een van de laatste welpen van het Limburgse wolvenpaar Noëlla en August. DNA-stalen op een dood schaap in Borken verraadden haar aanwezigheid in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen op 5 maart.

“Wolven zoeken eerst een territorium en dan een partner. Ze leggen daarvoor duizenden kilometers af als het moet. Als de zoektocht van deze welp goed verlopen is, kunnen we misschien kleinkinderen van August en Noëlla verwachten in Duitsland”, aldus Loos. “Of ze is verder aan het zwerven. Dan kan ze momenteel perfect in pakweg Frankrijk of Polen zitten, of diep in Oost-Duitsland.”

Toch is het niet vanzelfsprekend dat de Limburgse wolvin Noordrijn-Westfalen bereikte. Wellicht moest ze de Rijn overzwemmen, en dat is nog niet het grootste obstakel. “Proberen niet aangereden te worden – dat is het grootste obstakel. Snelwegen en spoorwegen zijn de grootste vijanden van de wolf, zeker tijdens lange zwerftochten, dan kun je er moeilijk omheen.”

Daarom is het bang afwachten of GW3650f het wel haalt. “De sterftecijfers zijn reusachtig”, aldus Loos. “August en Noëlla kregen op vier jaar tijd 28 welpen. Voorlopig heeft maar één van hen zich voortgeplant. Een groot deel overleed in het verkeer.”

Mysterieuze wolf

Vorige zomer werd de vader van GW3650f, wolf August, op zevenjarige leeftijd doodgereden op de N76 in Meeuwen. “Hij was de meest mysterieuze wolf van België”, zei Loos toen in De Standaard, want ze vonden niet vanwaar hij afkomstig was. Hij was de sans-papiers van de wolven, en kwam wellicht van ver, “het oosten van Polen of verder”. Noëlla is afkomstig uit Duitsland. Samen beheerden ze een groot territorium, ruwweg heel Belgisch-Limburg was onder hun controle.

“Soms lijkt het discours over de wolf alsof we overspoeld worden met de dieren. Alsof er te veel zijn om te vatten. Maar hun bestaan hangt elke dag nog aan een zijden draadje, zeker in Vlaanderen”, besluit Loos. “Ik kan niet genoeg benadrukken om waarnemingen te blijven melden. In Limburg zijn de inwoners gewend aan de aanwezigheid van de wolf, waardoor ze soms vergeten dat iedere waarneming waardevol is.”