Jupiler Pro League

Club Brugge heeft nog één punt nodig voor titel na verdiende zege in Anderlecht

Denis Odoi viert zijn doelpunt met een gestrekte salto voor de harde kern van paars-wit.© BELGA

De focus van de titelstrijd verlegt zich van Brussel naar Brugge na een “titelduel” dat er nooit één was. Anderlecht miste zijn afspraak met de geschiedenis, Club heeft volgende zondag na 0–1-winst genoeg aan een punt tegen Cercle om voor de negentiende keer kampioen te worden.

Bart Lagae

Elf jaar nadat hij Anderlecht langs een achterdeur had verlaten, klopte Denis Odoi brutaal weer aan de voordeur aan. De Leuvense flankverdediger is straks einde contract bij Club Brugge, maar werd door interim-trainer Nicky Hayen verrassend aan de aftrap gebracht voor de topper in het Lotto Park. Met een acrobatisch doelpunt na een corner, ontsnapt aan de aandacht van zijn bewakers, zette hij het winnende cijfer van de topper tussen Anderlecht en Club nog voor de rust op het bord.

0–1 was een logische uitslag voor een wedstrijd die vooral vanwege de thuisploeg beneden de maat was gebleven. Alleen het publiek van Anderlecht was zondag op de afspraak voor een wedstrijd die een einde kon maken aan zeven jaar zonder titel. Ook heel wat supporters zonder ticket waren naar het Astridpark afgezakt om de topper in de cafés rond het stadion te volgen. CD&V-voorzitter Sammy Mahdi was een van hen.

Meester Vanaken, zakmes Odoi

Hun hoop om er een titelfeestje van te maken had al in de namiddag een eerste knauw gekregen. Union ging krap winnen bij Cercle Brugge, waardoor ook de rivaal uit Brussel tot de slotspeeldag van komend weekend in de race om de titel blijft. Anderlecht kon wel Club Brugge knock-out slaan in de titelstrijd. Maar dan was winnen een must.

Maar in een wedstrijd die over de hele lijn teleurstelde, zaten de drie punten er nooit in. Het Anderlechtse middenveld met Yari Verschaeren, Mario Stroeykens en Mats Rits voetbalde in de grote schaduw van Hans Vanaken, die met sober meesterschap heerste tussen beide strafschopgebieden. Het ontbreken van ervaren spelers als Thomas Delaney, Thorgan Hazard en Jan Vertonghen deed Anderlecht meer pijn dan de onbeschikbaarheid van Igor Thiago bij Club Brugge. De Braziliaan keek grijzend toe toen de bijna 36-jarige Odoi de bezoekers verdiend op voorsprong bracht.

Odoi speelde tussen 2011 en 2013 twee seizoenen bij Anderlecht in een tijd waarin de weelde in Brussel nog groot was – ook in rechtsachters. Gebarreerd door Marcin Wasilewski en Guillaume Gillet vertrok hij naar Lokeren, waarna hij nog zijn geluk beproefde in Engeland. Bij Fulham groeide Odoi uit tot een gewaardeerde allrounder, Club Brugge wierf hem in januari 2022 aan als een Zwitsers zakmes – je weet nooit wanneer het van pas komt, maar meestal zit het nutteloos op de bodem van je rugzak te zweven.

Daar kwam verandering in na de trainerswissel Ronny Deila-Nicky Hayen. De Truienaar, die net als Odoi een verleden heeft bij OHL en STVV, maakte op cruciale momenten in het seizoen gebruik van de Ghanese Belg. Odoi werd de twaalfde speler van Club Brugge die scoorde in de play-offs, symbolisch voor de geslaagde manier waarop Hayen een elftal barstensvol talent opnieuw op de rails heeft gekregen.

Wie vreemd genoeg nog niet scoorde in deze play-offs, was de beste man op het veld, Hans Vanaken. Het zal velen benieuwen of bondscoach Domenico Tedesco straks een plaats reserveert voor de Limburger in zijn 26-koppige selectie. De laatste keren was de beste speler van de competitie er niet meer bij.

Titel ver weg voor Anderlecht

De spelers van Anderlecht zijn daarentegen aan introspectie toe. Ook in de tweede helft bleef een reactie uit. De beste kans was nog voor Club Brugge, een kopbal van Hugo Vetlesen op de lat. Door de 0–1-zege heeft Club Brugge genoeg aan een punt op de slotspeeldag om voor de negentiende keer kampioen te worden. Anders dan Anderlecht speelt Club thuis, ook al zal de tegenstander er alles aan doen om een blauw-zwarte titel te voorkomen. Stadsrivaal Cercle Brugge heeft ook zelf de punten nodig wil het een barragewedstrijd tegen AA Gent afwenden en rechtstreeks een Europees ticket afdwingen.

Voor Anderlecht is de titel ver weg. Als Club verliest tegen Cercle, moet Anderlecht niet alleen winnen op Antwerp, het moet ook hopen dat Union thuis niet wint tegen Racing Genk.