Direct naar artikelinhoud
technologie

Ook u kunt straks een kunstmatig intelligent model bouwen: Google presenteert AI voor de massa

Ook u kunt straks een kunstmatig intelligent model bouwen: Google presenteert AI voor de massa
Beeld AFP

Kunstmatige intelligentie was tot nu toe vooral iets voor grote tech-concerns als Apple, Waymo en Google. Het maken van AI-toepassingen heb je nu eenmaal niet op een woensdagnamiddag onder de knie, en voor het soepel laten draaien van AI-software is meestal meer nodig dan een Dell Latitude Notebook.

Vanaf vandaag komt daar mogelijk verandering in, want Google heeft zijn machine learning-algoritmes opengesteld voor het publiek. Iedereen, van kleine bedrijven tot wetenschappers tot journalisten, kan nu gebruik maken van Googles technologie, via Cloud AutoML. Met behulp van puzzelblokjes kunnen gebruikers zonder al te veel moeite hun eigen, op maat gesneden AI-modellen bouwen. In eerste instantie zijn de toepassingen gericht op beeldherkenning, later volgen tekst- en spraaktoepassingen. 

Google heeft hoge verwachtingen van de dienst. "Wereldwijd staan 21 miljoen ontwikkelaars klaar om aan de slag te gaan", zegt Fei Fei Li, wetenschappelijk leider van Googles Cloud AI afdeling. Als meer en meer gebruikers toegang krijgen en hun eigen AI-toepassingen bouwen, zal dit de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie verder versnellen, is de verwachting. 

De AI van Google maakt gebruikt van supervised learning. Hierbij voeren gebruikers het systeem afbeeldingen met labels waarin staat wat er te zien is. Daarop maakt het een model waarmee het nieuwe afbeeldingen zelf kan labelen.

Tweedehandsje met schade

"Een uitgever van autobladen kan straks in zijn eigen fotobestand bijvoorbeeld snel zoeken naar een Porsche 911 uit 1992", zei Rajen Sheth van Googles Cloud AI tijdens een perspresentatie. Of kopers van tweedehands auto's kunnen AI inzetten om te kijken of een aangeboden voertuig mogelijk schade heeft gehad, bijvoorbeeld door te scannen op kleurverschillen tussen diverse panelen. 

Een volledig productklaar model vergt een dagje werk, belooft Google. Het systeem is nu nog in een testfase.