© jhs

Tomorrowland opent restaurant in Antwerpen waar je móét delen met drie tafelgenoten

MESA, het restaurant van Tomorrowland in de Kloosterstraat, opent zaterdag eindelijk de deuren. Maar u komt er alleen binnen als u reserveert en met zijn vieren tegelijk komt. Want hier worden de gerechten, uit alle hoeken van de wereld, aan tafel gedeeld.

Johan Van Baelen

“Het was een droom van ons”, geeft Manu Beers toe, één van de twee broers achter Tomorrowland. “Want eten is een passie. Dat merk je op onze festivals. En dan hoor je jezelf zeggen: ooit moeten we eens een restaurantje openen. Stilaan zijn we dan op zoek gegaan.”

Ver hebben de broers Michiel en Manu niet moeten zoeken, want hun kantoren zijn gevestigd in het complex waar ooit de rijkswachtkazerne in de Korte Vlierstraat was. Het pand waar MESA is gevestigd in de Kloosterstraat, komt er aan de zijkant gewoon op uit.

VRT-programma heeft geholpen

Terug naar de binnenkant, waar het niet altijd even vlot liep. “Na twintig jaar heb je een festival min of meer in de vingers”, bevestigt Manu. “Een restaurant is toch iets anders. Op onze festival trekken we lokale cateraars aan. Ons foodteam inspireert hen om ons te betoveren met lokale producten. Maar dat konden we nu niet doen. Het VRT-programma over Tomorrowland heeft erg geholpen. We hebben onze bezoekers gewoon gevraagd om ons authentieke gerechten op sturen.” Aan die gerechten hebben chefs Thomas Snijders (Lewis Hoogstraten), Peter Kawaki (Radis Noir, Love Fish) en Laurens Sijssens (’t Zilte, Het Gebaar, De Librije) een twist gegeven, zonder aan het authentiek karakter te raken. “De Tastes of the World, smaken van de wereld, moeten blijven kloppen”, waarschuwt Manu Beers.

“Het is boeiend om smaken van over heel de wereld hier neer te zetten”, zegt chef Thomas Snijders. “Van een aantal ingrediënten had ik nog nooit gehoord.”

Ook de drankjes zijn authentiek en het enige dat de gasten apart kiezen. “We werken inderdaad met sharing dishes(gedeelde gerechten, red.). Mensen kiezen drie (45 euro) of vier gerechten (55 euro) om te delen, uit een totaal van twaalf gerechten.”

(Lees verder onder de foto)

© jhs

Feest aan tafel

U moet dus wel met zijn vieren of een veelvoud ervan zijn. Een handicap? “Daar gaan we niet vanuit”, lacht Manu. “Het is een feest op zich als je met vier aan tafel zit. Dat gevoel willen we heel hard overbrengen. Als je met twee bent, kan je een bevriend koppel plezieren, niet?”

Op onze reis kwamen we groene komkommer-ceviche uit Peru tegen, geserveerd met paksoi, limoen, Thaise basilicum, aji (chili) en tomaatjes: een licht pikante opener die door zijn zuurtjes de maag opent. Na een Libanees linzenslaatje met licht gegaarde zeebaars en een soepje van de vis volgde een Zuid-Italiaanse zeebarbeel. Voor sommigen is dat te dichtbij voor een Taste of the World. Maar de Spaanse, Italiaanse, Franse en zelfs Nederlandse gerechtjes bieden anderen wél een houvast.

Oh ja, het is niet de bedoeling een MESA-keten te maken. “Maar een kleine, verstopte MESA op het volgend festival zie ik wel zitten”, besluit Manu Beers.

https://mesa.world, MESA, Kloosterstraat 99, Antwerpen

© jhs

© jhs