In de gevangenis van Hasselt houden de cipiers een "spontane actie".
Foto: Belga

Gevangenisbonden stappen op tijdens overleg met Justitieminister: "Hij had het over opvorderen, dan stopt het gesprek"

Het overleg tussen de gevangenisbonden en minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) is afgelopen, nadat de bonden boos opgestapt zijn uit dat overleg. In verschillende gevangenissen zijn er vanmorgen "spontane acties" uitgebroken, de cipiers hebben daar geweigerd om aan het werk te gaan.

Het overleg tussen de gevangenisbonden en minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) was vanmorgen om 8.30 uur begonnen, maar iets voor de middag kwam het bericht dat de bonden opgestapt waren en dat het overleg dus afgelopen was. 

"In eerste instantie was de sfeer vrij goed", zegt Eddy De Smedt van VSOA. "De minister heeft enkele maatregelen voorgesteld, maar we hebben hem erop gewezen dat die niet voldoende zijn. Aan het einde is hij dan op de proppen gekomen met de minimale dienstverlening en dat hij de opvordering wil activeren. Daarop hebben wij de onderhandelingstafel verlaten."

Bekijk: "De gevolgen zijn heel groot voor de gedetineerden", volgens onze journalist Fatma Taspinar, live vanuit Hasselt

Videospeler inladen...

Men pleegt chantage en eigenlijk heeft men zeven maanden op de kap van het personeel de toestand laten afglijden

Robby De Kaey - ACOD

Robby De Kaey van ACOD benadrukt dat de minister "kleur bekend heeft". "Hij had het over opvorderen. Dan stopt het gesprek. We hadden gewaarschuwd dat we zouden opstappen als hij dat zou doen." De Kaey vindt dat de maatregelen die de minister voorstelt te weinig impact hebben. "Wij willen een pauzeknop voor die korte straffen, maar de minister zegt dan: "Dat gaan we niet doen". Men pleegt chantage en eigenlijk heeft men zeven maanden op de kap van het personeel de toestand laten afglijden." Hij noemt het "de schaamte voorbij". 

Sinds 1 september worden korte gevangenisstraffen ook effectief uitgevoerd. Wie veroordeeld wordt tot een straf tussen zes maanden en drie jaar, moet nu ook effectief naar de cel. Dat verhoogt de instroom natuurlijk.

De vakbonden klagen al langer de overbevolking in de gevangenissen aan en wezen ook na het folterincident in de gevangenis van Antwerpen opnieuw naar dat probleem. Vandaag zitten er 12.055 gedetineerden in de gevangenis, voor 10.743 plaatsen. 

Ik wil dat de veiligheid van ons personeel altijd gegarandeerd is, ook tijdens stakingen

Paul Van Tigchelt - minister van Justitie

Minister Van Tigchelt benadrukt dat het "een goed overleg was". "Ik heb begrip voor de bezorgdheden van het personeel, daarom zijn er ook extra maatregelen aangekondigd tegen de overbevolking. Ik neem zorg voor extra capaciteit, maar ik wil dat de veiligheid van de gedetineerden en het personeel altijd gegarandeerd is, ook tijdens stakingen." Om dat te doen heeft hij voorstellen gedaan over de minimale dienstverlening. "Maar die zijn niet aanvaard door de syndicaten." Hij zegt dat er ook een actieplan komt om agressie tegen het personeel te verminderen. 

Op 1 april is er een nieuwe nationale staking gepland in de gevangenissen. De staking begint om 22 uur voor onbepaalde duur - dat is de eerste keer. 

"Spontane acties" in verschillende gevangenissen

Na het afgesprongen overleg hebben cipiers in de gevangenis van Antwerpen het werk neergelegd. Ze noemen het zelf "een emotionele stakingsactie", die nog tot morgen zal duren. De politie is opgetrommeld om bij te springen.

Ook vanmorgen waren er al spontane acties in enkele gevangenissen. Onder meer in de gevangenis van Hasselt weigerden de cipiers een tijdlang aan het werk te gaan. Het personeel had zich verzameld in de refter in afwachting van het overleg in Brussel. Volgens Kristof Muyters van ACOD werden "enkel de beveiligingsposten bemand". 

Vanuit de gevangenisdirectie in Hasselt kwam er heel wat kritiek op de spontane actie: "Dit veroorzaakt zeer veel praktische problemen", zegt directeur Paul Dauwe. "We proberen met een aantal mensen die toch nog over enige jobfierheid beschikken iedereen op zijn minst van broodnodige medicatie en voeding te voorzien."

Dit is ronduit schandalig, iedereen wordt aan zijn lot overgelaten

Paul Dauwe, directeur gevangenis Hasselt

"Dit is een situatie die absoluut niet kan. Iedereen wordt aan zijn lot overgelaten op een onverwacht moment en dat zonder dat er voorbereidingen getroffen konden worden. Dit is ronduit schandalig."

Intussen zou de situatie daar opnieuw genormaliseerd zijn. 

Meest gelezen