“De Reus” van Bende van Nijvel ontmaskerd? Scepsis bij advocaat nabestaanden

Het nieuws dat ‘de reus’ van de Bende van Nijvel zou zijn ontmaskerd, stuit op de nodige twijfels bij Peter Callebaut, advocaat van meerdere nabestaanden van slachtoffers van de bende. “Dit is de zoveelste opflakkering in de 35 jaar sinds de eerste feiten zijn gepleegd”, zegt hij aan Belga.

adm

Het nieuws dat ‘de reus’ van de Bende van Nijvel zou zijn ontmaskerd, stuit op de nodige twijfels bij Peter Callebaut, advocaat van meerdere nabestaanden van slachtoffers van de bende. “Dit is de zoveelse opflakkering in de 35 jaar sinds de eerste feiten zijn gepleegd”, zegt hij aan Belga.

Meerdere kranten meldden zaterdag dat een intussen overleden ex-rijkswachter uit Aalst en een voormalig lid van de elite-eenheid Groep Diane in 2015 op zijn sterfbed zou hebben bekend dat hij ‘de reus’ is van de Bende van Nijvel, de bende die in de jaren tachtig terreur zaaide met bloedige overvallen op warenhuizen.

Callebaut zegt de nodige twijfels en vragen te hebben bij de onthullingen. “Die bekentenis dateert van 2015. Waarom moet dat twee jaar duren. Wat zit daar nu weer achter?”, vraagt hij zich af.

De raadsman van enkele nabestaanden wijst er op dat het om de zoveelse “opflakkering” gaat over de Bende van Nijvel. “En het draait telkens op een sisser uit. De nabestaanden berusten daarin. Maar natuurlijk diep van binnen hebben ze telkens wat hoop”.

De Bende van Nijvel pleegde tussen 1983 en 1985 verschillende brutale overvallen, vooral op warenhuizen, en maakte 28 dodelijke slachtoffers. De pistes van de Groep Diane en de Staatsveiligheid in de jaren 80 circuleren al langer in het onderzoek.

Zeldzame beelden: zo zag het slagveld van de Bende van Nijvel er uit

Na meer dan 30 jaar is het gerecht een nieuw spoor aan het onderzoeken naar ‘De Reus’ van de Bende van Nijvel, dat werd bevestigd aan onze redactie. Het zou gaan om een ex-rijkswachter die op zijn sterfbed had toegegeven deel uit te maken van de Bende.

Kogelgaten in politiewagens, bloed op de grond. Een dood lichaam toegedekt met een deken en wenende mensen. Het is een beeld dat toegeschreven wordt aan de overval van de Bende van Nijvel op een Delhaize filiaal in Aalst 1985. De bende, die vermoedelijk uit drie personen bestaat, maakte toen zo’n acht dodelijke slachtoffers voor een buit van amper 200.000 frank, zo’n 4957 euro.

Op de videobeelden die dateren van 1997 wordt kort teruggeblikt op de gruwelijke overvallen. De reportage maakte heel wat los bij de mensen, zo’n vijftien jaar nadat de Bende een eerste overval pleegde. Op 13 maart 1982 was er voor het eerst sprake van een crimineel feit van de Bende, toen ze een winkeldiefstal pleegde in Dinant. De daders ontvreemden toen een eendenroer en een geweer met lange loop bij een wapenhandelaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER