zaterdag 25 november 2017 - Hasselt
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Milo Russo en Han Vanalken tonen hun robot. Zij waren vrijdag ook present op de First Lego League. Boumediene Belbachir/sven Dillen

Tieners zuiveren water met Lego

Hasselt

Leerlingen van het Atheneum 1 in Hasselt hebben een project opgestart dat water zuivert in privéwoningen via een Lego-robot. Ze stelden het vrijdag voor tijdens de First Lego League. Die wedstrijd is eigenlijk bedoeld voor lagere scholen, maar voor het eerst bouwden ook de eerstegraads leerlingen uit het secundair onderwijs mee om ook hen warm te maken voor techniek.

“Dit zet de leerlingen van jongs af aan aan het denken over problemen als waterzuivering”, zegt STEM-leerkracht Hans Leus. “Hun systeem is relatief eenvoudig toepasbaar in onze streken, maar kan in Afrika, waar nauwelijks of geen rioleringen zijn, een veel grotere betekenis hebben. Daar gaan we zeker op door na de wedstrijd in de rest van het schooljaar.”

Han Vanalken en Milo Russo zitten beiden in het eerste jaar. “We zijn gestart met het maken van een filtersysteem met een plastic potje waarover we een gaas hebben gespannen. Dat haalt de grovere dingen uit het water, zoals toiletpapier en zelfs het merendeel van de fecaliën. Daarna volgt een biologische filter waarin micro-organismen zitten die op natuurlijke wijze de dingen verwerken die er niet met de vorige filter of handen uitgehaald kunnen worden. Proper water hebben we dan nog niet, wel ‘chemisch proper water’, waarbij dan nog enkele spoelingen en filteringen moeten gebeuren. We hebben het getest en met onze beperkte middelen hadden we al vrij snel behoorlijk proper water. Wij hebben dan verder een systeem ontwikkeld van 22 handelingen: van waterfilteringen, aanleg van een rioleringssysteem, over afloop van wasmachines en vaatwassers tot de bediening van een toilet of pompbak. Daar hebben we robots voor en dat luik programmeren andere leerlingen dan zodat we met Lego de simulatie van de 22 handelingen op een eenvoudige manier kunnen tonen.” 

Ingenieur

Deze jongeren lijken alvast warm te lopen voor techniek. “Of wij straks een technische richting kiezen?”, zeggen Han en Milo. “Je weet nooit. Maar dat we voor een creatievere opleiding zullen gaan, ligt stilaan wel vast, want ook buiten de school proberen we wel dingen uit, zelfs tijdens de vakanties. Ingenieur? Dat kan wel plezant worden.” 

In totaal namen vrijdag 850 leerlingen uit 38 Limburgse scholen deel aan de ‘First Lego League’. De basisschool Tuinwijk uit Hasselt kwam als overwinnaar uit de bus.

De First Lego League  Sven Dillen

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws