Brusselse ontwerpster Marie Adam-Leenaerdt in finale van prestigieuze LVMH-prijs

© rr

Nauwelijks een jaar nadat ze haar eigen modelijn heeft gelanceerd, is de Brusselse ontwerpster Marie Adam-Leenaerdt geselecteerd voor de finale van de LVMH-prijs.

Josephine Dapaah

De Brusselse ontwerpster Marie Adam-Leenaerdt is geselecteerd voor de finale van de LVMH-prijs. Dat is de toonaangevende mode-award die wordt uitgereikt door het luxeconglomeraat achter huizen als Louis Vuitton, Dior en Fendi.

Hoewel Marie Adam-Leenaerdt pas in 2020 afstudeerde aan de modeafdeling van La Cambre, loopt ze al enige tijd internationaal in de kijker. Na stages bij Balenciaga en Givenchy, besloot ze terug te keren om haar eigen modelijn op te richten. Tijdens de Parijse modeweken in de winter van 2023, showde ze haar eerste collectie onder eigen naam. En dat op de officiële kalender van de modeweken. “Iedereen is verbaasd dat het allemaal zo’n vaart neemt. Een jaar geleden had ik niet eens kunnen dromen van een plek op de modeweek”, zei ze daarover in De Standaard.

Waar er vorig jaar nog negen finalisten waren, selecteerde de jury voor deze elfde editie acht finalisten. Zij dingen nu mee naar drie, in plaats van de twee gebruikelijke prijzen. Nieuwkomer in de trofeeënkast is de Savoir Faire-prijs die duurzaamheid en technische innovatie bekroont. Net als de Karl Lagerfeld-prijs levert die een som van 200.000 euro op. De winnaar van de grote LVMH-prijs ontvangt 400.000 euro. Bovenop het prijzengeld kunnen alle laureaten rekenen op een begeleidingstraject van een jaar.

Naast Phoebe Philo en Pharell Williams, zetelen ook ontwerpers als Jonathan Anderson, Nicolas Ghesquière, Marc Jacobs en Stella McCartney ook in de jury. Of Marie Adam-Leenaerdt de wedstrijd wint, weten we pas dit najaar. Op 10 september wordt de winnaar bekendgemaakt in de Fondation Louis Vuitton in Parijs.