Direct naar artikelinhoud

Het weer: warme lucht blijft komen

Een krachtig hogedrukgebied strekt zich uit vanaf de Britse eilanden over de Noordzee tot in Scandinavië. Tegelijkertijd ligt er boven Duitsland een zwak lagedrukgebied. Dat houdt de aanvoer van warme en vrij onstabiele lucht in stand.

Het weer: warme lucht blijft komen
Beeld ANP

Vandaag komen eerst wolkenvelden en opklaringen voor, op een enkele plaats valt ook een bui. Al snel wordt het droog en dan breekt de zon geleidelijk overal door. In de middag wordt het 22 graden op de Waddeneilanden en een zomerse 25 graden dieper landinwaarts. Aan het einde van de middag en ’s avonds kan er in het uiterste zuiden een enkele onweersbui tot ontwikkeling komen. Er waait vandaag een vrij stevige oostelijke wind, vaak kracht 4, die bovendien vlagerig kan zijn.

Morgen en vrijdag verandert er weinig in het weerbeeld. Een flink deel van de dag is het redelijk zonnig, maar in de middag en ’s avonds kunnen enkele regen- en onweersbuien ontstaan. De nadruk blijft daarbij liggen op het oosten, midden en zuiden van het land.

In het weekend lijkt het erop dat er nog warmere lucht naar Nederland stroomt. In het binnenland komt dan de tropische 30 graden zelfs in zicht. De gemiddelde temperatuur over deze maand komt vrijwel zeker boven de 16 graden uit; het is daarmee de warmste meimaand in ruim drie eeuwen.