Thomsen prijst teamgeest handbalsters

Foto: ANP

Bondscoach Helle Thomsen prees het Nederlands vrouwenhandbalteam na de gewonnen troostfinale van het WK in Duitsland. ,,Deze meiden zijn echt fantastisch. Ze vormen een hecht team, dat opstaat als het moet. Dat hebben ze opnieuw laten zien”, sprak de Deense coach, die zelf ook dolblij was met het brons.

Haar team sprankelde in de eerste helft en leidde met 14-8 bij rust, maar in de tweede helft stortte Oranje volledig in. ,,We hadden ineens veel problemen om te scoren en Zweden was wel trefzeker in de snelle uitbraak. Daar kon je zien dat het ook een heel goed team is.’’

De bronzen medaille op het WK in Duitsland was een warme troost voor de Nederlandse handbalsters. Het was namelijk de hoogst haalbare prijs op een toernooi, waar de vorm ontbrak om serieus voor goud te gaan. Dat besef daalde in na de zware nederlaag in de halve finale tegen titelverdediger Noorwegen (32-23).

Feitelijk kwam de voorspelling van Thomsen vlak voor aanvang van het toernooi uit. Zij temperde de verwachtingen, omdat ze te veel zwakke plekken in haar ploeg constateerde. Boegbeeld Nycke Groot was net hersteld van een blessure, Estavana Polman amper terug na haar bevalling. Die speelsters misten wedstrijdritme. Voor de zwangere Maura Visser en de geblesseerde Sanne van Olphen had de Deense coach geen gelijkwaardige vervangers.

,,Het feit dat we toch in het finaleweekend in Hamburg staan, zegt veel over de kwaliteit en de mentaliteit. We hadden het zwaar omdat we niet op ons best waren. Maar anderzijds zag je een aantal meiden echt knokken en nooit opgeven. We horen bij de top vier van de wereld en die bronzen plak is fantastisch”, aldus Thomsen.